NaslovnaNovostiRusija i Indija razvijaju hipersonične rakete BrahMos

Rusija i Indija razvijaju hipersonične rakete BrahMos

Rusko-indijsko preduzeće BrahMos moglo bi da napravi avijacione rakete nove generacije „BrahMos-NG“ do 2027. godine, saopštio je Sputnjiku kodirektor kompanije Aleksandar Maksičev.

Kako je istakao, klasična avijaciona raketa „Brahmos“ trenutno je u sastavu naoružanja aviona Su-30MKI Ratnog vazduhoplovstva Indije.

„Radovi su u toku. Na avionu Su-30MKI, umesto jedne rakete ‘Bramos’, moći će da se instalira pet raketa odjednom. Značajno smo napredovali, odredili smo oblik. Ako ove godine potpišemo odgovarajući sporazum, raketa iz serijske proizvodnje će biti gotova za četiri godine. Prvo će se praviti modeli, zatim će se održati autonomna testiranja i na kraju serijska proizvodnja. Već smo završili određeni deo na papiru“, rekao je Maksičev.

Prema njegovim rečima, raketa će biti namenjena za uništavanje kako morskih, tako i kopnenih ciljeva.

„Pravimo odmah univerzalnu raketu. Istovremeno, proizvod se pravi tako da postoji mogućnost modernizacije“, dodaje sputnjikov sagovornik.

„Brahmos“ spreman da isporučuje rakete ruskoj vojsci

Rusko-indijsko preduzeće „Bramos“ spremno je da isporučuje ruskoj vojsci supersonične rakete, rekao je Maksičev. Inače, kompanija „Bramos“ je 2022. godine zaključila prvi ugovor o izvozu raketa. Radi se i isporuci projektila Filipinima u vrednosti od 375 miliona dolara.

Kako je rekao, hipersonična raketa „Brahmos“ može biti napravljena na prelazu 2027-2028. godine.

Zajedničko rusko-indijsko preduzeće „BrahMos“ (Naučno-proizvodno preduzeće „Mašinostroenija“ i Organizacija za odbrambena istraživanja i razvoj Indije), osnovano je 1998. godine i specijalizovano za stvaranje nadzvučnih raketa različitog baziranja: brodskog, podvodnog, priobalnog i vazdušnog.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave