NaslovnaNovostiLukašenko: Belorusija postala četvrta zemlja koja koristi „najbolji PVO na svetu“ S-400

Lukašenko: Belorusija postala četvrta zemlja koja koristi „najbolji PVO na svetu“ S-400

Belorusija je rasporedila ruske raketne sisteme S-400 i Iskander, izjavio je u ponedeljak beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

„Danas smo rasporedili sisteme S-400 i, što je najvažnije, sistem Iskander koji ste nam predali, kao što ste obećali pre šest meseci“, izjavio je Lukašenko ruskim novinarima.

S-400 Trijumf na poliguno Ašuluk © Sputnik : Maksim Blinov
S-400 Trijumf na poliguno Ašuluk © Sputnik : Maksim Blinov

Lukašenko je zahvalio Putinu što je „pronašao uzajamno razumevanje i podršku u svim pitanjima i doneo neophodne odluke“. Lukašenko je takođe primetio da zemlja priprema svoju posadu za avione koji mogu da nose nuklearni teret uz pomoć Rusije.

Prema Lukašenku, „ovo nikome ne predstavlja pretnju“. „Trebalo bi da obezbedimo belorusku državu. Napravili ste veoma važnu odluku i korak u podršci Belorusiji“, rekao je Lukašenko Putinu.

Ranije u oktobru, belorusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da će Belorusija uskoro dobiti vođene raketne sisteme 9K720 Iskander i PVO sisteme S-400 Trijumf koje je sada i isporučila Rusija.

ISKANDER
ISKANDER

Još u junu je ruski predsednik rekao tokom sastanka sa beloruskim kolegom da je Rusija spremna da modernizuje belorusku flotu jurišnih aviona Su-25 kompleksima koji mogu da nose različite vrste naoružanja i da će snabdevati zemlju Sistemi balističkih raketa Iskander-M sa nuklearnom sposobnošću u narednih nekoliko meseci.

Kao odgovor, visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane rekao je da je Vašington „ozbiljno shvatio” navodnu pretnju Rusije upotrebom nuklearnog oružja i kritikovao predsednika Putina što je govorio o razmeštanju nuklearnih projektila u Belorusiju.

IzvorTASS

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave