NaslovnaMornaricaIndija predstavila Vikrant - prvi nosač aviona domaće proizvodnje

Indija predstavila Vikrant – prvi nosač aviona domaće proizvodnje

Indija je danas dobila prvi nosač aviona izgrađen u domaćem brodogradilištu Vikrant. Premijer Modi istakao je da se time zemlja pridružila malom broju zemalja koje sopstvenom tehnologijom mogu da proizvodu takvo plovilo.

Vikrant

Brod “Vikrant“, dug je 262 metra, proizveden je u brodogradilištu Kočin, na jugu zemlje. Danas je nakon 17 godina izgradnje uz prisustvo premijera svečano porinut u sklopu obeležavanja 75. godišnjice nezavisnosti Indije, prenosi Rojters. Indija već ima jedan nosač aviona, “Vikramaditja”, koji je 2004. kupljen od Rusije.

– Danas se Indija pridružuje onim zemljama u svetu koje mogu da proizvedu tako ogroman nosač aviona sa domaćom tehnologijom – rekao je Modi.

Možda vas zanima: Rusija i Indija razvijaju hipersonične rakete BrahMos

Vikrant može da ponese 30 letelica

Vikrant je najveći brod napravljen u Indiji. Ima posadu od oko 1.600 ljudi i može da ponese 30 letelica, uključujući lovce i helikoptere. Vikrant će se oslanjati na avione MIG-29K koji već rade sa drugog indijskog nosača, INS Vikramaditya, koji je Indija kupila od Rusije. Procenjuje se da je izgradnja “Vikranta” koštala 2,5 milijardi dolara. Boing i francuski Dassault nastoje da Indiji obezbede više od 20 aviona za Vikrant.

Indija je jedan od najvećih svetskih uvoznika oružja, potrošivši 12,4 milijarde dolara između 2018. i 2021. godine. Definitivno uspeva da razvije sopstvene proizvodne kapacitete dok se ključni snabdevač Rusija bori u ratu u Ukrajini i suočava sa sankcijama.

Vikrant će značajno doprineti indijskim pomorskim sposobnostima, omogućavajući mornarici da upravlja po jednim nosačem aviona na svakoj svojoj obali, zajedno sa svojih 10 razarača, 12 fregata i 20 korveta.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave