NaslovnaAvijacijaNajskuplji borbeni avioni na svetu (Top 5)

Najskuplji borbeni avioni na svetu (Top 5)

Glavna udarna snaga u savremenim vojnim sukobima su borbeni avioni.

Borci poslednje, pete generacije ili njima ekvivalentna generacija „4+” ili „4++” ne samo da su jedna od najsmrtonosnijih, već i jedna od najskupljih vrsta oružja.

Danas vam predstavljamo 5 najskupljih lovačkih aviona na svetu.

5 – McDonnel Douglas F-15E Strike Eagle – $136M

McDonnell-Douglas F-15 Eagle je prvi borbeni avion četvrte generacije koji je ušao u službu američkog ratnog vazduhoplovstva. Stvoren 1972. godine kao „lovac na lovce“ na osnovu iskustva iz vazdušnih borbi u Vijetnamu, ostaće glavni instrument za sticanje vazdušne nadmoći američkog vazduhoplovstva do sredine naredne decenije.

Poslednji jednosed F-15C izbačen je sa proizvodne trake fabrike McDonnell-Douglas Phantom Work 1992. Iste godine obustavljena je proizvodnja njegovog brata blizanca borbenog trenažera F-15D. Međutim, fabrika u St. Louisu nastavlja sa radom.

borbeni avion,najskuplji,najskuplji avioni
F-15E Strike Eagle

Na njihovim osnovama su se sklapali avioni Eagle – dvosedni multifunkcionalni lovci F-15E – kasnije smatrani za najmoćnije borbene letilice američke avijacije 1990-ih.

4 – Suhoi Su-57 Felon – $150M

Suhoi Su-57 (ranije PAK FA, eksperimentalni naziv T-50) je ruski stelt lovac pete generacije dizajniran za uništavanje svih vrsta vazdušnih, kopnenih i površinskih ciljeva. Prvi let je izveden 2010. Kombinacija visoke manevarske sposobnosti sa sposobnošću izvođenja nadzvučnog leta, kao i savremeni kompleks avionike, ali i slaba uočljivost obezbeđuju Su-57 superiornost nad konkurentima.

3 – Eurofighter Typhoon – $175M

Početkom 1980-ih. u vazduhoplovstvu evropskih zemalja razvila se teška situacija: lovci prve i druge generacije, koji su u velikim količinama ušli u službu 1950-1960-ih i koje su činile osnovu flote aviona moralno i fizički su zastareli.

Konkretno, vazduhoplovstvo je zahtevalo zamenu aviona Lockheed F-104O Starfighter i McDonnell-Douglas F-4F Fantom 2, britanski F-4K/M i VAC Lightning, italijanski Lockheed F-104S i Fiat G-91. Sjedinjene Američke Države, koje su u prošlosti vršile aktivnu ekspanziju u Evropi u oblasti snabdevanja avijacijskim oružjem, počele su aktivno da reklamiraju svoje nove avione, posebno General Dynamics-ov F-16.

borbeni avion,najskuplji,najskuplji avioni
Typhoon

Evropske zemlje sa naprednom proizvodnjom aviona nisu htele da se zadovolje kupovinom aviona proizvedenih u Sjedinjenim Državama, posebno zbog pada nacionalnog prestiža, kao i nespremnosti da izgube posao u tako visokotehnološkoj industriji kao što je konstrukcija aviona.

Osim toga, zahtevi američkog ratnog vazduhoplovstva su se razlikovali od evropskih, gde im je bio potreban, pre svega, avion protivvazdušne odbrane, dok su Amerikanci nudili lovac koji je u velikoj meri bio usmeren na rešavanje udarnih misija i nije bio u stanju da nosi rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa. U ovim uslovima, evropske države su pojačale istraživanja borbenih aviona sopstvenog dizajna.

Prilikom kreiranja aviona postavljen je zadatak da nadmaše lovci F-15, F-16 i F/A-18 u pogledu manevarske sposobnosti. Evropski analitičari su smatrali da će na malim visinama EF2000 imati superiornost u odnosu na unapređene avione Su-27. Borbeni radijus, opterećenje i trajanje leta EuroFighter su isti kao i kod aviona Panavia Tornado.

Karakteristike
 • U kokpitu lovca nalaze se tri multifunkcionalna indikatora u boji, koji prikazuju sve taktičke i letne informacije. Iznad kontrolne table je instaliran širokougaoni GEC Avionics HUD, sposoban da prikazuje informacije iz IR sistema za nadzor.
 • Na šlemu se nalazi nišanski pokazivač sa prikazom simbola letnih informacija, podataka o radio nišanu, termovizira i informacija neophodnih za određivanje cilja raketnog bacača ASRAAM. Može se koristiti za napad na metu u zadnjoj hemisferi.
 • Obezbeđena je glasovna kontrola brojnih sistema, komande za promenu ekrana u kokpitu mogu se davati glasom pilota. Govorni sistem takođe omogućava interaktivni rad kao što je informacija o preostalom gorivu.
 • Značajna pažnja je posvećena bezbednosti letenja i ergonomskim faktorima. ACS ne bi trebalo da dozvoli pristup opasnim režimima leta, a dvomotorni raspored povećava borbenu efikasnost.
 • Glavni sistemi aviona su duplirani, a EDSU ima četvorostruku redundanciju. Postoji način ograničavanja minimalne bezbedne visine. Sva dugmad i prekidači potrebni pilotu u borbi su koncentrisani na kontrolnoj palici i gasu.

2 – F-35 Lightning II – $180M

F-35 pripada lovcima pete generacije, a iskustvo stečeno tokom stvaranja F-22 Raptor aktivno je korišćeno u njegovom razvoju. Treba napomenuti da je F-35 opremljen naprednijom avionikom od Raptora. Borbena avionika je nesumnjivo najjači aspekt ove borbene platforme. Elektronski kompleks F-35 uključuje:

borbeni avion,najskuplji,najskuplji avioni
F-35
Karakteristike
 • Multifunkcionalni radar sa aktivnim faznim antenskim nizom druge generacije AN/APG-81, koji podjednako efikasno otkriva ciljeve kako na zemlji tako i u vazduhu.
 • Elektro-optički sistem AN/AAK-37, koji uključuje šest infracrvenih senzora smeštenih na različitim stranama trupa. Služi za lansiranje balističkih projektila na udaljenosti od 1300 km. Takođe obezbeđuje navigaciju tokom pilotiranja i danju i noću, upozorava pilota na raketni napad, određuje lokaciju protivavionskih topova, pronalazi vazdušne ciljeve i prati ih.
 • Pasivna višesmerna infracrvena CCD-TV kamera sa visokom rezolucijom, koja može da vrši određivanje ciljeva na velikim udaljenostima, pronalazi neprijateljske objekte na zemlji i u vazduhu. Takođe upozorava pilota na obeležavanje letelice laserskim snopom.
 • Instalacioni sistem individualnih smetnji AN / ASK-239.
 • Sistem za označavanje i indikaciju cilja, koji je integrisan u šlem pilota i omogućava mu da kontroliše avion pomoću pokreta glave i očiju. Pilotski šlem F-35 se može nazvati jedinstvenim: omogućava pilotu da vidi bukvalno kroz kokpit. Ovu mogućnost pruža veliki broj video senzora smeštenih na trupu aviona. Takođe, kaciga je opremljena sistemima koji obaveštavaju pilota o uslovima leta prikazivanjem slike i zvuka.
 • Kokpit je opremljen širokim PCD ekranom osetljivim na dodir, koji prikazuje informacije vezane za let i funkcionisanje sistema lovca. Takođe prikazuje lokaciju neprijateljskih sistema protivvazdušne odbrane i moguće rute da ih zaobiđe.
 • Sistem za prepoznavanje glasa, pomoću kojeg pilot može da kontroliše neke od sistema F-35.
 • Niz naprednih nišanskih i komunikacionih sistema, kao što je komunikacioni kompleks Link 16, koji se često naziva „nebeskim internetom“.

1 – F-22 Raptor – $250M

Američko vazduhoplovstvo je odavno prekinulo proizvodnju lovca pete generacije zbog rastućih troškova. F-22 Raptor je odavno dobio kritike zbog toga što je preskup i suviše specijalizovan da bi bio od praktične koristi američkom vazduhoplovstvu. Proizvodnja flote F-22 je prestala mnogo pre nego što su prvobitni zahtevi od 700 jedinica bili završeni usled smanjenja budžeta, tako da ih danas ima samo 183 u snagama američkog vaduhoplovstva. Međutim, očekuje se da će se održavanje i modernizacija postojeće flote nastaviti tokom tridesetogodišnjeg životnog ciklusa mlaznjaka.

Cena F-22 Raptor je jedna od najvećih kritika aviona. TIME Magazin je 2013 godine izvestio da je cena po satu za upravljanje F-22A bila 68.362 dolara. E sad, to je mnogo, ali ne i najskuplje na listi vojnih aviona. Na primer, Air Force One je bio prvi na ovoj listi sa 161.591 dolara po satu. Dakle, šta ovaj broj uključuje? Ovaj broj označava troškove posedovanja, uključujući modifikacije tokom životnog veka mlaznjaka. Flota F-22 je zahtevala preko 40 sati održavanja po satu leta još 2014 godine. Čini se da su, što je flota starija, zahtevi za održavanjem znatno veći. Cena F-22 po životnom ciklusu jednog procenjena je na 334 miliona dolara. Sa približnom početnom cenom F-22 od 150 miliona dolara po komadu, koliko bi jedan F-22 mogao da se održi na nebu? Pa, prema Lockheed Martinu, F-22 će biti u upotrebi više od 40 godina. Vladina kancelarija za odgovornost procenjuje da će popravljanje i letenje F-22 tokom njihovog životnog veka iznositi samo 60 milijardi dolara.

Karakteristike
 • Avion je napravljen po integrisanom kolu, ima visoko postavljeno trapezoidno krilo. Zamah prednje ivice krila je 42 stepena. Legure titanijuma, aluminijuma, kompozitni i radio-apsorbujući materijali su se koristili u dizajnu ovog aviona. Kompozitni materijali ne samo da su omogućili smanjenje nivoa radarskog signala aviona, već su i značajno smanjili njegovu težinu.
borbeni avion,najskuplji,najskuplji avioni
F-22 Raptor
 • Vertikalni rep je sa dve kobilice. Kobilice su široko razmaknute i nagnute ka spolja (28 stepeni).
 • Svi spojevi delova aviona imaju oblik testere, što smanjuje refleksiju elektromagnetnih talasa. Kokpit ima nadstrešnicu od polikarbonata, kao i poseban premaz koji rasipa radio talase.
 • Radnu snagu F-22 Raptora čine dva bajpas turbomlazna motora Pratt & Whitney F119-PW-100, koji omogućavaju letelici da postigne nadzvučnu brzinu bez upotrebe naknadnog sagorevanja (afterburner), što je jedan od glavnih zahteva za avione pete generacije.
 • Pored toga, ovi motori su opremljeni kontrolisanim vektorom potiska, što značajno povećava manevarsku sposobnost lovca. Mlaznice imaju fiksne bočne zidove i odstupajuće donje i gornje ivice, što mu omogućava da menja odstupanja vektora potiska i podešava poprečni presek mlaznice. Pored toga, ravne mlaznice smanjuju IR trag aviona.
 • Usisnici vazduha su neregulisani, u obliku dijamanta, i imaju kanal u obliku slova S za zaštitu kompresora motora od zračenja.
 • Opremljen je avionikom koji je razvio TRW, a uključuje sistem za obradu podataka, sistem komunikacije, navigacije i identifikacije ICNIA i borbeni elektronski kompleks, uključujući: AN / ALR-944 sistem elektronskog ratovanja „Sanders / General Električni” i AN / APG radar 77.
 • Posebno vredi pomenuti radar instaliran na lovcu. Ovo je antena sa aktivnim faznim nizom, koji se sastoji od 2 hiljade elemenata koji prenose i primaju signal. Ovaj radar može da otkrije ciljeve sa RCS od 1 m² na udaljenosti od 225 km u normalnom režimu i na 193 km u LPI režimu, krstareće rakete sa RCS od 0,1 m² na udaljenosti od 125 km.
 • Režim niske verovatnoće presretanja (LPI) omogućava F-22 Raptor-u da otkrije mete, a da ne bude uočen. Raptor je naoružan topom 20 mm M61A2 Vulcan, kao i raketama vazduh-vazduh AIM-120C AMRAAM i AIM-9M Sidewinder.

1 KOMENTAR

 1. Obozavam avione, kako ratne, borbene tako i civilnu avijaciju. Uvek mi se dopadala brzina, velicina i sam osecaj letenja. Nisam postao pilot iako sam to zeleo ali ostala je ta zelja da i danas posmatram avione prilikom sletanja i uzletanja. Ono sto mi je posebno privuklo paznju pre ovog rata u Ukrajini jer sam se vracao sa godisnjeg odmora iz Rusije je da sam primetio da na svim njihovim izlazima (gate) su imali pojacane mere zastite zbog korone kao i neke izuzetno zanimljive ruske fotokataliticke preciscivace vazduha pa mislim da ne bi bilo lose da i nasi nadlezni provere kakvog su kvaliteta i uvedu po mestima gde se okuplja veci broj ljudi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave