NaslovnaAvijacijaOrao II dobio svoje kandže: F-15EX ispalio prvu raketu

Orao II dobio svoje kandže: F-15EX ispalio prvu raketu

F-15EX Eagle II — najnovija verzija lovca četvrte generacije USAF — prvi put ispalio projektil prošle nedelje.

Orao II dobio svoje kandže: F-15EX ispalio prvu raketu
F-15EX

Lovac, iz 40. eskadrile za probne letove, kojim su upravljali probni piloti major Bendžamin Nauman i major Mark Smit, 25. januara je uspešno ispalio projektil AIM-120D na bespilotnu letelicu BQM-167 iznad Meksičkog zaliva, objavilo je u ponedeljak američko vazduhoplovstvo.

Orao II dobio svoje kandže: F-15EX ispalio prvu raketu
F-15EX Eagle II ispaljuje AIM-120D

F-15EX, koji je učestvovao u programu za procenu sistema naoružanja vazduh-vazduh, poznatom kao Combat Archer, pronašao je dron sa senzorima, pratio ga i ispalio projektil na njega, navodi se u saopštenju. USAF je pratilo projektil na putu do drona, zaključili su da je test bio uspešan.

„Ovo je bila verifikacija celog sistema naoružanja od početka do kraja, što će utrti put za složenije raketne udare u budućnosti“, rekao je Kolton Majers, menadžer projekta F-15EX na operativnom programu letenja kombinovanim test snagama.

Američko vazduhoplovstvo je saopštilo da je uspešno puštanje rakete usledilo nakon šest meseci integrisanog razvojnog i operativnog testiranja leta.
To je bio i Naumanov prvi hitac. Program procene Combat Archer često daje pilotima priliku za njihovu prvu bojno gađanje, saopštile su vazduhoplovne snage.

Nauman je rekao da je potvrda da je F-15EX sposoban da ispaljuje rakete „još jedan korak ka raspoređivanju aviona u borbene jedinice“.

Prva dva aviona F-15EX, repni brojevi 001 i 002, stigla su u vazduhoplovnu bazu Eglin na Floridi prošlog marta i aprila. Od tada su učestvovala u nizu testova i procena. Prošlog maja, lovci su bili raspoređeni na Aljasku kako bi učestvovali na zajedničkoj vežbi obuke pod nazivom Northern Edge, gde je Vazduhoplovstvo proučavalo koliko dobro može da radi kada se njen GPS, radari i drugi sistemi suočavaju sa pretnjama ometanja.

Ovi testovi u teškim uslovima pomogli su USAF da pronađe i reši probleme sa softverskim sistemom borca pod nazivom Suite 9, saopštilo je vazduhoplovstvo. Dok je u oktobru nekoliko F-15EX učestvovalo u nedeljnom operativnom testu u bazi vazduhoplovnih snaga Nelis u Nevadi, gde su leteli zajedno sa F-15C i Es testirajući njegov Eagle pasivni/aktivni sistem upozorenja (EPAVSS) i sistem elektronskog ratovanja .

Orao II dobija svoje kandže: F-15EX ispalio prvu raketu na testu u Meksičkom zalivu
F-15EX

Majers je u saopštenju takođe izjavio da je oktobarska vežba pokazala da F-15EX-u „idalje treba više razvoja“, ali da je lovac sposoban da preuzme svoju ulogu dominacije u vazduhu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave