NaslovnaAvijacijaAmerikanci naoružavaju švajcarce sa 36 lovaca F-35A

Amerikanci naoružavaju švajcarce sa 36 lovaca F-35A

Švajcarska je potpisala ugovor o nabavci 36 borbenih aviona F-35A, izbegavši predloženi narodni referendum u nadi da će dobiti nove avione do kraja decenije.

Direktor za naoružanje u Bernu Martin Sondereger i menadžer programa F-35 Darko Savić potpisali su u ponedeljak ugovor o nabavci, prema saopštenju vlade. Ugovor je vredan 6,035 švajcarskih franaka (6,25 milijardi dolara) i uključuje 36 aviona, koje će zameniti nacionalnu flotu F/A-18 Hornet i F-5 Tiger između 2027. i 2030. godine. Parlament je prošle nedelje dao zeleno svetlo za nabavku, čime je otvoren put za potpis ugovora.

Amerikanci naoružavaju švajcarce sa 36 lovaca F-35A
Amerikanci naoružavaju švajcarce sa 36 lovaca F-35A

Zvaničnici odbrane su takođe potpisali ofset ugovor sa proizvođačem F-35 Lockheed Martin, koji „formira osnovu za američkog proizvođača da vodi ofset poslove sa švajcarskom industrijom“, navodi se u saopštenju vlade. Švajcarske kompanije mogle bi da dobiju ugovore u iznosu od oko 2,9 milijardi švajcarskih franaka.

Gde će se sve proizvoditi poručeni F-35A?

Prvih osam F-35A biće proizvedeno u pogonima Lockheed Martina u Fort Vortu u Teksasu, a tu će takođe biti organizovana početna obuka švajcarskih pilota. Sledećih 24 aviona Leonardo će proizvesti i sastaviti u fabrici Final Assembly and Check-Out (FACO) u Kameriju, severnoj Italiji.

Zvaničnici još ispituju da li bi preostala četiri aviona mogla da se sastave u Švajcarskoj, u Ruagovim pogonima, rekao je portparol švajcarske vlade. Ako to nije moguće, ta četiri će se takođe proizvoditi u Kameriju.

Italijansko vazduhoplovstvo i mornarica već uveliko koriste varijante F-35A i F-35B, izgrađene u Kameriju, a ista proizvodna linija takođe opslužuje F-35A za Holandsko vazduhoplovstvo.

F-35 uživa sve veću popularnost u Evropi u poslednjih nekoliko godina. SAD i njihov F-35 su nadmašili druge kandidate, uključujući Eurofighter Typhoon – napravljen od strane konzorcijuma koji se sastoji od italijanskog Leonarda, britanskog BAE Systems i Airbusa, predstavnike Španije i Nemačke kao i Dassault-ove Rafale i Boeing-ov F/A-18E/F Super Hornet.

Stop F-35

Švajcarska vlada se zalagala za potpisivanje ugovora o F-35 pre nego što se period ponude završi sledećeg proleća, a usred napora koalicije „Stop F-35″ da zakaže narodni referendum kako bi blokirala prodaju. Koalicija, koju čine švajcarski socijalisti i članovi Zelene partije, prikupila je preko 100.000 potpisa za pokretanje referendumske kampanje nakon izbora borbenih aviona za 2021. godinu, ali Vlada je lobirala da se sporazum potpiše uprkos zahteva za referendum. Portparol Stop F-35 izrazio je zaprepašćenje potpisivanjem ugovora u mejlu za Defense News u ponedeljak i rekao da će uslediti dalja borba.

F-35 NA STAJANCI
F-35 NA STAJANCI

Sa druge strane Lockheed Martin je u saopštenju od ponedeljka rekao da je kompanija „počastvovana što je vlada Švajcarske zvanično deo programa 5. generacije lovaca F-35 Lightning II“.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave