NaslovnaNovostiHamasovi 'metro' veći od njujorškog: „Tamo im se vođa krije među taocima”...

Hamasovi ‘metro’ veći od njujorškog: „Tamo im se vođa krije među taocima” smatraju katarski zvaničnici [VIDEO]

“Metro” Hamasa pripremao se godinama za napad 7. oktobraa, a naovodno je koštao stotine miliona dolara i dugačak je skoro 500 kilometara..

Vođa Hamasa, Jahja Sinvar, nestao je i više ne komunicira sa posrednicima iz Katara, rekli su prošle nedelje porodicama talaca katarski zvaničnici koji učestvuju u pregovorima o sporazumu za taoce, prema ekskluzivnom izveštaju N12 od nedelje, 6. oktobra.

Zvaničnici su takođe izrazili uverenje porodicama da se vođa Hamasa krije među taocima.

“Sinvar trenutno ne komunicira s nama. Nestao je i za nas, nije uspostavio kontakt,” izjavili su zvaničnici za izraelsku novinsku agenciju, dodajući da je zbog izraelskih eliminacija visokih zvaničnika, Sinvar prestao da koristi telefon.

Nema dokaza da je Sinvar mrtav.

Za sada, lider Hamasa izbegava bilo koji oblik digitalne komunikacije i komunicira samo “na papir i olovku”, rekli su zvaničnici, dodajući da nema dokaza da je vođa Hamasa ubijen.

IDF (Izraelske odbrambene snage) su imale više prilika da ubiju vođu Hamasa, ali je navodno “okružen” taocima. Torba koju nosi na ovom video snimku puna je dinamita, tvrde Izraelci.

Pogledajte video, koji je snimljen još u februaru mesecu, a o kome smo tada pisali. Video ponavljaju sada u okviru akcije potrage za njim.

„Ponekad smo imali priliku da ga ubijemo, ali ako to učinimo, on će ubiti sve taoce oko sebe“, rekao je Izraelski vojnik.

Katarski zvaničnici su takođe tvrdili da je izraelsko eliminisanje vođstva Hamasa otežalo postizanje sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca.

voda grupe hamas u pojasu gaze jahja sinvar
voda grupe hamas u pojasu gaze jahja sinvar

„Izrael je usvojio politiku eliminacije koja je pogoršala sporazum,“ navodno su rekli zvaničnici, dodajući: „U prošlosti je bio vođa političkog biroa Hamasa, Ismail Hanije, i on je ubijen. Sada je tu Halid Mašal i mnogo je teže.“

Podsetimo, Hanije je ubijen u julu tokom posete Teheranu. Izrael nije preuzeo odgovornost za njegovu smrt.

“Metro” Hamasa

Godinama pre napada Hamasa 7. oktobra 2023. godine, viđali su vođu Hamasa, Jahju Sinvara, kako gura organizaciju da usvoji novu strategiju samodovoljnosti, izjavili su anonimni zvaničnici Hamasa za Washington Post u članku objavljenom u subotu (5. oktobra).

Priprema i izgradnja “lavirinta” tunela Hamasa u Gazi bile su deo plana napada na Izrael 7. oktobra — napad koji je najavljen Sinvarovim gostima šest meseci pre napada, prvi put su priznali učesnici tog sastanka u intervjuu za Vašington Post.

Prema američkim medijima, sistem tunela košta stotine miliona dolara i navodno se prostire na skoro 500 kilometra.

To je duže od njujorškog metroa ili približno, to je udaljenost od Tel Aviva do Turske.

da li ce izrael zaista potopiti tunele u gazi i tako podaviti i preostale taoce
izraelski vojnik u tunelu hamasa

„Uspešno smo premestili fabrike za proizvodnju pod zemlju,“ rekao je Gazi Hamad, član političkog biroa Hamasa iz Gaze, u intervjuu za Vašington Post, „jer smo znali da će jednog dana svi kanali biti zatvoreni.“

„U Gazi smo radili dan i noć, dan i noć, 24 sata,“ rekao je Hamad. „Pripremali smo se dugo, ne samo godinu ili dve.“

Pored izgradnje i skladištenja oružja, podzemne mreže su služile kao komunikaciona mreža, skladišta za snabdevanje, sistem autoputeva, logistički kanali, skloništa od bombi i terenska bolnica, izjavili su zvaničnici za Vašington Post. Tuneli su takođe postali zamke za vojnike i zatvori za neke od preostalih talaca koji su oteti 7. oktobra.

Zvaničnici IDF-a su rekli Amerikancima da su u početku verovali da je sklonište Hamasa bilo na dubini od oko 10 metara. Međutim, dalja ispitivanja otkrila su okna koja vode na dubinu od preko 35 metara ispod zemlje.

„Niko nije shvatio koliko su tuneli ekstenzivni niti da postoji toliko različitih vrsta tunela,“ rekla je Dana Strul, zamenica pomoćnika sekretara odbrane za Bliski istok tokom prve tri godine Bajdenove administracije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave