NaslovnaNovostiJahju Sinvar, vođu Hamasa, IDF snimili u tunelu u Gazi; Izrael: "On...

Jahju Sinvar, vođu Hamasa, IDF snimili u tunelu u Gazi; Izrael: “On je mrtav čovek, ali to još ne zna”

Portparol IDF (Izraelskih odbrambenih snaga) kontraadmiral Danijel Hagari je na konferenciji za novinare objavio foto i video snimke Jahje Sinvara, vođe Hamasa, u tunelima ispod pojasa Gaze.

Odluka se smatra retkom, jer Izrael ne daje takve snimke i informacije javnosti, međutim sada im je potrebna podrška javnog mnjenja kako bi nastavili čišćenje južnog dela Pojasa, posebno grad Rafu.

Prema IDF-u, video snimak je od 10. oktobra i pokazuje da je Sinvar pripremio svoj bekstvo kroz ogromnu mrežu tunela ispod pojasa Gaze. Snimke su skinule trupe IDF sa nadzornih kamera Hamasa u tunelima.

Snimci su sa juga Pojasa, tačnije iz Kan Junisa. Dakle, Sinvar nije čak ni ostao na severu da se bori zajedno sa teroristima koje predvodi, već je odmah pobegao na jug Pojasa, tvrde Izraelci u pokušaju diskreditacije.

Jednominutni video, navodno snimljen 10. oktobra, prikazuje Sinvara u tunelu ispod grada Kan Junisa u južnoj Gazi, kako hoda iza onoga što izgleda da je njegova žena zajedno sa troje svoje dece, koje predvodi vođa brat Ibrahim, prema IDF-u.

„Nije video ono što je zaista važno. Ono što je važno su informacije koje imamo koje će nam omogućiti da dođemo do najviših zvaničnika Hamasa i talaca. Lov na Sinvara neće prestati dok ga ne uhvatimo. Živ ili mrtav“, rekao je portparol ID.

Iako nema zvaničnih informacija, najverovatnije je da se Jahja Sinvar krije u Rafi, u južnom Pojasu, jedinom većem gradu u koji ID još nije ušao. Rafah je dom za više od milion Palestinaca, sa IDF-om na gradskim kapijama.

Još 7. oktobra ID je saopštio da je „Jahja Sinvar već mrtav čovek“, samo što on to još ne zna.

Portparol ID je takođe naveo da je nekoliko komandanata Hamasa privedeno ranije ovog meseca, kao i članovi Sinvarove porodice. „U ispitivanjima Šin Beta [izraelske unutrašnje bezbednosne službe] oni bliski Sinvaru daju nam mnogo informacija“, zaključuje ID, a prenosi njihovo glasilo Tajms of Izrael.

U animaciji ispod vidite gde se tačno nalazi tunel odakle su Izraleci uzeli snimke sigurnostnih kamera:

Među privedenima je i otac Rafa’a Salameha, komandanta Hamasove Rafa brigade; i sin Husnija Hamdana, drugog visokog komandanta Hamasa. Hagari je takođe rekao da su izraelske trupe izvršile prepad na mrežu tunela koja se vidi na snimku od 10. oktobra, a koji se nalazi ispod groblja u oblasti Bani Suheila u Kan Junisu.

Tuneli su sadržavali „spavaće sobe visokih zvaničnika Hamasa i kancelariju komandanta Istočnog bataljona brigade Kan Junis, odakle je on rukovodio napadom 7. oktobra“, rekao je portparol, dodajući da se mreža povezuje sa tunelima u kojima su držani taoci, o čemu je IDF objavila detalje poslednjih nedelja.

Prema rečima portparola, izraelske specijalne snage izvršile su raciju u drugom delu tunela, desetinama metara ispod zemlje, gde se na snimcima nadzornih kamera vidi „vođa Hamasa u pojasu Gaze, glavni ubica Jahja Sinvar kako beži sa decom i jednom od svojih žena kroz mrežu tunela.”

Dok su Sinvarova leđa okrenuta ka kameri, izraelski Kanal 12 tvrdi da su IDF uspeli da ga identifikuju po većoj veličini ušiju i korišćenjem veštačke inteligencije. Izraelski zvaničnik rekao je novinskom kanalu da vlasti poseduju dodatne snimke Sivnara, uključujući snimke koji su nedavno objavljeni.

„Svako treba da spava otvorenih očiju. A ni to im neće pomoći”

Nema sumnje da Mosad (spoljna obaveštajna služba), Šin Bet (unutrašnja obaveštajna služba) i AMAN (vojna obaveštajna služba), koordinisano rade na eliminisanju svih lidera Hamasa, poput njihovih očeva u čuvenom slučaju Olimpijade 1972. godine kada su gonili Crni Septembar.

Po mišljenju bivšeg borca izraelskih specijalaca, niko od lidera Hamasa ne bi trebalo da spava zatvorenih očiju, misleći i na Sinvara, ali ni ovo im neće pomoći.

„Mogu vam sa sigurnošću reći da nigde u svetu neće pobeći oni koji su učestvovali u crnoj suboti ili organizovali masakr 7. oktobra. Neće, ma gde se na ovom svetu nalazili. Naravno nekoga poput Mohameda Deifa (lider Hamasa u Gazi, Al-Kasam brigade) bio bi, recimo, rekordna meta, kao i Jahja Sinvar, a svi od njih naniže ne treba da spavaju zatvorenih očiju. Ali čak i da spavaju otvorenih očiju, to im neće pomoći“, naveo je bivši izraelski borac.

ismail hanije, jahja sinvar i mohamed dejf copy
ismail hanije, jahja sinvar i mohamed deif

Podsetimo, kao najviši vođa brigada Al-Kasam, Deif je bio uključen u orkestriranje iznenadnog napada na Izrael kojim se započeo rat Izrael-Hamas, koji je, prema izvoru bliskom Hamasu, počeo da planira od 2021. godine i Izraelsko-palestinske krize, motivisane scenama izraelskih snaga koje jurišaju na Al-Aksu tokom Ramazana.

Prema France24, on je glavni um iza napada 7. oktobra. Odluku o pokretanju napada zajednički su doneli Deif i Jahja Sinvar.

Nakon napada, u izveštaju Rojtersa se navodi da je tokom prethodne dve godine Deif zavarao Izrael da veruje da Hamas nije zainteresovan za još jednu rundu sukoba. Deif je na vrhu izraelske „liste najtraženijih“ od 1995. godine.

Nemogućnost Izraela da dođe do nekog od viših lidera Hamasa u Gazi idalje naglašava neuspeh rata u Gazi, koji tek treba da postigne neki od svojih navedenih ciljeva.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave