NaslovnaNovostiAmerička mornarica uzvraća udarac: Nuklearna podmorica USS Georgia pogodila 15 ciljeva Huta...

Američka mornarica uzvraća udarac: Nuklearna podmorica USS Georgia pogodila 15 ciljeva Huta u Jemenu

Bliskoistočna komanda američke vojske (Centcom) saopštila je u postu na platformi X da su mete povezane sa „vojnim sposobnostima Huta“, ne precizirajući da li su to radari, raketni bacači ili baze dronova.

Operacija je obavljena oko 16.00 časova (po beogradskom vremenu).

Pored zvaničnog saopštenja CENTCOM-a, stižu i nezvanični. Naime, tvrdi se kako je nuklearna podmornica američke mornarice USS Georgia ta koja je napala ciljeve grupe Huti u Jemenu koristeći krstareće rakete Tomahawk.

Udar je bio deo tekuće operacije protiv grupa Huti koje podržava Iran, a koje su aktivne u Jemenu i predstavljaju pretnju međunarodnoj bezbednosti u regionu.

USS Georgia je relativno nova u američkoj floti, opremljena je savremenim oružjem, uključujući rakete Tomahawk, koje su glavni izvor njene vatrene moći.

Ove rakete mogu da pogode ciljeve na velikom dometu, čineći podmornicu moćnim oruđem u arsenalu američke mornarice za operativne i strateške operacije.

Izveštava se da je lansiranje rakete usledilo nakon još jednog napada Huta na međunarodne mete i rute za transport, uključujući tankere i brodove u Crvenom moru.

Iz Pentagona još nije bilo zvaničnih komentara kada je učešće podmornice Georgia u pitanju.

Huti su od prošlog novembra izveli skoro 100 napada na trgovačke brodove u Crvenom moru u, kako kažu, solidarnosti sa Palestincima u Gazi. Dva broda su potonula, a najmanje četiri mornara su poginula.

Huti su poslednjih nedelja izveli još nekoliko napada na komercijalne brodove i vojne ciljeve, što je izazvalo međunarodni odgovor, uključujući i Sjedinjene Države i njihove saveznike.

insert iz snimka udara u jemenu gde vidimo raketu koja zaista podseca na tomahawk
insert iz snimka udara u jemenu gde vidimo raketu koja zaista podseca na tomahawk

Pre samo jednog dana objavili su videu u kome vidimo kako su pomorskim kamikaza dronom pogodili britanski naftni tanker Cordelia Moon u Crvenom moru.

Evolucija USS Georgia – Od sredstva za nuklearno odvraćanje do višenamenske podmornice

Podmorničke snage Sjedinjenih Američkih Država odavno su jedan od stubova njihove vojne moći, a nova verzija podmornice USS Georgia (SSGN-729) nastavlja tu tradiciju.

Kao modernizovana podmornica klase Ohio, USS Georgia je pretrpela ozbiljne transformacije koje je pretvaraju u jednu od najsposobnijih podmornica današnjice, sposobnu da obavlja širok spektar zadataka, od preciznih napada krstarećim raketama do specijalnih operacija.

Izgrađena kao balistička nuklearna podmornica (SSBN) početkom 1980-ih, USS Georgia je prvobitno bila deo američke strategije nuklearnog odvraćanja. Podmornice klase Ohio, koje su nosile balističke rakete Trident II D5, činile su okosnicu podmorničkih snaga nuklearnog deterrenta tokom Hladnog rata.

tomahawk
tomahawk

Međutim, posle završetka Hladnog rata, četiri od 18 podmornica klase Ohio, uključujući USS Džordžiju, prešle su kroz proces transformacije u podmornice naoružane krstarećim raketama (SSGN).

Ova transformacija omogućila je da se USS Georgia naoruža 154 Tomahawk krstareće rakete, koje pružaju dalekometne udare visoke preciznosti protiv kopnenih ciljeva. Takođe, podmornica sada podržava specijalne operacije i može da prevozi do 66 pripadnika specijalnih jedinica, čime je njen opseg zadataka značajno proširen.

Jedna od najvažnijih funkcija novog USS Georgia je sposobnost da prikrivena lansira precizne udare. Krstareće rakete Tomahawk, koje čine glavni arsenal podmornice, mogu precizno pogoditi ciljeve udaljene preko 1.600 kilometara.

Osim toga, USS Georgia poseduje torpedne cevi za odbranu od drugih podmornica i površinskih brodova, a integrisana tehnologija omogućava upotrebu bespilotnih podvodnih vozila (UUV) za izviđanje i sakupljanje obaveštajnih podataka.

Zahvaljujući svojoj ogromnoj nosivosti i mogućnostima za tihe operacije, ova podmornica može delovati neprimetno čak i u neprijateljskim vodama, naravno to zavisi i sa kime se suočava.

uss georgia
uss georgia

Jedna od ključnih uloga koju USS Georgia preuzima jeste podrška specijalnim operacijama. Podmornica je opremljena sa dva Dry Deck Shelters (DDS) sistema, koji omogućavaju tajno raspoređivanje komandosa i opreme na neprijateljsku teritoriju.

Ovi sistemi su od vitalnog značaja za jedinice kao što su Navy SEALs, koje koriste podmornicu za brzo i sigurno prebacivanje na strateške lokacije. USS Georgia je dizajnirana da podrži specijalne operacije ne samo transportom jedinica, već i obezbeđivanjem obaveštajnih podataka i ometanja neprijateljskih komunikacija.

Ova podmornica može delovati kao platforma za nadzor i sakupljanje informacija u realnom vremenu, pružajući značajnu prednost američkim snagama na terenu.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave