NaslovnaNovostiKo je moćni lider Hezbolaha? Hasan Nasralah, zakleti neprijatelj Izraela, godinama živi...

Ko je moćni lider Hezbolaha? Hasan Nasralah, zakleti neprijatelj Izraela, godinama živi pod zemljom

Zakleti neprijatelj Izraela, Nasralah je retko viđen u javnosti od rata 2006. godine, a gde se nalazi je strogo čuvana tajna.

Moćni lider Hezbolaha Hasan Nasralah, čiji je generalštab sinoć bio meta teškog vazdušnog napada, godinama živi pod zemljom kako bi izbegao izraelski napad.

Kako prenose izraelski televizijski kanali, današnje bombardovanje je bilo usmereno na samog Nasralaha.

Zakleti neprijatelj Izraela, Nasralah je retko viđen u javnosti od rata 2006. godine. Njegovo boravište je strogo čuvana tajna. Ipak, prima posetioce, poput lidera palestinskih organizacija koje rade sa Hezbolahom, i objavljuje fotografije sa njima.

Novinari i drugi koji ga sretnu kažu da ih negde voze pripadnici Hezbolaha, u automobilima sa debelim zavesama i visokim obezbeđenjem.

Nasralah redovno drži govore koji se emituju uživo na televiziji i gledaju širom zemlje. Smatra se najmoćnijim čovekom u Libanu, jer odlučuje o miru ili ratu, kao šef teško naoružane organizacije.

lider hezbolaha sajed hasan nasralah, desno, na sastanku sa ismailom hanijehom, vođom palestinske terorističke grupe hamas, u bejrutu, liban, 29. juna 2021
lider hezbolaha sajed hasan nasralah, desno, na sastanku sa ismailom hanijehom, vođom palestinske terorističke grupe hamas, u bejrutu, liban, 29. juna 2021

Nasralah, 64, preuzeo je vođstvo Hezbolaha 1992. godine, nasledivši Abasa Musavija, kojeg je ubio Izrael. U narednim godinama, on je organizaciju, koju finansira i oprema Iran, pretvorio u pravu političku snagu, zastupljenu u parlamentu i vladi.

Istovremeno, njen arsenal je takođe evoluirao. Prema njegovim rečima, organizacija ima 100.000 boraca i poseduje moćno oružje, poput preciznih projektila.

Hezbolah je jedina organizacija koja nije položila oružje sa završetkom građanskog rata u Libanu (1975-90), u ime „otpora Izraelu“. Izraelska vojska se postepeno povlačila iz ove zemlje sve dok u maju 2000. nije evakuisala i južna područja, posle 22 godine okupacije.

Sa sukobima između njegovih ljudi i izraelske vojske, Hasan Nasralah je učvrstio svoju moć i stekao poštovanje 1997. godine kada je njegov najstariji sin Hadi poginuo u borbi.

Rat sa Izraelom 2006. godine, koji je trajao 33 dana, omogućio mu je da demonstrira snagu pokreta, pošto su njegovi borci pružali otpor izraelskoj vojsci. Tog leta ubijeno je 1.200 Libanaca, uglavnom civila, kao i 160 Izraelaca, uglavnom vojnika. Nasralah je proglasio kraj rata, govoreći o “božanskoj pobedi”.

U Libanu su mu nekoliko puta okrenuta leđa, kada je njegova stranka okrivljena za ubistvo bivšeg premijera Rafika Haririja 2005. godine, a zatim kada su njegovi naoružani borci privremeno preuzeli kontrolu nad glavnim gradom u maju 2008. godine.

Ipak, povećao je svoj uticaj ne samo u Libanu već i u širem regionu.

Godine 2013. stigla je vest da je Hezbolah vojno intervenisao u susednoj Siriji kako bi podržao režim Bašara el Asada, nakon građanskog rata koji je izbio 2011. godine. Pošto uživa puno poverenje iranskog rukovodstva, obučava i podržava pokrete bliske Teheranu u regionu.

Hezbolah je danas „biser“ iranskih saveznika u regionu koji čine takozvanu „osovinu otpora“ koja uključuje nekoliko oružanih organizacija u Iraku, jemenske Huti pobunjenike i palestinski Hamas.

Od početka rata u Gazi između Hamasa i Izraela, Hasan Nasralah je otvorio front u Libanu da podrži svoje palestinske saveznike, ali je u isto vreme pokušao da izbegne rat punog razmera sa Izraelom.

Hasan Nasralah je rođen 31. avgusta 1960. godine u siromašnoj porodici od devetoro dece. Njegova porodica potiče iz sela Bazourie, u južnom Libanu.

voda hezbolaha hasan nasralah
voda hezbolaha hasan nasralah

Kao tinejdžer, studirao je teologiju u šiitskom svetom gradu Nadžafu, u Iraku, ali je bio primoran da ode nakon talasa progona šiitske zajednice koji je pokrenuo tadašnji irački predsednik Sadam Husein.

Vrativši se u Liban, pridružio se šiitskom pokretu Amal, ali je otišao kada je Izrael napao Liban u leto 1982, da bi se pridružio novoformiranom Hezbolahu.

Oženjen je i ima petoro dece i tečno govori farsi. Uvek nosi crni turban Sajeda, potomaka proroka Muhameda, od kojih, kako kaže, potiče.

U jednom retkom intervjuu izjavio je da je u mladosti igrao fudbal i da se još uvek divi Maradoni.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave