NaslovnaOružjeNovo OružjeBMPT-72 Terminator u Ukrajini: Kako se do danas borbeno vozilo za podršku...

BMPT-72 Terminator u Ukrajini: Kako se do danas borbeno vozilo za podršku tenkovima pokazalo u borbi?

Naime, kako je izvestio ruski sajt Vestnik-RM, 12. septembra ove godine, ruska vojska će rasporediti najnoviju generaciju borbenih vozila za vatrenu podršku BMPT-72 Terminator na bojnom polju u Ukrajini.

BMPT koji koriste ruske oružane snage, poznatiji kao BMPT Terminator verzija iz 2017, je modernizovana verzija BMPT-72 Terminator 2. 

Šilja Pluton

Uveden u naoružanje ruske armije krajem 2010-ih, ovaj model je doživeo svoje prvo značajno korišćenje u specijalnoj operaciji ruske vojske u Ukrajini.

BMPT-72 Terminator 2 je najnovija generacija borbenih vozila za vatrenu podršku u familiji borbenih vozila za podršku tenkovima BMPT.

Model BMPT 2017 ima istu šasiju kao tenk T-72, ​​ali sadrži različite modernizacije i poboljšanja u odnosu na raniji Terminator 2.

Zadržao je osnovno naoružanje dva automatska topa 2A42 kalibra 30 mm, četiri protivoklopne vođene rakete 9M120 Ataka koje koriste i jurišni helikopteri Mi-35M i sekundarno naoružanje koaksijalni mitraljez kalibra 7,62 mm PKTM i automatske bacače granata.

 Međutim, model Terminator 2 iz 2017. ima poboljšane sisteme za upravljanje vatrom i bolju balističku zaštitu, što ga čini efikasnijim u savremenim borbenim okruženjima.

Primena BMPT Terminatora modela 2017 u Ukrajini je prvi značajan borbeni test ovog borbenog vozila.

 Ruske oružane nage su uvele BMPT da ojačaju svoje tenkovske jedinice u složenim borbenim situacijama, posebno u urbanim sredinama gde su tenkovi ranjivi na zasede, protivtenkovske vođene rakete i pešadiju naoružanu ručnim bacačima.

BMPT je borbeno vozilo koje može premostiti jaz između tenkovskih operacija i pešadijske podrške, jer nudi više zaštite i vatrene moći kako bi se osiguralo napredovanje ruskih oklopnih snaga.

bmpt terminator
bmpt terminator

U Ukrajini, BMPT je bio raspoređen uz tenkove serije T-72 i T-90M, prvenstveno u urbanim i šumskim područjima gde su tenkovske jedinice nailazile na jak otpor ukrajinskih snaga. 

BMPT-ova kombinacija automatskih topova, protivoklopnih raketa, mitraljeza i bacača granata učinila ga je veoma efikasnim u neutralisanju pešadijskih položaja, lakih oklopnih vozila i pružanju vatrene podrške za tenkovske jedinice koje nastupaju.

Međutim, njegov stvarni učinak u Ukrajini naišao je na različite rezultate. 

Dok su vatrena moć i oklop BMPT-a smatrani efikasnim taktičko-tehničkim karakteristikama u određenoj vrsti napada, bilo je izveštaja da vozilo nije korišćeno u velikom broju ili u optimalnoj ulozi.

Jedan od razloga za to je taj što ruska vojska možda nije u potpunosti integrisala BMPT u svoju strategiju kombinovanog dejstva različitih borbenih sistema.

 Pored toga, sukob u Ukrajini je pokazao da su moderna okruženja na bojnom polju, posebno u urbanim sredinama, izuzetno ubojita za oklopna vozila, čak i sa vozilima za podršku kao što je BMPT.

Takođe je bilo izazova sa ruskom logistikom i visokim intenzitetom borbe, koji su ograničili široku upotrebu BMPT-a.

Vojni analitičari ističu da, iako se BMPT dobro pokazao u određenim ulogama vatrene podrške, to nije dramatično promenilo ukupnu efikasnost ruskih oklopnih jedinica u Ukrajini. 

Ipak, njegovo raspoređivanje je istaklo važnost namenskih oklopnih vozila za podršku u savremenom ratovanju, posebno u urbanim ili asimetričnim sredinama gde su tradicionalni tenkovi ranjivi na mobilnu pešadiju i napredno protivtenkovsko oružje.

BMPT Terminator 1 i BMPT-72 Terminator 2 su ruska oklopna vozila dizajnirana da podrže tenkove i pešadiju u izazovnim borbenim okruženjima, ali postoji nekoliko razlika između njih.

 BMPT Terminator 1 je zasnovan na šasiji tenkova T-90, dok BMPT-72 Terminator 2 koristi stariju šasiju tenkova T-72. 

Ova razlika u platformi omogućava BMPT-72 da bude isplativiji za zemlje koje imaju višak tenkova T-72, ​​omogućavajući im da pretvore te starije tenkove u BMPT.

Po težini, BMPT Terminator 1 je, zbog svoje šasije tenka T-90, teži, odnosno ima masu 48 tona, dok je BMPT-72 Terminator 2, zasnovan na T-72, je nešto lakši i ima masu od oko 42 tone.

 Konfiguracije naoružanja oba modela su uglavnom iste, sa kombinacijom topova 2A42 kalibra 30 mm, lansera protivoklopnih raketa i mitraljeza, dizajniranih za protivpešadijske i protivoklopne uloge.

Ključna razlika je modernizacija i fleksibilnost proizvodnje BMPT-72, ​​koji je dizajniran da bude pristupačnije rešenje za nadogradnju korišćenjem široko dostupne šasije tenka T-72, ​​dok je originalni BMPT Terminator 1 bio specijalizovaniji sistem montiran na šasiju tenka T-90.

 Oba vozila služe sličnoj svrsi na bojnom polju, ali BMPT-72 pruža svestraniju i povoljniju opciju za vojsku sa velikim inventarom starijih tenkova.

BMPT Terminator 1 i BMPT-72 Terminator 2 imaju moćan oklop i moćno naoružanje dizajnirano za urbano ratovanje i podršku tenkovima, iako postoje razlike između ova dva modela. 

Naime, Terminator 1, je zasnovan na šasiji tenka T-90, ima bolju balističku zaštitu zbog naprednog oklopa tenka T-90, uključujući kontakt-5 eksplozivni reaktivni oklop (ERA), koji pruža zaštitu od savremenih protivtenkovskih projektila i ručnih bacača. 

Ove karakteristike čine Terminator 1 veoma žilavim na različite pretnje na bojnom polju. 

BMPT-72 Terminator 2, montiran je na starijoj šasiji tenka T-72 i ​​takođe ima jak oklop, ali napredna balistička zaštita se nudi kao opcija.

 Međutim, BMPT-72 može biti opremljen modernim eksplozivno-raktivnim oklopom i različitim nadogradnjama kako bi se poboljšala njegova borbena žilavost.

Što se tiče naoružanja, oba vozila su opremljena velikim arsenalom oružja dizajniranog za dejstvo na više vrsta ciljeva, uključujući pešadiju, lako oklopljena vozila, pa čak i avione.

 BMPT Terminator 1 je naoružan sa dva automatska topa Šipunov 2A42 kalibra 30 mm sa dvostrukim hranjenjem i brzinom vatre i do 800 metaka u minuti.

 Ovi automatski topovi su sposobni da ispaljuju i protivpancirnu i visokoeksplozivnu municiju parčadnog dejstva, što ih čini univerzalnim za dejstvo protiv različitih pretnji na bojištu do 2000 metara, a maksimalno do 4 km.

Pored toga, Terminator 1 lansira četiri protivoklopne radiovođene rakete 9M120 Ataka dometa do 6 km, maksimalne brzine do 550 m/s, koje mogu da probiju oklop debljine preko 800 mm homogenog čelika iza eksplozivno-reaktvnog oklopa, pa uništavaju i moderne tenkove ili bunkere sa velikih udaljenosti.

terminator 2
terminator 2

Sve u svemu BMPT Terminator 2 se pokazalo kao vrlo korisno borbeno vozilo za vatrenu podršku tenkovima i pešadiji u njihovom nastupanju, a pri tom je i odlično balistički zaštićeno i naoružano pa ima izuzetnu borbenu žilavost za borbe u urbanim sredinama koje su najzahtevnije.

Pošto i Vojska Srbije ima bataljon tenkova T-72M1 od kojih se samo jedna četa koristi trebalo bi razmisliti da se bataljon ovih tenkova konvertuje iz glavnih borbenih tenkova u borbena vozila za vatrenu podruşku slično kao što su to Rusi uradili sa BMPT, jer su očigledno specijalizovana i efikasna za specifične uloge na bojištu.

7 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave