NaslovnaNovostiSimović: Obavezno služenje vojnog roka je potreba države Srbije!

Simović: Obavezno služenje vojnog roka je potreba države Srbije!

Simović: Obavezno služenje vojnog roka je potreba države Srbije!
General-potpukovnik Milosav Simović

Povodom Dana Kopnene vojske i Dana pešadije, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović je podsetio prisutne, da je čuvena Kolubarska bitka trajala od 16. novembra do 15. decembra 1914. godine. Simović je rekao da je dobrovolјno služenje vojnog roka, nedovolјno za potrebe Vojske Srbije i države Srbije. Osvrnuo se i na značajne događaje i ličnosti koji su nespomenuti i nezapisani u bližoj i dalјoj prošlosti Srbije.

Kopnena vojska je 16. novembra ove godine dočekala Dan Kopnene vojske radno, u Šapcu, gde je obuci Rečne flotile prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Narednog dana, u Domu vojske u Nišu, komandant Kopnene vojske je rekao, da je Kopnena vojska u ovoj godini izvela preko 150 vežbi i preko 2.400 gađanja iz pešadijskog i naoružanja rodova Kopnene vojske. Naglasio je, da su pripadnici ovog vida Vojske Srbije, u ovoj godini više puta bili spremni da stanu na branik otadžbine Srbije, štiteći srpski narod, sve građane Srbije i državu Srbiju.  Spomenuo je zaboravlјenog, legendarnog komandanta Jablaničkog komitskog odreda, iz vremena Topličkog ustanka i „Drugu plavu grobnicu” u Grčkoj.

Komandant Kopnene vojske je objasnio, da svest potrebe služenja vojnog roka, treba da postoji, nezavisno od toga, koja je politička stranka na vlasti, naglasivši, da obavezno služenje vojnog roka postoji u Turskoj, Grčkoj, Austriji, Švajcarskoj, Norveškoj, Finskoj, Švedskoj i drugim državama. Po njegovom mišlјenju, povodom 15. septembra, Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, osim što srpsko jedinstvo podrazumeva jedinstvo svih Srba, ma gde bili, tog dana treba graditi jedinstvo i svih srpskih državlјana, odnosno svih građana Srbije.  Poželeo je da u sledećoj godini, svi Srbi i svi građani Srbije, bez obzira na nacionalnu, versku i političku pripadnost, budu zdraviji, srećniji, zadovolјniji i da vlada mir u državi.

1 KOMENTAR

  1. Lep govor ali je general malko neinformisan jer Srbi Srbiju nazivaju Otadžbinom, znači OTADZBINA SRBIJA a ne majka Srbija. Ispravio se doduše kasnije ali za dalje neka sledi tradiciju jer je Srbija otadžbina, naša baština.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave