NaslovnaNovostiČistka se nastavlja: Posle smene Šojgua, usledilo je hapšenje general-potpukovnika zbog „zločinačke“...

Čistka se nastavlja: Posle smene Šojgua, usledilo je hapšenje general-potpukovnika zbog „zločinačke“ aktivnosti

Prema izvoru TASS-a, priveden je general-potpukovnik Kuznjecov, koji je pre preuzimanja kadrovskih poslova, bio načelnik uprave zadužene za zaštitu državnih tajni u Ministarstvu odbrane.

Visoki ruski oficir, trenutno načelnik Uprave za personal Oružanih snaga RF, priveden je pod sumnjom za „zločinačke“ aktivnosti, javila je u ranim jutarnjim časovima ruska državna novinska agencija TASS, pozivajući se na bezbednosni izvor.

Vest o hapšenju general-potpukovnika Jurija Kuznjecova stigla je dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin napravio određene promene u vojnom establišmentu, uključujući smenu bivšeg ministra odbrane Sergeja Šojgua, koji je unapređen nakon što je imenovan za šefa ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Prema izvoru TASS-a, general-potpukovnik Kuznjecov — koji je pre preuzimanja kadrovskih pitanja bio na čelu uprave odgovorne za zaštitu državnih tajni u Ministarstvu odbrane — uhapšen je zbog „sumnjičenja za kriminalne aktivnosti“.

sergej sojgu sa sefom rosatoma aleksejem likahsevim stigao na heliodrom severni na obali matockinog moreuza
sergej sojgu sa sefom rosatoma aleksejem likahsevim na heliodromu severni na obali matockinog moreuza

Kako uvek navodi TASS, vlasti su pretresle rezidenciju i kancelariju visokog oficira. Detalji “aktivnosti” u koje je on navodno bio umešan još nisu otkriveni. General-potpukovnik Kuznjecov juče je bio van dužnosti zbog istrage i hapšenja.

Telegram blog Ribar, koji se uglavnom smatra dobro obaveštenim o ruskim vojnim pitanjima, ocenio je da je slučaj verovatno vezan za njegove ranije odgovornosti za državne tajne, govoreći o početku „čistki” u Ministarstvu odbrane nakon odlaska Sergeja Šojgua.

Podsetimo, bivši zamenik ruskog ministra odbrane, Timur Ivanov, priveden je prošlog meseca pod optužbom za mito u vezi sa građevinskim projektima oružanih snaga RF.

Među vojnim specijalistima smatra se da je Timur Ivanov bio „najbogatiji čovek u strukturama snaga Ruske Federacije“. Ivanov se smatra bliskim prijateljem ministra Sergeja Šojgua, koji ga je verovatno doveo u ministarstvo.

Inače, u periodu u kojem je Timur Ivanov bio potpredsednik Vlade Moskovske oblasti, Sergej Šoigu je bio na funkciji guvernera glavnog grada Ruske Federacije.

Generala Šojgua zamenio je ekonomista Andrej Belaušev. Očekuje se da će novu ulogu preuzeti bivši šef Saveta za nacionalnu bezbednost Nikolaj Patrušev, ali to još nije saopšteno zvanično.

timur ivanov sa bivsom suprugom
timur ivanov sa bivsom suprugom

Ovo što se trenutno odvija u Moskvi su najvažnije promene koje je ruski predsednik Putin napravio od eskalacije sukoba u Ukrajini 2022. godine. One podležu odobrenju parlamenta, što se, međutim, podrazumeva.

5 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave