NaslovnaNovosti„Najbogatiji čovek u ruskim strukturama moći“ priveden zbog mita: Timuru Ivanovu, zameniku...

„Najbogatiji čovek u ruskim strukturama moći“ priveden zbog mita: Timuru Ivanovu, zameniku ruskog ministra odbrane, preti 15 godina zatvora

Istražni komitet (IK) Ruske Federacije saopštio je da je uveče 23.04.2024. zamenik ministra odbrane Rusije Timur Ivanov priveden zbog sumnje za mito. Pre samo nekoliko sati prisustvovao je sastanku Koledža Ministarstva odbrane.

„Osumnjičeni da je počinio krivično delo iz stava 6. člana 290. Krivičnog zakonika Ruske Federacije (primanje mita), istražitelji su priveli zamenika ministra odbrane Timura Vladimiroviča Ivanova “, navodi se u saopštenju za štampu IK, koju je preuzela agencija Tass.

Iznos mita koji je primio Ivanov bio je više od milion rubalja, što znači da može dobiti kaznu do 15 godina zatvora.

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da je Vladimir Putin obavešten o privođenju Timura Ivanova, nakon što je na ovu činjenicu prethodno skrenuta pažnja ruskom ministru odbrane, generalu armije Sergeju Šojguu.

Među vojnim specijalistima smatra se da je Timur Ivanov „najbogatiji čovek u strukturama snaga Ruske Federacije“.

Ivanov je rođen 1975. godine u Moskvi. Godine 1997. diplomirao je na Državnom univerzitetu MV Lomonosov u Moskvi. U periodu 1999-2012 radio je u preduzećima u gorivno-energetskom kompleksu Ruske Federacije.

Godine 2012. postao je zamenik predsednika Vlade Moskovske oblasti. Godine 2013. postavljen je na čelo kompanije Oboronstroj ruskog Ministarstva odbrane. Od maja 2016. godine imenovan je za zamenika ministra odbrane.

Doktor ekonomskih nauka, Timur Ivanov, jedan je od 12 zamenika ministra odbrane Rusije, zadužen za organizaciju upravljanja imovinom, stacioniranje trupa, stanovanje i medicinsku podršku oružanih snaga, kao i nabavke u okviru državne odbrane naređenja .

Ivanov se smatra bliskim prijateljem ministra Sergeja Šojgua, koji ga je očigledno doveo u ministarstvo. Inače, u periodu u kojem je Timur Ivanov bio potpredsednik Vlade Moskovske oblasti, Sergej Šoigu je bio na funkciji guvernera glavnog grada Ruske Federacije.

Ruski analitičari smatraju da bi pritvaranje Timura Ivanova moglo da se dovede u vezu sa mogućim odlaskom Sergeja Šojgua sa rukovodstva ruskog Ministarstva odbrane, čemu bi mogla da prethodi čistka njegovih bliskih saradnika.

Bivša supruga uhapšenog Timura Ivanova takođe uhapšena?

Svetlana Zaharova, bivša supruga privedenog zamenika ruskog ministra odbrane Timura Ivanova, takođe je možda privedena u okviru krivičnog postupka u vezi sa njenim bivšim mužem. Još nema zvanične potvrde ove informacije, a situacija je i dalje nejasna, navode izvori bliski porodici.

Svetlana i Timur Ivanov su se razveli 2022. godine, ali prema preliminarnim podacima, Svetlana nastavlja da poseduje značajnu imovinu u različitim sektorima privrede. Konkretno, ona upravlja kompanijom Cristal Development, koja je specijalizovana za proizvodnju elektronskih komponenti. Ona takođe poseduje udeo u Private Technologies LLC, kompaniji koja pruža usluge oglašavanja.

U njenom poslovnom portfoliju bila su i preduzeća iz sektora nekretnina i potrošačkih kredita, što ukazuje na njenu aktivnu preduzetničku aktivnost. Ove podatke potvrđuju različiti poslovni izvori i ranije su bili zastupljeni u medijima.

Porodica i prijatelji Zaharove trenutno ne mogu da je kontaktiraju. Moguće je da je pritvor povezan sa aktivnostima njenog bivšeg supruga, ali do sada zvanični organi nisu dali informacije o toku istrage i merama preduzetim protiv Svetlane Zaharove.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave