NaslovnaNovostiVeliki požar u fabrici Diehl u Berlinu, poznatoj po proizvodnji PVO sistema...

Veliki požar u fabrici Diehl u Berlinu, poznatoj po proizvodnji PVO sistema IRIS-T

Delovi Berlina bili su obavijeni toksičnim dimom nakon što je izbio veliki požar u metalurškoj fabrici Diehl Metal Applications.

Lokalni mediji preneli su da su u fabrici bile smeštene opasne hemikalije, uključujući sumpornu kiselinu i bakar-cijanid, zbog kojih je dim iz vatre posebno opasan po zdravlje.

Vatra je zahvatila četiri sprata fabričke zgrade, a deo konstrukcija zgrade se urušio. Prema preliminarnim podacima, požar je izbio u tehničkoj prostoriji, a povređenih, na sreću, nije bilo.

Vlasti su pozvale stanovnike okolnih područja da ostanu u zatvorenom prostoru i izbegavaju izlaganje dimu, koji i dalje predstavlja veliku opasnost po zdravlje.

U početku su se pojavile informacije da fabrika proizvodi sisteme protivvazdušne odbrane Iris-T za Ukrajinu. Međutim, kasnije se saznalo da se proizvodnja protivvazdušne odbrane vrši u drugom preduzeću Diehl Defense holdinga, a Diehl Metal Applications specijalizovana je za prečišćavanje i galvanizaciju metala.

Vatrogasno-spasilačke službe nastavljaju da se bore sa požarom uz procenu rizika od daljeg širenja opasnih materija. Lokalne vlasti prate situaciju i obećavaju da će javnost obaveštavati o svim promenama.

Dakle, reč je o metalurškom preduzeću koje je deo kompanije Diehl. Fabrika se nalazi u jednom od okruga Berlina – Lichterfeld.

U nemačkoj prestonici uveden je režim visoke hemijske opasnosti zbog činjenice da su u skladištima fabrike bile uskladištene tone sumporne kiseline i drugih hemijskih jedinjenja opasnih po zdravlje i život..

Na mestu požara radi nekoliko vatrogasnih jedinica, a dežuraju i desetine vozila Hitne pomoći. Tu je i dežurna služba za merenje nivoa opasnih hemikalija u vazduhu.

Lokalni stanovnici javljaju da vetar nosi dim u druge okruge i oblasti nemačke prestonice – u Špandau, Rajnikendorf i na zapad. Nema izveštaja o žrtvama ili povređenima.

Podsetimo, pre manje od 24 časa uništen je još jedan lanser PVO sistema IRIS-T. Rusko Ministarstvo odbrane objavilo snimke uništenja raketnim udarom pozicione oblasti PVO Oružanih snaga Ukrajine sa sistemom PVO IRIS-T u oblasti Harkov.

Podsetimo, Nemačka je Ukrajini obećala novi raketni sistem IRIS-T pre samo dve nedelje. Nemački vicekancelar Robert Habek, koji je takođe ministar ekonomije, najavio je planove za dopunu ukrajinske protivvazdušne odbrane 19. aprila 2024. godine. Zajedno sa direktorom kompanije Diehl Defense Helmutom Rauhom boravio u zvaničnoj poseti Kijevu.

“Tri naša (IRIS-T) sistema su već u Ukrajini, a još će biti isporučeno ove godine. Sledeći će biti poslat za samo nekoliko nedelja”, rekao je Rauch pritom zaobravivši da je minimum jedan već stradao i to par dana pre njegove izjave.

Međutim, pretpostavlja se da je ruska vojska uništila ili oštetila već određeni broj onih koji su do sada stigli. Primera radi, u novembru mesecu 2023. godine stizali su izveštaji o porazu PVO sistema IRIS-T od ruske rakete H-31P u Odeskoj oblasti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave