NaslovnaNovostiKoji su to PVO sistemi branili nebo Izraela od Irana sa uspešnošću...

Koji su to PVO sistemi branili nebo Izraela od Irana sa uspešnošću od neverovatnih 99%?

Sinoćni masovni napad Irana neutralisale su izraelske snage, uz pomoć njihovih zapadnih partnera, prvenstveno SAD.

Iran je u noći između 13. i 14. aprila izveo vazdušni napad na Izrael, lansirajući stotine dronova ali i krstarećih i balističkih projektila, doduše u manjem obimu i starije proizvodnje. Iran je napad predstavio kao odgovor na izraelske napade na konzulat u Damasku, u kojima je ubijeno nekoliko iranskih oficira unutar zgrade.

Međutim, osim uzvratne uloge, sinoćnja akcija Irana imala je za cilj i testiranje sposobnosti Izraela da se odbrani od ovakvih pretnji, a interesantni su rezultati sinoćnjeg napada.

Tako je, prema izraelskim zvaničnicima, presretnuto 99 odsto vazdušnih ciljeva, što je potvrdili i njihovi američki saveznici koji su im pomagali. Međutim, kako se napominje, iranska pretnja nije prestala i izraelske snage moraju ostati na oprezu.

Rezultati napora protivvazdušnog sistema pokazuju da je Izrael u stanju da se efikasno brani, kažu izraelski stručnjaci, koji dodaju da je „Izrael u saradnji sa SAD stvorio najnapredniji protivvazdušni sistem na svetu“.

Iranske rakete mogu da stignu do Evrope

Izraelski stručnjaci su upozorili na iranske akcije i kažu da imaju posla sa opasnom mašinom.

„Oni proizvode rakete koje mogu da stignu i do Evrope. Potrebna je diplomatsko-vojna akcija da bi se režimu u Teheranu pokazalo da će biti posledica ako nastave ovim putem“, navode stručnjaci iz diplomatskog sektora.

Iran ima napredno oružje i tehnologiju masovnog uništenja i predstavlja stvarnu pretnju, navode i izraelske diplomate. Podsetimo, Iran ima najveći i najraznovrsniji raketni arsenal na Bliskom istoku. Koliko i koje rakete ima Iran možete pročitati ovde.

fattah u letu
fattah u letu

Imajte na umu da nisu korišćeni savremeni iranski projektili poput hipersoničnih Fattah 1 & 2 i nisu korišćene KH-1,2,3,4. Uglavnom su stari i zastareli projektili ispeljani, za količine koje Iran poseduje, u prilično ograničenom broju.

170 dronova, 30 krstarećih i 120 balističkih raketa

Konkretno, iz izraelskih izvora navodi se da je tokom noći Iran lansirao 170 dronova na Izrael i da nijedan nije ušao u izraelski vazdušni prostor. Sve su oborene izvan granica zemlje od strane Izraela i njegovih saveznika.

Ispaljeno je još 30 krstarećih projektila i nijedna nije ušla u vazdušni prostor Izraela“, tvrdi on. Izraelske vazduhoplovne snage su oborile njih 25“, kaže Hagari.

Pored toga, Hagar je istakao da je Iran lansirao 120 balističkih projektila na Izrael. On je dodao da je „šačica dronova i projektila ispaljena iz Iraka i Jemena usred napada, iako nijedan nije ušao u izraelski vazdušni prostor“.

Izraelska protivvazdušna odbrana

Vazdušna odbrana je od suštinskog značaja za bezbednost Izraela jer je veći deo stanovništva na udaljenosti od raketa i projektila koje su ispalili Hamas, Hezbolah i balističkih projektila koje su ispalili jemenski Huti.

Oko 15% izraelskog budžeta za odbranu dolazi iz SAD. Od svog osnivanja 1948. godine, SAD su poslale Izraelu oko 300 milijardi dolara ekonomske i vojne pomoći, što ga čini najvećim primaocem američke strane pomoći.

Skoro sva pomoć koju su SAD poslale poslednjih meseci otišla je na njihove napredne odbrambene sisteme i vojnu opremu. Ali učešće Amerike u izraelskom ratu u Pojasu Gaze smatra se kontroverznim jer, s jedne strane, SAD pružaju ograničenu humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi, a sa druge pružaju vojnu podršku i oružje Izraelu.

Iron Dome (Gvozdena Kupola)

Raspoređene u južnom Izraelu 2011. nakon rata između Izraela i Hezbolaha, SAD su pomagale i finansirale razvoj odbrambenog raketnog sistema kratkog dometa. Oni su doprineli najmanje 1,6 milijardi dolara sistemu Gvozdene kupole od 2011. do 2021. godine, plus još jednu milijardu 2022. godine.

Sastoji se od radarske jedinice i kontrolnog centra koji može da otkrije obližnje projektile, kao što su rakete nakon lansiranja, i izračuna njihovu putanju i cilj, a sve ovo za nekoliko sekundi. To je neophodno, jer u odnosu na udaljenost od pojasa Gaze, Izraelci imaju samo 15 do 90 sekundi da pobegnu od nadolazeće rakete i zaklone se.

iron dome
iron dome

Sistem može da prati rakete dometa do 70 kilometara. Prema ekspertima, za zaštitu cele zemlje bilo bi neophodno 13 sistema. Izrael koristi i druge sisteme da se zaštiti. „Gvozdena kupola” je usmerena na rakete kratkog dometa.

Izraelske odbrambene snage su navele „da je svrha Gvozdene kupole da zaštiti izraelske građane od stalne pretnje raketama tako što će ih presresti“. ID je opisao Gvozdenu kupolu sa tri prideva: „Precizan, brz i sposoban“.

Naoružan raketama presretačima Tamir, odbrambeni sistem sposoban za više misija može da obori neprijateljske rakete i artiljeriju na udaljenosti do 70 kilometara. Napredni raketni sistem ima radarsku stanicu koja detektuje i prati putanju neprijateljskih projektila pre nego što lansira raketu da ih presretne. Rakete prate svoju metu elektro-optičkim senzorima i detoniraju u vazduhu kada se približe.

Iako Gvozdena kupola nema savršenu evidenciju presretanja, presrela je većinu neprijateljske vatre na izraelski vazdušni prostor, posebno tokom perioda jake vatre od strane Hamasovih boraca.

Međutim, Gvozdena kupola je samo jedan nivo onoga što se smatra jednim od najnaprednijih sistema protivvazdušne odbrane na svetu. Rakete imaju mnogo veći domet od projektila, ali imaju i nedostatak što su skupe. Procenjuje se da rakete Tamir lansirane iz Gvozdene Kupole koštaju oko 50.000 dolara.

David’s Sling (Davidova Praćka)

Srednji sloj odbrambenog sistema je Davidova Praćka, sistem protivvazdušne odbrane srednjeg i dugog dometa dizajniran za presretanje raketa lansiranih sa udaljenosti do 450 kilometara.

david sling
david sling

David Sling, je izraelski odbrambeni vojni sistem koji su zajednički razvili izraelski Rafael Advanced Defense Systems i američki odbrambeni izvođač Raytheon.

Dizajniran je za presretanje neprijateljskih aviona, bespilotnih letelica, taktičkih balističkih projektila srednjeg i dugog dometa. David je projektovan da zameni MIM-23 Hawk i MIM-104 Patriot u izraelskom arsenalu.

Takođe poznat kao Magični štapić (Magic Wand), svestrani raketni sistem nosi do 12 presretača.

Njegov komandni i kontrolni centar obezbeđuje procenu pretnje, planira i kontroliše presretanje, dopunjeno sistemskim radarom sposobnim za više misija koji se koristi za otkrivanje i lociranje pretnji iz vazduha. Detaljan prikaz Davidove praćke možete pročitati ovde.

Raketa Sturmer je dizajnirana da presretne novu generaciju taktičko balističkih raketa na malim visinama, kao što su ruski Iskander i kineski DF-15 koristeći ugrađena dvostruka CCD/IR skloništa, da bi razlikovali mamac i stvarnu bojevu glavu rakete, pored toga za praćenje koristi Elta EL / M-2084 AESA radar sa više načina rada. 

Izraelski sistem protivvazdušne odbrane David’s Sling pokazao je svoju operativnu efikasnost prvi put uspešnim presretanjem rakete koja potiče iz pojasa Gaze 10. maja 2023. godine.

Ovaj događaj je označio prvo presretanje sistema u stvarnom svetu, pokazujući njegovu sposobnost da se suprotstavi vazdušnim pretnjama u scenarijima stvarne borbe. Na našoj listi najboljih PVO sistema Davidova Praćka zauzima drugo mesto.

Sistem popunjava jaz i dopunjuje postojeći sistem Gvozdena kupola kratkog dometa i sistem Strela dugog dometa posebno dizajniran za presretanje balističkih projektila.

Sistem Strela (Arrow 3 ili Hetz 3, hebrejski: חֵץ 3)

Najviši sloj izraelskog sofisticiranog sistema protivvazdušne odbrane je Arrow-3, sposoban da gađa ciljeve na većim udaljenostima i većim visinama, kao i da preciznije presreće balističke rakete.

arrow 3 presrece dalekometnu balisticku raketu
arrow 3 presrece dalekometnu balisticku raketu

Presretač Arrow-3 upravlja sistemom Arrow Weapon, prvim operativnim, nacionalnim, autonomnim odbrambenim sistemom od balističkih projektila na svetu, prema Israel Aerospace Industries, glavnom izvođaču AWS-a.

Arrow-3 radi zajedno sa svojim prethodnikom, Arrow-2, da presreće balističke rakete i druge nuklearne bojeve glave pomoću dvostepenog presretača.

Presretač “Strela-3” „je raketa svetske klase koja, zajedno sa Strelom-2, značajno proširuje odbrambene sposobnosti države Izrael“, saopštilo je izraelsko Ministarstvo odbrane.

U novembru 2023, Izrael je potvrdio prvu operativnu upotrebu Arrow-3 za presretanje nadolazeće neprijateljske rakete koju su ispalili Huti, borci iz Jemena, što je prvi put da su sva tri nivoa izraelske protivvazdušne odbrane delovala istovremeno.

„Sve ovo pruža zaštitu na svakom sloju protivvazdušne odbrane i omogućava optimalnu zaštitu izraelskog unutrašnjeg fronta“, navodi se u tadašnjem saopštenju ID. Detaljan opis sistema Arrow možete pročitati ovde.

Spyder Sve-u-jednom raketni sistem (AIO)

Dizajniran da nosi do osam kanister raketa, uključujući I-Derby SR, I-Derby ER i Python-5 SR, može istovremeno da gađa do četiri cilja, sa maksimalnim dometom do 40 kilometra i visine do 12 kilometra, prema zvaničnom biltenu.

3 KOMENTARA

  1. Kako su se tupavi Srbi navukli na izraelska propagandna sranja!Ovaj sukob je dogovoren u kataru između emira ,Emira el Tane i Iranaca i to intenzitet i vrijeme početka napada!Ameri ovako disciplinuju Izrael kome su pokazali da su spremni da ga brane ali da to ne mogu da učine efikasno jer su Iranci pogodili aerodrome Ramona,navatim,vojne komplekse u stadu,Haifi golanu i Mont Hemon ,snimci sa društvenih mreža koje Izrael pokušava da blokira pokazuju veliki broj pogodaka i primjenu klaster municije pri čemu cenzurišu same momente udara!Opametite se nemojte vjerovati svim cionistički sranjima kako su prošli kroz isušeno more kako svako malo pričaju i piju kafu sa Bogom kako je tenk mrrkava zaista božija kočija i sl.Uostalom pogledajte mapu Gaze Palestinci i dalje kontrolišu 85 procenata porušene Gaze.

  2. 99% posto jeste postignuto, ako se pogleda činjenica koliki put su trebale da prelete rakete gde su ih lovii amerikanci i sama činjenica da izrael ima maltene po jedan lanser po glavi stanovnika.

    • nisu 100% oborili 99% projetila jer je 7 palo na vojni aerodrom na jugu izreala…obarili su ogroman broj ali isto tako da je cetiri zemlje to cinilo za Izrel pre samog ulaska u vazdusni prostor Izrela USA, Britanija, Francuska, Jordan ako sve uzmemo u obzir ova avantura Irana je kostala Izrael bar 2 milijarde dolara za noc ne racunajuci resurse ove cetiri zemlje…negde sam procitao da su ih gadjali raketama Кхаибар или Кхоромшахр -4 koje lete izmedju 8-16 maha navodno cime su ih oborili u tolikom broju kad patriot i ostali sistemi pvo u izrealu nemaju tu brzinu…ili ih nisu gadjali tim raketama ili je opet isto kao u Ukrajinu da obaraju 17 od 16 poslatih…u svakom slucaju Izreal evidetno nije pretrpeo vecu stetu i Iranci nisu gadjali civile sto je za pohvalu

      5
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave