NaslovnaNovostiPrvo vanatmosfersko obaranje u istoriji: Izrael presreo iransku raketu u svemiru sistemom...

Prvo vanatmosfersko obaranje u istoriji: Izrael presreo iransku raketu u svemiru sistemom Arrow 3

U veoma važnom dostignuću, izraelski i britanski mediji izjavljuju da je Izrael postao prva zemlja na svetu koja je oborila balističku raketu van atmosfere u prvom zabeleženom slučaju „rata u svemiru“!

Slučaj sadrži važne detalje posebno kada se ima u vidu da su raketu ispalili neki „momci u papučama“, Huti u Jemenu.

Izraelski zvaničnik prvi put naglašava da je “Iran stajao iza napada i da je projektil očigledno iranski”.

Postoji mogućnost da je upravo ovaj napad doveo do navodne promene planova i raspoređivanja nosača aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer (CVN-69) i njene borbene grupe zajedno sa nuklearnom podmornicom klase Ohajo u Crveno more.

Sa druge strane, u kontekstu neverovatnih tenzija na Bliskom istoku i podrške Izraelu iz Sjedinjenih Država, koje su poslale i drugi nosač aviona u region sa grupom brodova koja ga prati, libanska grupa Hezbolah pokazala je svoje protivbrodske rakete „Noor“

Neverovatan atmosferski snimak projektila sistema Strela

Projektil, za koji se veruje da su ga ispalili jemenski pobunjenici Huti koje podržava Iran, prešao je razdaljinu od oko 1.600 km iznad Arapskog poluostrva i leteo je visoko u atmosferi pre nego što ju je presreo izraelski sistem Arrow (Strela) na visini od 100 km od površine Zemlje, prema britanskom Telegrafu.

Karmanova linija na 100 km se takođe često uzima kao granica između atmosfere i svemira.

Čini se da je to bio prvi put da je PVO sistem Arrow presreo balističku raketu van testa, naglašava američki medij Breaking Defence. IDF je saopštila da su vazdušni sistemi detektovali putanju rakete i presreli je „u najprikladnijem operativnom vremenu i lokaciji“.

Izraelske odbrambene snage potvrdile su da su “presrele raketu zemlja-zemlja u oblasti Crvenog mora” u poruci od 2. novembra na društvenoj mreži X. IDF nisu potvrdili da li se presretanje dogodilo van atmosfere.

Stanovnici južnog izraelskog grada Eilata prijavili su da su tada čuli veliku eksploziju, navodi Telegraf, ali nije jasno kako se presretanje projektila dogodilo van Zemljine atmosfere.

Stručnjaci kažu da bi raketa imala male šanse da stigne do cilja jer je lansirana sa udaljenosti od oko 1600 kilometara.

Arrow 3 i THAAD

Njeno presretanje, rekao je izraelski odbrambeni zvaničnik britanskom listu, „prvenstveno pokazuje Iranu, koji je stajao iza lansiranja i isporučio raketu, da Izrael ima sposobnost da deluje protiv svakog raketnog programa i da to ima mnogo šire implikacije na regionalni sukob“.

Ostaje nepoznato koju su iransku balističku raketu lansirali iz Jemena. Huti prvenstveno koriste balističku raketu Kader, poboljšanu verziju iranskog Shahab-3.

Huti ne prestaju sa napadima na Izrael

Operacija je bila treća na meti Izraela i biće ih još, rekao je portparol vojske Huti Jahja Šari u televizijskoj izjavi. Šari je rekao da će se napadi nastaviti sve dok “agresija Izraela” ne prestane, misleći na rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Podsetimo, Huti su zvanično objavili rat Izraelu, najavljujući napad velikih razmera balističkim, krstarećim projektilima i bespilotnim letelicama na izraelske ciljeve.

Jemen je prva zemlja koja je ušla u rat protiv Izraela. To znači da je snagama koje čine „Osovinu otpora“ naređeno da eskaliraju i postepeno uđu u rat sa Izraelom.

Izraelska Strela

Sistem Arrow je razvijen od strane Israel Aerospace Industries u saradnji sa izraelskim i američkim odbrambenim gigantima i smatra se jednom od najnaprednijih tehnologija odbrane protiv balističkih raketa na svetu.

Ovaj PVO sistem je projektovan za uništavanje ciljeva na dometu do 3500 km i visini do 100 km. To je „kruna” izraelske antibalističke odbrane, koja ima za cilj da zaštiti jevrejsku državu od pretnji balističkih arsenala nekonvencionalnim bojevim glavama, kao što je iranska.

Izraelski balistički odbrambeni sistem sastoji se od četiri sistema:

Gvozdena kupola, dometa do 70 kilometara, Davidova praćka, dometa 70-200 kilometara, Strela 2, za veće udaljenosti i Strela 3, za projektile koji dolaze sa udaljenosti do 2.500 kilometara.

IzvorJPost

67 KOMENTARA

  1. Kommentar od Saše, respekt. Putin je spasio djecu pa ga hoće u Hag. Da Srbija bombarduje šiptare na Kosovu odmah bi Srbiju bombardovali isti dan.

    • Putin je budala i nije spasio djecu već ih oteo..a svaki dan ih ubija iz daleka..vagina obična..a Srbi trebaju probati,pa kud puklo da puklo

    • Pa stvarno ovo je preteralo svaku meru normalnog ponassanja u propagandi od strane Izraela.Stalno tvrde da svakkg dana Hamas isoaljuje rakete na Izraelsku teritoriju pa cak da su ih napala tri aviona hamasa .Stalno se hvale kako svakog dana ubijaju komadante hamasa.Totalne lazi .Nigde jednog borca Hamasa nisu videli.Jeste ceo narod Palestine je Hanas.Zato ubisse 5.000 palestinske dece i 7.000 zena i pravdaju agresiju,etnicko cisscenje i genocid nad Palestinskim narodom punih 80 godina unazad.80 godina ubijaju Palestinsku decu i pravdaju koleteralnom sstetom.Tuku bombarduju u Libanu.Siriji kao da je njima dozvoljeno sve.Da ljube i slave RUSE ssto ih rusi zrtvujuci 26 miliona poginulih RUSA POBEDILI HITLERA I SPASILI JEVREJE.A JEVREJI OD ZRTVE PISTADOSSE DZELATI.

  2. Svi oni koji podrzavaju teroriste Hamasa,koji su klali po Bosni Srbe,neka se zapitaju da li su spremni da klanjaju u dzamijama!

      • Ne izjednačavajte Hamas sa Rusima. Hamas je isto što i Izrael – teroristi i jedni i drugi. Ovo drugi su prevazišli i Hitlera.

      • Šta ko ima da objašnjava više nekome, jel je sa zapada obećano da će da vrate rusiju u kameno doba i šta je bilo. jel su je vratili.? kako su vratili rusiju u kameno doba isto tako izraelci presreli ovu raketu u svemiru. Trebalo bi da mole njihovog antihrista 24hdnevno da ih iran ne počisti zajedno sa ono malo američkih tranvestita što došli sa onim čamcima

  3. Ovaj sto pljuje na Rusiju gleda Pink i Hepi dok mu promaja šiba u glavu,sta će jadnik,voli Nato, EU i Ameriku kao nas prcednik Banana Men ali on bar zna da je voli isključivo zbog fotelje,s zašto je ti voliš kad si go ko pištolj.

  4. Nije istina. Kinezi su skinuli Američki Satellit na 800km visine. A drugo. Iran ne poseduje inzerkontinentalne Rakete. Jedino one izlaze Tako visokoo…

      • Ti si još gluplji sem interkontinentalnih raketa više nujedna ne izlazi 100 km i još je ispalili izraelci koji ne umeju ni biciklu da naprave bez ametikanaca a raketa je za njih naučna fantastika

  5. Реклама да уваљају некоме своје оружје. Морамо да им верујемо на реч јер ниједан доказ нису дали. Као и свемогућа Гвоздена купола, чим из гараже полети више од пет home made ракета она се заглупи.

  6. Natanjahua u Hag za zločine protiv čovečnosti, na granici genocida koje je počinio za ovih mesec dana nad golorukim narodom Gaze. Bez vode, hrane lekova…hiljade dece. Srbija, kad je branila svoju vekovnu teritoriju Kosova od terorista OVK, a koje je isti taj demokratski zapad nazivao oslobodiocima…Srbija tih 98/99 nije ni hiljaditi deo civilnog stanovništva bliskog OVK,ili albanskog žrtvovala, u odnosu na ono što sad Izrael čini pod zaštitom imperijalističko fašističke vlasti Amerike i vlada zemalja članica NATO… američkih poltrona, ulizica i isto tako impero naci fašisto tvorevina.

  7. Aj malo ozbiljnosti:
    1.”visoko u atmosferi” nije “van atmosfere”.
    2. Strela 2 je namenjena za gađanje ciljeva do 2500km, a gađa ih na 3500km??
    3. Raketa je “sigurno” Iranska, ali ne znamo koja je!! Zaboravili da pogledaju oznake? Bilo mračno u “svemiru”?
    ….

  8. Huti su poznati proizvodjaci balistickih raketa. Oborili je u svemiru a znaju da je Iranska. Kad lazu na Boga ne misle.

  9. vidimo da je ovim putinopacenicima krivo sto je neko sposoban da obara iranske rakete ,a verovatno I ruske,pa kazem da ce izrael uskoro stvarno roknuti Iran sa nuklearnim punjenjem

    • Niko ne spominje Rusiju.
      Ne razumem tvoj komentar.
      Izgleda da imas kompleks Putina,kao hrvati kompleks Srba.
      Oni tako uvek u komentarima pominju srbe.
      Makar bilo bocanje,i bacanje kamena sa ramena.
      Nazalost,bolest ne bira!

    • Dal’ se isplati bacati nuklearna bomba sebi pa skoro pred kuću?Uključi malo tu kantu kad hoćeš nešto da napišeš.

    • Nisam ja Rusofil niti volim islamiste.ali ja kao ljudsko bice nemogu da svatim da vi koji tako govorite podrzavate Izrael i nezalite za pokolj 5.000 Palestinske dece i ko zna joss koliko ce biti.Ceo svet mrzece Jevreje.Ujediniti se protiv Izdaela i ko ce im ostati samo Amerikanci i Englezi…Treba prekinuti sa terorom.Dati drzavu Palestjncima i ziveti u miru.A ssto se tice Islama nevolim ga kao ni pripadnike islama samo iz razloga ssto su krvozedni i nasilni jer njihova vera propagira DZihad i ako se oni pdavdaju da nije to tako ali dela govore.A u Srbjji Albance podrzali ih Amerikanci i Amerikanci nas namerno bez ikakvog povoda i odobrenja UN.samo iz inata pokazno RUSIMA.Da vide sstace Rusi da urade i da se osvete Srpskom narodu ssto vole Ruse. Nemam nissta protiv Rusa.Nisu nas bombardovali.ALI ZNAJTE ZADNJE KAPI BILO KOG ENERGENTA OSTACE I BICE SAMO U RUSIJI I ZADNJE KAPI CISTE VODE ZA PICE BICE SAMO U Rusiji .Klecece i molice ceo svet RUSE ali bice kasno za milost i nepravdu i za 26 miliona RUSA koji su poginuli u borbi protiv Fssizma i Hitlera .Za slobodu NARODU.

  10. Dali u Hutoniji postoji Hutska fabrika krstarećih raketa?
    Dali Hutonija priznaje Kosovo?
    Dali Izrael priznaje Kosovo?
    Nebi trebalo da se radujemo onakvom događaju kakav smo i sami iskusili?
    Mir u svetu.

      • Da.
        Amerika je kao hobotnica,glava u Vasingtonu,a pipci po celoj planeti i samo sisaju prirodna bogatstva.
        Ko im se suprostavi,oni im expresno uvedu demokratiju i postovanja ljudskih prava.
        A nosaci aviona im sluze za isporuku.
        Ali…nicija sveca nije gorela do zore.
        Propadala su i veca carstva!

        • Ne podržavam Ameriku ama baš ni malo u ovome što se tiče Izraela i još mnogih stvari, ali samo da se zna da nije Amerike i natoa kao paritet Rusiji, rusija bi kao prvo sve one države bivšeg sovjetskog saveza pa i ostale slabije države po svetu okupirala ili aneksirala milom ili silom, a silu i moć ima, jel Rusiji je okupacija, aneksiranje i proširenje svoje teritorije u krv ako bi joj se moglo, to znači da bi i naša lepa Srbija pored svih ostalih balkanskih država, ako ne milom onda silom postala deo Rusije. A taj što ti ratom i uništenjem preti da dobrovoljno pristaneš da predaješ vlast i državu drugoj, a ako ne dobrovoljno oda ratom i okupacijom, taj ti nije nikako prijatelj, i ne može ti biti. Prijatelj prijatelju može predlagat bilo šta ali mu neće pretiti životom, jel onda to ne bi bio predlog nego ucena životom. Eto toliko o ruskoj ljubavi prema nama i prema svakoj drugoj državi pa i pravoslavnoj koja je ne bi slušala da nije amerike i natoa. Pravoslavna država je i Ukraina ali evo trpi zbog toga što hoće da vodi nezavisnu politiku i da bira sebi u koje će društvo. Rusija ima pravo da bude u savezu sa kojom god državom ona hoće, dok druge slabije i manje države ne mogu ili najblaže rečeno treba tražiti dozvolu od nje, dali mogu i do koje mere da saradjuju sa ostalim državama, inače će ih Rusija smatrati neprijateljskim državama. Neprijatno, nepravedno ali istinito.

          • Mozda ce roknuti Iran,a neka roknu Rusiju ili neku rusku vanatmosfersku raketu.Izrael ce kad-tad nestati,Amin!

          • Nije tebi lako sa tom glavom. Kako li samo pogodiš vrata kad izlaziš iz kuće? Ali eto, u tvojoj glavi Amerika nikome ne preti silom, niti silom uvodi “demokratiju”.

          • Па нас су бомбардовали и ми хоћемо са њима,ЕУ о НАТО,јел неко уводио санкције Америци кад бомбардује друге,јел Израелу неко увео санкције,јел Русији неко увео санкције ,па ти види белосветску правду…

          • Šta napisa čoveče? Prvo, Rusija je najveća država na svetu i ne trebaju joj nove teritorije.Ima sve moguće resurse u svojoj zemlji tako da joj tuđe i nisu potrebne.Od prodaje svojih resursa može da kupi šta poželi. Ukrajina je jako blizu Moskve tako da je opravdana bojazan po bezbednost Rusije ako ukrainci uđu u NATO savez , a sve zbog toga što ih zapad nišani već 100 godina. Drugo, šta bi bilo da recimo Kuba uđe u vojni savez sa Rusijom? I da Rusija postavi svoje nuk.naoružanje blizu granice sa Amerikom. Da li si se ikada zapitao zašto jedna Venecuela koja ima ogromne naftne potencijale (3.na svetu) ne može svojim građanima da priušti bolji život?Da nije zbog Rusije? Da ne pominjem ostale zemlje u latinskoj americi koje SAD drže pod sankcijama više od 50 godina. Treće, na jedan Vijetnam Amerikanci su bacili bombi onoliko koliko je ukupno palo na teritoriju Evrope u drugom svetskom ratu, a ti pričaš kako bi Rusija nekog porobila i osvojila.Ima li neka zemlja na svetu u koju Amerikanci nisu bacali bombe? Možda 3-4. I četvrto i najvažnije, vekovima zapad pljačka i otima sve resurse po celom svetu a narodi tih zemalja žive u bedi dok njima standard skače u nebo. Iz Afrike su oteli sve što je vredno,i danas dan otimaju, a tamo ljudi nemaju hleba da jedu.I to traje vekovima. I sad bi ti da nam pričaš o demokratiji i zapadnim vrednostima??? Hajde malo, nekih par vekova, Rusi da pljačkaju pa da uporedimo ko je bolji.

          • Ne znam jesi li ti uopste pratio da je ukinuta Pravoslavna crkva u Ukrajini i vojska im je oduzela sve iz crkvi jos na pocetku citave frke oko Rusije i Ukraine. U Ukraini je bato zabranjena Pravoslavna vera i crkve vise ne postoje, sve zauzela vojska i oduzela sve sto ima Pravoslavno obelezje. Vrati se na guglu malo na tu temu pa se informisi da ne saznajes ovako sta se desava.

      • Da.
        Amerika je kao hobotnica,glava u Vasingtonu,a pipci po celoj planeti i samo sisaju prirodna bogatstva.
        Ko im se suprostavi,oni im expresno uvedu demokratiju i postovanja ljudskih prava.
        A nosaci aviona im sluze za isporuku.
        Ali…nicija sveca nije gorela do zore.
        Propadala su i veca carstva!

          • Све стручњаци за геополитику,не знају којем цивилизацијском кругу припадају.

  11. Dati toliko moci jednom uzurpatoru ubicams nece izaci na dobro opet amerikanci kuvaju kasu, tako su finansirali hitlerovu industriju, pa lepo sad ce da stradaju drugi al nauka je otisla daleko oni koji se late takve moci moze o glavu da im se obije.

      • @DREKA mogli smo i mi 97 ko Izrael te Albance i OVK ceo svet ih stavi na spisak terorista i da nam odrešene ruke da im radimo šta hoćemo. Ali mi 2 godine između MUP i vojske sviramo klinci i dopuštamo da albanski lobi odradi svoj posao i da ih napravi kao ugnjetavan narod koji samo traži svoju slobodu. I na kraju mi dobismo to što su oni trebali i ostasmo prikazani za ceo svet kao agresori do dana današnjeg.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave