NaslovnaNovostiHuti zvanično objavili rat Izraelu: Gađali nuklearnu elektranu u Dimoni; Izrael prvi...

Huti zvanično objavili rat Izraelu: Gađali nuklearnu elektranu u Dimoni; Izrael prvi put aktivirao PVO sistem Arrow

Najmanje jedna raketa pala je na Jordan dok je Jemen prva zemlja koja je ušla u rat

Huti su sada zvanično objavili rat Izraelu, najavljujući napad velikih razmera balističkim, krstarećim projektilima i bespilotnim letelicama na izraelske ciljeve.

Jemen je prva zemlja koja je ušla u rat protiv Izraela. To znači da je snagama koje čine „Osovinu otpora“ naređeno da eskaliraju i postepeno uđu u rat sa Izraelom.

Prema izveštajima, centar za nuklearna istraživanja Šimon Peres Negev u Dimoni u Izraelu takođe je bio meta Huta. Na sreću projektili nikada nisu stigli do cilja.

Sistem protivvazdušne odbrane Arrow presreo je balističku raketu srednjeg dometa iznad Crvenog mora na putu za Eilat u južnom Izraelu. Ovo je prva operativna upotreba PVO sistema „Arrow” od početka rata. Poslednja upotreba je zabeležena u martu 2017. godine.

Najmanje jedna raketa Kuds-3 koju su Huti ispalili prema Izraelu je takođe navodno presretnuta iznad Jordana. Slike otkrivaju olupinu projektila u južnom regionu Mudavara u Man u Jordanu, oko 1.500 kilometara udaljenom od Jemena.

Umešanost Huta je prilično ozbiljna. Njihove snage imaju balističke rakete srednjeg dometa Toufan (iranski Kuds 3) sa dometom od približnih 2000 kilometara. Iz tog razloga, saudijska vojska je stavljena u stanje visoke pripravnosti.

Jemenski Huti objavili su rat Izraelu

Jemenski pobunjenici Huti objavili su rat Izraelu kako se saznalo iz brojnih medija u utorak i time situacija na Bliskom istoku opasno eskalira.

Konkretno, predstavnik „vojske“ zemlje, koju muči višegodišnja kriza jer je kontrolišu Huti, rekao je sledeće:

„Mi smo, iz osećaja verske, moralne, humanitarne i nacionalne odgovornosti, kao odgovor na zahteve našeg naroda Jemena i zahteve slobodnih naroda, kao i da pružimo pomoć našem potlačenom narodu u Gazi, smatrali da je neophodno da jemenske oružane snage izvrše svoju dužnost, oslanjajući se na Boga i pobedu nad istorijskim ugnjetavanjem voljenog palestinskog naroda“.

Portparol Oružanih snaga je takođe rekao da „nastavak činjenja zločina i masakra od strane neprijateljskog entiteta nad narodom Pojasa Gaze i cele Palestine destabilizuje region i širi krug sukoba“.

Huti potvrđuju da su lansirali veliki broj balističkih projektila, krstarećih raketa i dronova na Izrael

Jemenski Huti preuzeli su odgovornost za lansiranje raketa i dronova na grad Eilat na jugu Izraela, koji su presretnuti ranije danas.

Pobunjenici koje podržava Iran obećavaju da će izvršiti još napada na Izrael ako se rat protiv Gaze nastavi, rekavši da su već lansirali dronove i balističke rakete u tri odvojene operacije.

Prema mreži Al Masirah, brigadni general Jahja Šari izjavio je da su Oružane snage lansirale veliku seriju balističkih projektila i veliki broj dronova na različite neprijateljske ciljeve protiv Izraela.

„Oružane snage Jemena potvrđuju da će nastaviti da izvode raketne i bespilotne napade sve dok izraelska agresija ne prestane“, navodi se u izjavi jemenskih Huta, emitovanoj na televizijskoj mreži Al-Masirah koju podržavaju pobunjenici iz Irana.

Dalje, dodali su da je „ova operacija treća operacija koju su izvele Oružane snage Jemena u znak podrške palestinskom narodu“. Dajući više informacija, u televizijskim izjavama, portparol Huta Jahja Šari rekao je da su vazdušni napadi uključivali dronove, kao i balističke i krstareće rakete.

Napad je izveden, kako je rekao, “iz osećaja verske, moralne, humanitarne i nacionalne odgovornosti” prema narodu Gaze, “suočenom sa slabošću arapskog sveta i dosluhom nekih arapskih zemalja sa Izraelom”. Operacija je izvedena na „zahtev jemenskog naroda“, dodao je on.

U drugoj tački svojih izjava, on je istakao da je „pozicija jemenskog naroda prema palestinskom pitanju čvrsta u tome da palestinski narod ima puno pravo na samoodbranu i da dobije sva svoja prava“.

Jemen, najsiromašnija zemlja na Arapskom poluostrvu, u proteklih osam godina bio je zaglibljen u ratu između pobunjenika Huta, koji kontrolišu glavni grad Sanu, i vlade koju podržava vojna koalicija koju predvodi Saudijska Arabija.

Izrael: Prva upotreba za dalekometnih odbrambenih sistema Arrow

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari tvrdio je u objavi na mreži X (nekada Tviter) da je Izrael presreo raketu koja je dolazila iz pravca Crvenog mora.

„Raketa zemlja-zemlja ispaljena na teritoriju Države Izrael iz regiona Crvenog mora uspešno je presreta odbrambenim sistemom dugog dometa Arrow“, navodi se u saopštenju. Napominje se da je ovo prva operativna upotreba odbrambenog sistema Arrow u aktuelnom ratu, saopštila je izraelska vojska.

Takođe, avioni izraelskih snaga raspoređeni su ujutru nakon što je otkrivena vazdušna pretnja u regionu Crvenog mora i presreli su neprijateljske ciljeve koji su leteli u tom području.

“Sve pretnje su presretnute van teritorije Države Izrael. Nije otkriven upad na teritoriju Izraela“, takođe je izvestio Hagari. Presretanje je potom potvrdila izraelska vojska u zvaničnom saopštenju, u kojem se napominje da su jutros borbeni avioni oborili “neprijateljske mete” – za koje se veruje da su dronovi – koji su leteli u oblasti Crvenog mora.

Iran: Naoružane organizacije u regionu ne mogu da ostanu „neme” pred ratom Izrael-Hamas

Iranski ministar spoljnih poslova upozorio je danas da proiranske oružane grupe u regionu ne mogu da ostanu „neme” pred ratom između Izraela i Hamasa, ističući da je okončanje rata urgentno pitanje.

„Prirodno je da organizacije otpora neće ćutati pred zločinima počinjenim na palestinskoj teritoriji u Pojasu Gaze”, rekao je Hosein Amirabdolahian tokom posete Kataru.

„Oni neće poslušati ničije savete, tako da moramo iskoristiti poslednju političku priliku da okončamo rat“, rekao je on, prema saopštenju koje je objavilo iransko ministarstvo spoljnih poslova nakon sastanka sa katarskim emirom Taminom bin Hamadom Al-Tanijem.

Arrow 3 ili Hetz 3 (hebrejski: חֵץ 3)

Izrael [IAI] i Sjedinjene Države [Boing] su sufinansirali i razvili egzosferski hipersonični presretač protiv balističkih projektila Arrow 3. Očekuje se da će baterija Arrow 3 presresti više od pet balističkih projektila u roku od 30 sekundi. Balističke rakete lete u svemir tokom boravka iznad zemlje. Arrow 3 mora da presretne i uništi balističke i interkontinentalne balističke rakete u trenutku kada se nalaze u egzosferi. 

Arrow 3 dostiže maksimalnu visinu leta od 2.400 km. Raketa ima integrisani motor za preusmeravanje koji okreće raketu kako bi se izbegao sudar sa satelitom. Iz tog razloga, izraelsko Ministarstvo odbrane smatra da se Arrow 3 može koristiti i kao protivsatelitski raketni sistem. Integrisani motor za preusmeravanje koji okreće raketu ima još jednu funkciju, a odnosi se na presretanje hipersoničnih projektila.

Arrow 3 PVO sistem

Kada se detektuje balistička raketa, ispaljuje se i projektil Arrow 3. Odlazi u svemir i može tamo da ostane neko vreme dok zemaljske stanice određuju i izračunavaju putanju neprijateljske balističke rakete. Zatim se presretač Arrow preusmerava koristeći svoju mlaznicu za vektorski potisak da nadmesti neophodnu snagu i izvrši presretanje.

Arrow 3 ima inercijalni navigacioni sistem [INS]. Raketa takođe ima sistem upravljanja vektorom potiska. Može se lansirati iz podzemnih silosa za brzo lansiranje. Raketa se proizvodi od 2017. godine, a pored mogućeg preuzimanja od strane Nemačke, Azerbejdžan pored naravno Izraela, je drugi korisnik rakete, a poseduju dve jedinice ovog sistema.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave