NaslovnaNovostiIzrael: Prvi operativni pogodak novog PVO sistema; Iz pravca Gaze ispaljeno preko...

Izrael: Prvi operativni pogodak novog PVO sistema; Iz pravca Gaze ispaljeno preko 500 projektila [VIDEO]

Palestinske oružane frakcije ispalile su najmanje 507 raketa i minobacača iz pojasa Gaze od početka aktuelne konfrontacije koja idalje traje, saopštile su 11. maja Izraelske odbrambene snage (IDF).

Raketni napadi bili su usmereni na Tel Aviv i okolinu u centralnom Izraelu, kao i na južne gradove Sderot, Aškelon i obližnja naselja.

IDF je saopštila da je najmanje 368 projektila prešlo liniju razdvajanja, dok je 110 nestalo u Gazi. Sistemi protivvazdušne odbrane Iron Dome i David’s Sling (Gvozdena Kupola, Davidova Praćka) presreli su 154 rakete, označavajući stopu presretanja projektila od 95 procenata koji su krenuli ka naseljenim područjima, dok je šačica pala u urbana područja, uzrokujući štetu. Ostale su sletele na otvorena područja bez nanošenja štete.

Sukob u Gazi je izbio 9. maja, kada je IDF pokrenula operaciju Štit i Strela protiv palestinskog islamskog džihada (PIJ). Prvi udari su odneli živote trojice viših komandanata grupe, kao i više žena i dece. Operacija je pokrenuta kao odgovor na seriju raketnih napada koji su pokrenuti iz Gaze prošle nedelje.

Takozvana Zajednička operativna soba raznih palestinskih oružanih frakcija u Pojasu Gaze, koja uključuje i Pokret Hamas i PIJ, odgovorila je lansiranjem raketnih napada u okviru operacije kodnog naziva Osveta Slobodnih.

IDF je saopštila da je od početka sukoba u Gazi izvršila udare na 158 položaja koji pripadaju PIJ-u.

Jedan od poslednjih udara na Gazu odneo je život Ali Galija, komandanta raketnih snaga PIJ-a. Gali se krio u sigurnoj kući u vreme napada zajedno sa dva borca grupe koji su takođe poginuli, navodi se u saopštenju IDF.

Najmanje 25 ljudi u Gazi je ubijeno otkako je Izrael pokrenuo iznenadnu operaciju protiv PIJ-a, prema Hamasovom ministarstvu zdravlja u Gazi, a još 76 je ranjeno.

Konfrontacija u Gazi mogla bi da potraje još neko vreme, pošto palestinske oružane frakcije i IDF ne izgledaju spremni za deeskalaciju. O izraelskim odbrambenim snagama smo detaljno pisali u članku Mojsijevi ratnici.

Prvi operativni pogodak novog PVO sistema

Izraelski sistem protivvazdušne odbrane David’s Sling (Davidova Praćka) pokazao je svoju operativnu efikasnost uspešnim presretanjem rakete koja potiče iz pojasa Gaze 10. maja.

Ovaj događaj označava prvo presretanje sistema u stvarnom svetu, pokazujući njegovu sposobnost da se suprotstavi vazdušnim pretnjama u scenarijima stvarne borbe.

Očekuje se da će David’s Sling sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa rešiti ključni jaz u izraelskom protivraketnom odbrambenom arsenalu.

On dopunjuje postojeći sistem Gvozdena kupola kratkog dometa i sistem Strela dugog dometa posebno dizajniran za presretanje balističkih projektila.

Uz dodatak Davidove praćke, Izrael ima za cilj da poboljša svoje ukupne odbrambene sposobnosti obezbeđivanjem efikasnih sposobnosti presretanja protiv pretnji srednjeg dometa.

Uvođenje Gvozdene kupole pre više od jedne decenije značajno je uticalo na dinamiku izraelskih sukoba sa Gazom. Postao je primarno odbrambeno oružje protiv raketnih napada koji potiču iz Gaze ili Libana, uključujući i one lansirane na srednjim dometima.

Međutim, sa nedavnim uspešnim primenom sistema Davidova Praćka, sada postoji dodatni sloj odbrane za rešavanje pretnji srednjeg dometa, dodatno jačajući odbrambene sposobnosti Izraela.

Podsećamo, Izrael se 2018. godine suočio sa neuspehom kada ovaj sistem protivvazdušne odbrane nije uspeo da presretne rakete lansirane iz Sirije, što su pravdali tehničkim kvarom koji nisu želeli da objasne.

Početkom aprila ove godine, Ministarstvo odbrane Finske je odobrilo finskim odbrambenim snagama da nabave sistem Davidova Praćka od Izraela.

Davidova Praćka ukratko

David Sling, je izraelski odbrambeni vojni sistem koji su zajednički razvili izraelski Rafael Advanced Defense Systems i američki odbrambeni izvođač Raytheon. Dizajniran je za presretanje neprijateljskih aviona, bespilotnih letelica, taktičkih balističkih projektila srednjeg i dugog dometa. David je projektovan da zameni MIM-23 Hawk i MIM-104 Patriot u izraelskom arsenalu.

Raketa Sturmer je dizajnirana da presretne novu generaciju taktičko balističkih raketa na malim visinama, kao što su ruski Iskander i kineski DF-15 koristeći ugrađena dvostruka CCD/IR skloništa, da bi razlikovali mamac i stvarnu bojevu glavu rakete, pored toga za praćenje koristi Elta EL / M-2084 aktivno elektronsko skeniranje niza radara sa više načina rada. 

david sling
david sling

Višestepeni presretač se sastoji od raketnog motora za pojačanje na čvrsto gorivo, praćenog asimetričnim vozilom za ometanje sa naprednim upravljačkim mehanizmom za super-manevarsku sposobnost tokom faze ometanja. Motor sa tri impulsa obezbeđuje dodatno ubrzanje i manevrisanje u završnoj fazi. David Sling je pušten u rad u aprilu 2017.

Davidova “praćka” je dizajnirana da ojača drugi nivo izraelskog sistema protivraketne odbrane. Ime David sling potiče iz biblijske priče o Davidu i Golijatu. Ideja je da on zajedno sa ostalima formira sistem izraelskog višeslojnog raketnog odbrambenog sistema, a koji takođe uključuje Arrow 2, Arrow 3, Iron Dome i Baraku 8 i Iron Beam. David sling na našoj listi najboljih PVO sistema zauzima drugo mesto.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave