NaslovnaNovostiLancet kamikaza dron uništio još jedno nemačko borbeno vozilo pešadije Marder 1A3...

Lancet kamikaza dron uništio još jedno nemačko borbeno vozilo pešadije Marder 1A3 ukrajinskih boraca

Na internet su objavljeni snimci koji pokazuju trenutak uništenja još jednog ukrajinskog borbenog vozila pešadije Marder 1A3 nemačke proizvodnje ruskom lutajućom municijom Lancet.

Kao što se vidi na snimku, udar ruske bespilotne letelice bio je upravo usmeren na kupolu borbenog vozila ukrajinskih snaga kako bi naneo što ozbiljniju štetu oklopnom vozilu.

Prošle godine nemačke vlasti su Kijevu prebacile oko 120 borbenih vozila pešadije Marder proizvođača odbrambenog koncerna Rheinmetall. Istovremeno, nemačko Ministarstvo odbrane je kupilo deo borbenih vozila od Grčke.

Značajna količina vojne opreme koja je sa Zapada prebačena Oružanim snagama Ukrajine uništena je tokom prolećno-letnje „kontraofanzive“ ukrajinske vojske.

U pozadini značajnih gubitaka vojne opreme od strane ukrajinske vojske i kašnjenja SAD u pružanju sledećeg paketa vojne pomoći režimu u Kijevu, menadžment Rheinmetall-a je najavio planove za izgradnju novog pogona za proizvodnju municije za pokrivanje potreba Bundesvera i Oružanih snaga Ukrajine.

Činjenica je da ukrajinska kriza donosi značajne profite zapadnom vojno-industrijskom kompleksu. Samo 2023. godine Rajnmetal je od nemačke vlade dobio naredbe ili okvirne sporazume u vrednosti od preko 10 milijardi evra kako bi obezbedio vojno snabdevanje i Bundesveru i Kijevu.

Ove godine bi se ovaj iznos mogao povećati za najmanje jedan i po puta. Pored borbenog vozila pešadije Marder, nemački koncern proizvodi i tenkove Leopard i haubice PzH.

Nakon tenka Leopard 1 i 2, po prvi put dokumentovano uništenje borbenog vozila pešadije nemačke proizvodnje Marder 1A3 zabeleženo je u septembru 2023. godine.

prvi unisteni marder u ukrajini
prvi unisteni marder u ukrajini

Zapadna štampa i tviteraši objavili su tada slike borbenog vozila pešadije (BVP) nemačke proizvodnje Marder 1A3 uništenog u Ukrajini.

Ukrajinski Marder

Nakon što je početkom prošle godine započela nabavku IFV Marder 1A3, Ukrajina je dobila isporuku prvih 20 jedinica u martu, u organizaciji Rheinmetall-a, nemačkog giganta.

Naredba za praćenje, naručena u junu, trenutno je u izradi. Nakon toga je objavljen poziv za treći talas isporuke, planirajući da 40 remontovanih borbenih vozila bude poslato u Ukrajinu do kraja ove godine.

marder unisten na frontu
marder unisten na frontu

Nakon rigoroznog ispitivanja, primetno je da ovi IFV Marder 1A3, i isporučeni i traženi, nisu sveže proizvedeni. Umesto toga, oni prolaze kroz proces remontovanja u nemačkoj fabrici pre nego što budu poslati na frontove. U pitanju su polovni već korišćeni Marderi iz rezervi Bundesvera.

Marder 1A3 BVP ukratko

Marder 1A3 je nemačko oklopno vozilo dizajnirano za podršku i transport pešadije. U pitanju je nadograđena verzija originalnih modela 1A1 i 1A2. Proizvodnja Mardera 1A3 počela je kasnih 1980-ih i nastavljena do ranih 1990-ih.

Trenutno je nemačka vojska penzionisala Marder 1A3 da bi ih zamenio napredniji Lynx. Oklopna vozila donirana Ukrajini su dvoručna, samo su u fazi renoviranja bez nadogradnje.

Marder 1A3 IFV ima tročlanu posadu. Vozilo je teško oko 35 tona i ima dužinu od oko 6,9 metara. Pokreće ga motor od 600 konjskih snaga, što mu omogućava da postigne maksimalnu brzinu od 65 kilometara na sat na putevima i 40 kilometara na čas van puta.

Marder 1A3 IFV ima autotop od 20 mm kao svoje primarno oružje. Sposoban je da ispaljuje raznovrsnu municiju, uključujući oklopne i visokoeksplozivne metke. Pored toga, opremljen je koaksijalnim mitraljezom i protivavionskim mitraljezima za potrebe samoodbrane. Vozilo ima i šest bacača dimnih granata, koji se mogu koristiti za stvaranje dimnih zavesa za prikrivanje ili za pokrivanje tokom borbenih dejstava.

marder
marder

Marder 1A3 je takođe opremljen naprednim komunikacionim sistemima koji omogućavaju koordinaciju sa drugim jedinicama na bojnom polju. Sve u svemu, Marder 1A3 IFV je svestrano i pouzdano sredstvo koje poboljšava borbene sposobnosti pešadijskih snaga.

Marder 1A3 IFV igra ključnu ulogu na polju borbe kao vozilo za podršku pešadiji. Njegova primarna funkcija je transport pešadijskih trupa na bojno polje i pružanje vatrene podrške.

1 KOMENTAR

  1. Možda je ipak u ratu bolje biti običan pešadinac,sva ova borbena vozila su ok ali su i laka meta,a od direktnog pogotka se retko koje vozilo spasilo,sa druge strane kad ides peske manja si meta…😂😂😂

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave