NaslovnaNovostiNemci nemaju sreće: Nakon tenka Leopard isplivao prvi snimak uništenog Marder BVP...

Nemci nemaju sreće: Nakon tenka Leopard isplivao prvi snimak uništenog Marder BVP u Ukrajini

Posle tenka Leopard 2A6, na ukrajinskom ratištu uništeno je borbeno vozilo pešadije nemačke proizvodnje Marder 1A3.

Zapadna štampa i tviteraši objavili su slike borbenog vozila pešadije (BVP) nemačke proizvodnje Marder 1A3 uništenog u Ukrajini. U pitanju je prva dokumentovana šteta za ovu verziju borbenih vozila.

Još uvek nema tačnih podataka o tome kako je Marder uništen. Međutim, osmatrajući spolja, vozilo je izgorelo, ali prema tvrdnjama sa zapada nije bilo žrtava, što donekle govori o bezbednosti kada je reč o vozilima nemačke proizvodnje.

Prema mnogim različitim objašnjenjima, Marder 1A3 mogao je biti direktno uništen od strane protivtenkovskog raketnog sistema, ili je pregazio minu, uzrokujući štetu, a zatim je „dovršen“ drugim oružjem.

Gde je snimak zabeležen?

Ukrajinski BVP Marder 1A3 uništila je ruska vojska u blizini Verbovojevu u Zaporoškoj oblasti. Južno od grada Orehova, Oružane snage Ukrajine [OSU] pokušavaju da se maknu sa mrtve tačke već mesecima duž linije fronta Rabotino-Verbovoje.

Raspoređivanje glavnih rezervi OSU u ovom pravcu prošlog meseca su izvestili Business Insider i Forbes. Prema Forbsovom kolumnisti Dejvidu Aksu, OSU je rasporedila sada već poznatu 82. vazdušno-desantnu jurišnu brigadu, koja je poslednja velika rezervna jedinica opremljena oklopnim vozilima Marder i Stryker kao i tenkovima Challenger 2.

marder unisten na frontu
marder unisten na frontu

Prema izveštajima sa fronta, 82. desantno-jurišna brigada se našla pod teškim ruskim udarima nedavno, pretrpevši značajne gubitke.

Ukrajinski Marder

Nakon što je početkom ove godine započela nabavku IFV Marder 1A3, Ukrajina je dobila isporuku prvih 20 jedinica u martu, u organizaciji Rheinmetall-a, nemačkog giganta.

Naredba za praćenje, naručena u junu, trenutno je u izradi. Nakon toga je objavljen poziv za treći talas isporuke, planirajući da 40 remontovanih borbenih vozila bude poslato u Ukrajinu do kraja ove godine.

Nakon rigoroznog ispitivanja, primetno je da ovi IFV Marder 1A3, i isporučeni i traženi, nisu sveže proizvedeni. Umesto toga, oni prolaze kroz proces remontovanja u nemačkoj fabrici pre nego što budu poslati na frontove. U pitanju su polovni već korišćeni Marderi iz rezervi Bundesvera.

Marder 1A3 BVP ukratko

Marder 1A3 je nemačko oklopno vozilo dizajnirano za podršku i transport pešadije. U pitanju je nadograđena verzija originalnih modela 1A1 i 1A2. Proizvodnja Mardera 1A3 počela je kasnih 1980-ih i nastavljena do ranih 1990-ih.

Trenutno je nemačka vojska penzionisala Marder 1A3 da bi ih zamenio napredniji Lynx. Oklopna vozila donirana Ukrajini su dvoručna, samo su u fazi renoviranja bez nadogradnje.

Marder 1A3 IFV ima tročlanu posadu. Vozilo je teško oko 35 tona i ima dužinu od oko 6,9 metara. Pokreće ga motor od 600 konjskih snaga, što mu omogućava da postigne maksimalnu brzinu od 65 kilometara na sat na putevima i 40 kilometara na čas van puta.

Marder 1A3 IFV ima autotop od 20 mm kao svoje primarno oružje. Sposoban je da ispaljuje raznovrsnu municiju, uključujući oklopne i visokoeksplozivne metke. Pored toga, opremljen je koaksijalnim mitraljezom i protivavionskim mitraljezima za potrebe samoodbrane. Vozilo ima i šest bacača dimnih granata, koji se mogu koristiti za stvaranje dimnih zavesa za prikrivanje ili za pokrivanje tokom borbenih dejstava.

marder borbeno vozilo pesadije
marder borbeno vozilo pesadije

Marder 1A3 je takođe opremljen naprednim komunikacionim sistemima koji omogućavaju koordinaciju sa drugim jedinicama na bojnom polju. Sve u svemu, Marder 1A3 IFV je svestrano i pouzdano sredstvo koje poboljšava borbene sposobnosti pešadijskih snaga.

Marder 1A3 IFV igra ključnu ulogu na polju borbe kao vozilo za podršku pešadiji. Njegova primarna funkcija je transport pešadijskih trupa na bojno polje i pružanje vatrene podrške.

5 KOMENTARA

  1. Ako je pogodjen nekim jačim PT sredstvom kao npr.PT raketom(Kornet,Metis-M,Ataka,itd.) i zapalio se,moralo je biti žrtava.

  2. Bito je da gori….. rezultat je važan…
    Dok se ponovno ne zavijori srp i čekić na Branderbuškoj kapiji nema mira ….uraaa maljčiki

  3. Sloveni ubijaju slovene,a zapadnjaci dolivaju ulje na vatru sa bezbedne udaljenosti….kakva ironija sudbine,i hitler bi pozavideo danasnjim vodjama zapada.

  4. Brate odje nema nista otvoreno nijedan otvor niko nije izasqo iz njega ko je bio unutra,znaci sve sto je bilo ostalo je u njemu da gori!pa nek zapadni pricaju da nema zrtava koliko hoce

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave