NaslovnaNovostiŠpigl: Nemačka pokušava da pronađe obećanih 40 Mardera za Ukrajinu

Špigl: Nemačka pokušava da pronađe obećanih 40 Mardera za Ukrajinu

Moguće je da je rat u Ukrajini otkrio prilično neprijatnu situaciju u Nemačkoj. Snabdevanje nemačke vojske ni na približnom nivou kakvo bi trebalo da bude. Nema tenkova Leopard 2 koji bi se isporučili Poljskoj, postoji nedostatak rezervnih delova zbog lošeg planiranja, a samohodne haubice pokazuju ozbiljne nedostatke u Ukrajini. Sada je postalo jasno da se Berlin čak pita kako da Ukrajini isporuči obećanih 40 Mardera.

Nemačka ih ima. Oko 60 Marder pešadijskih borbenih vozila se nalazi u skladištu u Rajnmetalu, ali oni ne mogu biti poslati u Ukrajinu u trenutnom stanju, piše Špigl. Ako je Berlin odlučio da ih „žrtvuje ukrajincima”, nema šanse da do marta budu popravljeni i dovedeni u operativnu pripravnost.

marder borbeno vozilo pesadije
marder borbeno vozilo pesadije

To znači, sudeći po Špiglu, da će Berlin morati da se žrtvuje iz rezervi oružanih snaga Nemačke. Savezna vlada nije potvrdila da će Marders za Ukrajinu biti oduzet od nemačke operativno spremne i opslužene nemačke vojske Mardersa. Ali savezna vlada čak ni ne reaguje.

Portparol vlade Štefen Hebstrajt obećao je u petak prestoničkoj štampi da će odgovoriti na ovo pitanje “u toku dana”. Međutim, odgovora nije bilo. Nemačka poseduje ukupno oko 700 borbenih vozila Marder.

Manevrisanje nekoliko federalnih službi, kroz nejasne i neprecizne odgovore, signal je da reči nemačkog kancelara Olafa Šolca kako će Ukrajini dati 40 Mardera, nije tako lako ispuniti.

Ministarka odbrane Lambreht, prošle nedelje je kategorički odbacila mogućnost snabdevanja vozilima Marder, ali sada će morati da „balansira“ među kritičnim pitanjima novinara i društva koja je očekuju. Ministarka Lambreht se pravdala nestašicama u nemačkoj vojsci. Možda je prvo pitanje koje je očekuje da li svesno žrtvuje nacionalnu bezbednost u korist treće zemlje?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave