NaslovnaNovostiGrčka kupuje stotine borbenih vozila nove generacije Lynx KF41

Grčka kupuje stotine borbenih vozila nove generacije Lynx KF41

Grčki ministar odbrane Nikolaos Panagiotopoulos je tokom sednice parlamenta obavestio o odlukama Ministarstva odbrane u vezi sa tehničkom modernizacijom grčkih kopnenih snaga.

Prema informacijama koje je 10. februara objavio twitter nalog DefenseGreece-Media, Ministarstvo odbrane Grčke odlučilo je da modernizuje 123 glavna borbena tenka Leopard 2A4, kao i da kupi 250 guseničarskih borbenih vozila pešadije KF41 Links, proizvedenih u Nemačkoj.

Kako se navodi, ovoj odluci prethodili su sastanci Saveta načelnika generalštabova grčkih oružanih snaga, održani prošle nedelje, kao i Vladinog saveta za spoljne poslove i odbranu. Razgovarali su o programima naoružanja za kopnene snage, kao i o predloženom bilateralnom grčko-nemačkom sporazumu o saradnji u oblasti odbrane.

Programe vredne 3,5 milijardi evra vodiće nemačke kompanije Rheinmetall i KMW. Realizacija projekta biće sprovedena u saradnji sa nacionalnom odbrambenom industrijom Grčke.

Prema izveštaju objavljenom na sajtu grčkog odbrambenog magazina defencereview.gr, u okviru programa modernizacije, Ministarstvo odbrane i grčka vlada odobrili su nabavku 250 nemačkih guseničarskih borbenih vozila KF41 Lynx i nadogradnju 123 komada Leoparda 2A4 na konfiguraciju Leopard 2A7.

Još jedna serija od 100 borbenih vozila pešadije Marder 1A3 biće isporučena iz Nemačke u narednih nekoliko meseci u skladu sa planom da se Marder 1A3 zameni novim borbenim vozilima pešadije Puma u ​​Bundesveru.

LYNX KF4
LYNX KF41

Rheinmetall je najavio isporuke Grčkoj renoviranih IFV Marder 1A3. Ovo je objavljeno prošlog novembra. Isporuka je izvršena u okviru programa razmene oružja Ringtauš. Prema programu, članice NATO-a obezbeđuju Ukrajini oružje sovjetske proizvodnje dok u zamenu dobijaju vojnu opremu zapadnih modela.

Grčka vojska ima ukupno 1228 tenkova, uključujući 170 Leopard 2A6HEL, 183 Leopard 2A4, 500 Leopard 1A4/5 i 375 M48A5.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave