Naslovna Novosti Od F-16 do F-35; Kijev sada želi nove turske lovce Kaan (TF-X)...

Od F-16 do F-35; Kijev sada želi nove turske lovce Kaan (TF-X) i predlaže proizvodnju motora u Ukrajini

3
tf x
TF-X KAAN
google news

Ukrajinske vazduhoplovne snage izjavile su da ne nameravaju da se zadovolje samo zastarelim lovcima F-16, koje kolektivni Zapad obećava da će im snabdevati, Kijev planira da nabavi najsavremenije američke i švedske lovce.

Verovali ili ne, portparol ukrajinskog vazduhoplovstva, Juri Ignat izjavio je prošle godine da ukrajinske vazduhoplovne snage planiraju čak i da kupe američke lovce 5 generacije F-35. Međutim sada na listu stižu i najnoviji turski, takođe pete generacije.

Ukrajina trenutno radi na motoru za novi turski avion. Timovi ukrajinskih inženjera rade i učestvuju na konkursu za razvoj projekta KAAN“, rekao je ambasador Ukrajine u Turskoj Vasil Bodnar za CNN.

Ukrajinski diplomata dodaje da je saradnja sa Ankarom strateški važna i doprinosi povećanju odbrambenog potencijala i Ukrajine, a i Turske.

Bodnar podseća da ideja o učešću Ukrajine u najsavremenijem programu turskih lovačkih aviona nije nova i da su pregovori počeli pre eskalacije sukoba u Ukrajini.

„Postoji neka vrsta konzorcijuma ukrajinskih kompanija koje se takmiče za ovaj motor sa drugim međunarodnim i nacionalnim proizvođačima “, rekao je Bodnar, dodajući da „možemo brzo da proizvedemo opremu sa karakteristikama koje su toliko neophodne za ovaj avion“, navodi tursko izdanje CNN.

Uz ove izjave naravno, ističe se da turski avion KAAN ima potencijal da se takmiči sa F-35 i F-22 (ovaj drugi nije namenjen za izvoz).

turska predstavila svoj lovac 5. generacije tf x 1
turska predstavila svoj lovac 5. generacije tf x 1

„Kao što sam rekao, ako uspemo i sprečimo uticaj trećih strana i na Istoku i na Zapadu, bićemo među najmoćnijima u regionu“, kaže Bodnar.

Upitan da li će Ukrajina u budućnosti kupovati turske borbene avione Kaan, on kaže sledeće: „Ne samo da ćemo ih kupovati, već ćemo ih i koristiti. Znamo i gde da ih koristimo.”

KAAN (TF-X, Turski Lovac Eksperimentalni) je turski projekat borbenog aviona pete generacije, koji je razvija kompanija Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAȘ).

Avion se razvija da zameni F-16, okosnicu turskog ratnog vazduhoplovstva, formalni razvoj je počeo u avgustu 2016. godine, sa optimističnim preliminarnim planovima za isporuku 20 aviona Blok 1 turskim vazduhoplovnim snagama 2028. godine i postizanje stope proizvodnje od čak dva aviona mesečno 2029. godine.

Kaan će biti prvi prototip aviona 5. generacije koji je razvila turska odbrambena industrija. Ukoliko sve pođe po planu, Turska će tako ući u izabrani klub država koje poseduju avione pete generacije.

Uprkos uspehu industrije da proizvede avion pete generacije, ali i uprkos ogromnim ambicijama da se napravi čak i šeste generacije, Turska se suočava sa problemima vazduhoplovstva, prvenstveno usled raznih kazni i ukora koji dolaze iz SAD, od kojih žele da se reše zavisnosti.

kaan erdogan
kaan erdogan

Iako sa značajnim ulogom, isključena iz programa F-35 od strane SAD, kao rezultat odluke o kupovini ruskih odbrambenih sistema S-400, Turska je ostala “nepokrivena” sa vazduhoplovnim snagama, posebno zato što SAD pored ovoga odlažu i uslovljavaju tursku kupovinu F-16 Blok 70 Viper kao i modernizaciju F-16 koje danas imaju Turci na najsavremeniji standard.

Posetimo, u decembru prošle godine, turska štampa je objavila da će 27. decembra 2023. turska vazduhoplovna industrija obeležiti istorijski trenutak: prvi let aviona Kaan, prvog borbenog aviona pete generacije koji su Turci proizveli.

Kaan, takođe poznat kao TF-X (Turkish Fighter – Experimental), trebalo je da poleti 27. decembra, nešto što je takođe izvestio oruzjeonline.com u materijalu posvećenom prvom letu Kaana, istorijskom trenutku u odbrambenoj industriji iz Turske. Materijal smo objavili dva dana pre planiranog vremena prvog poletanja.

Međutim, poletanje se nije dogodilo, a događaj je odložio proizvođač Turkish Aerospace Industries (TAI).

Ukrajinska avio industrija i Turska

Činjenica da je ukrajinska industrija uključena u razvoj programa KAAN ne treba nikoga da iznenadi, posebno u pogledu snabdevanja motorom.

Podsećamo, krajem 2021. godine turska kompanija Baykar Defense i ukrajinsko državno preduzeće Ivčenko-Progres potpisali su ugovor o isporuci mlaznih motora AI-322F i AI-25TLT. Jedan od ova dva motora biće instaliran na budući jurišni dron koji proizvodi turska odbrambena industrija.

Po svemu sudeći, motori AI-25TLT će biti korišćeni za vojni projekat MİUŞ (Borbeni bespilotni vazduhoplovni sistem), koji uključuje razvoj novog drona namenjenog za napad.

Takođe, Ukrajina ima veliki doprinos razvoju dronova Akinci. Ovaj dron jedan je od najnovijih proizvoda turske vojne industrije o kome smo pisali više puta.

aknici
Akıncı Bayraktar

Bayraktar ​​Akinci može da leti na visini od 12.200 metara, raspon krila aviona je 20 metara, maksimalna težina pri poletanju – 4500 kg. Trajanje leta je čak do 24 sata. Maksimalna brzina 360 km/h, krstarenje 240 km/h. Maksimalno borbeno opterećenje drona Akinci može da dostigne 1350 kilograma.

Motori AI-450T, ugrađeni na dron Bayraktar ​​Akıncı, proizvod su istog ukrajinskog konstruktorskog biroa Ivčenko Progres. Takođe se zna da je ukrajinska strana doprinela projektu bespilotne letelice Bayraktar ​​Akinci ne samo obezbeđivanjem motora, već i kompozitnih materijala.

3 KOMENTARA

  1. Od kojih para misle da kupuju avione? Šta im garantuje da imaginarna fabrika motora neće biti preorana krstarećim i balističkim raketama istog momenta kada bude puštena u upotrebu?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version