Naslovna Novosti Odbrojavanje stalo; Zašto TF-X nije poleteo? Prvi let turskog aviona 5. generacije,...

Odbrojavanje stalo; Zašto TF-X nije poleteo? Prvi let turskog aviona 5. generacije, iznenada obustavljen

6
tf x
TF-X KAAN
google news

U decembru prošle godine, turska štampa je objavila da će 27. decembra 2023. turska vazduhoplovna industrija obeležiti istorijski trenutak: prvi let aviona Kaan, prvog borbenog aviona pete generacije koji su Turci proizveli.

Kaan, takođe poznat kao TF-X (Turkish Fighter – Experimental), trebalo je da poleti 27. decembra, nešto što je takođe izvestio oruzjeonline.com u materijalu posvećenom prvom letu Kaana, istorijskom trenutku u odbrambenoj industriji iz Turske. Materijal smo objavili dva dana pre planiranog vremena prvog poletanja.

Međutim, poletanje se nije dogodilo. To je odložio proizvođač Turkish Aerospace Industries (TAI).

Turski mediji takođe izveštavaju uoči planiranog poletanja o „odbrojavanju” do prvog leta za Kaan, ambicioznom programu koji je pokrenuo predsednik Redžep Tajip Erdogan koji će obezbediti nezavisnost turske vazduhoplovne industrije u pogledu borbene avijacije, Ahilove pete turske vojske posebno nakon isključenja iz programa F-35 od strane SAD.

Program Kaan treba da zameni F-16, ali to će se raditi postepeno, počevši od 2030. godine, tako da Ankara traži rešenja za nabavku bar ograničenog broja novih aviona i nadogradnju drugih.

turska predstavila svoj lovac 5. generacije tf x 1
turska predstavila svoj lovac 5. generacije tf x 1

Zašto Kaan više nije poleteo; Štampa u Turskoj piše o novom trenutku za Kaanov prvi let

Turska publikacija NTV posvećuje materijal projektu Kaan, navodeći da je poletanje Kaan samo odloženo za kasniji datum. Turci ne daju tačan termin, već preciziraju vremenski horizont od „nekoliko nedelja“.

Turci kažu da se pripreme i testiranja nastavljaju. U tom smislu, Kaan je uspešno završio niz testova kao što su testiranje katapultnog sedišta, sistema avionike, sistema za gorivo, stajnog trapa, nakon čega su usledili testovi pokretanja motora.

Dakle, Kan će najverovatnije da poleti u narednim nedeljama.

Mora se reći da nije ništa neobično da se dogodi odlaganje pogotovo kada se uvode nove tehnologije, različite faze testiranja. Ovo se dešava u svim glavnim odbrambenim industrijama.

U svakom slučaju, „tračaranja“ u međunarodnoj štampi ukazuju da su Turci imali problema sa testom motora, što je odložilo poletanje Kaana.

Kaan će biti prvi prototip aviona pete generacije koji je razvila turska odbrambena industrija. Turska će stoga ući u izabrani klub država koje poseduju avione pete generacije.

MAKETA TF-X U BURŽEU
MAKETA TF-X U BURŽEU

Kaan je dugačak 21 metar i, prema proizvođaču, može da dostigne maksimalnu brzinu od 1,8 Maha zahvaljujući dvostrukim motorima. Naravno, ima stelt karakteristike i imaće integrisano oružje vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, kao i pametnu municiju.

Uprkos ovim odlaganjima vrlo je verovatno da će Turska zaista podići svoj prototip nacionalnog lovca pete generacije brže nego sve druge zemlje, osim SAD.

6 KOMENTARA

  1. Ко је радио и живео у Турској зна да је све само-реклама. Нити Туркиш купује 600 авиона, нити има нешто од Каана. Све је забава за рају. И ако не делује на први поглед, далеко су они од ваздухопловне културе.
    Поздрав са југо-истока.

  2. Није то баш једноставна прича. Задивљујуће је да се Турска уопште упустила у овакав подухват. Они практично немају скоро никакво искуство у ваздухопловној индустрији, сем нешто рада са дроновима и онда одмах на авион пете генерације! Дрон и авион су јако различите ствари! Тешко да то може успети!

  3. Koji su ovo bolesnici pišu laži o vučić kad nema smisla lagati narod
    Sramota vas bilo svoju zemlju lju blatite i svog predsednika a koga bi stavili boljeg nema

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version