Naslovna Novosti Turska odobrila u parlamentu prijem Švedske u NATO: „Ulaznica“ u zamenu za...

Turska odobrila u parlamentu prijem Švedske u NATO: „Ulaznica“ u zamenu za F-16?

1
turski f 16
turski f 16
google news

Turski poslanici otvorili su u utorak vrata NATO-a za Švedsku i definitivno bi potvrdili ulazak ove zemlje u Severnoatlantski savez bez odlaganja, nakon što su odobrili pristupni protokol u zamenu za moguću američku obavezu u vezi sa avionima F-16, prenosi AFP.

Odbor za spoljne poslove parlamenta Ankare odobrio je tekst nakon 19 meseci pauze i poslao ga plenarnoj skupštini na konačno usvajanje, što je formalnost koja se očekuje u narednom periodu. Međutim tačno vreme još uvek nije je precizirano.

Turska i Mađarska blokirale su put Švedske u procesu pridruživanja NATO-u, izlažući zahteve i izgovore da opravdaju svoje oklevanje. Ostali iz severnoatlanskog saveza poteze ove dve države ocenjuju uglavnom osuđivački, optužujući ih da rade u interesu Moskve.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem pozdravio je odluku koju je večeras donela Ankara. „Oduševljeni smo što ćemo postati članovi NATO-a“, rekao je on za javnu televiziju SVT Nyheter.

Švedska je podnela svoju ponudu u isto vreme kada i Finska, koja je ove godine postala najnovija članica Severnoatlantskog saveza pod vođstvom SAD kao odgovor na rusku intervenciju u Ukrajini, koja je eskalirala u februaru 2022. godine.

svedska nato

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je u oktobru da će uputiti parlamentu Ankare zahtev za ratifikaciju pristupanja Švedske Alijansi. Ali ovog meseca je ratifikaciju uslovljavao time da američki Kongres odobri prodaju F-16 turskoj vojsci.

Stoltenberg pozdravlja odluku Turske da odobri prijem Švedske

Sada već 10-godišnji Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je u utorak glasanje Odbora za spoljne poslove turskog parlamenta za pristupanje Švedske Severnoatlantskoj alijansi, korak koji otvara put zvaničnom zelenom talasu iz Turske, prenosi AFP. .

„Računam da će ove dve države što pre završiti svoje procedure ratifikacije“ za pristupanje Švedske, „što će NATO učiniti jačim“, rekao je Stoltenberg, navodi se u saopštenju.

F-16 okosnica turskog ratnog vazduhoplovstva

Natezanje Turske i SAD oko F-16 aviona i prijema Švedske u NATO traje od dana kada je ova evropska zemlja podnela zahtev za članstvo. Pobeda aktuelnog turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na nacionalnim izborima u maju nad američkim miljenikom Kiličdaroglom, nagovestila je da Turska ne daje svoj potpis olako.

Američki lovci F-16 trenutno su glavna komponenta turskog vazduhoplovstva, te čine glavnu udarnu snagu. Između 1987. i 2012. godine, Ankara je od SAD kupila ukupno 270 aviona F16 od SAD.

Turska trenutno poseduje najveći broj aviona F-16, posle SAD i Izraela, postavši jedan od najaktivnijih korisnika ovog tipa aviona.

Turska se suočava sa velikim problemom u pogledu njihove zamene nakon što su SAD blokirale i kupovinu novih F-16 u verziji Block 70 Viper, kao i modernizaciju nekih turskih F-ova. Ankara je više puta zapretila da će krenuti u kupovinu ruskih aviona.

norveski f 35
norveski f 35

Podsećamo, Turska je trebala da kupi i 100 jedinica F-35A. Međutim, nakon neuspelog pokušaja puča iza koga Erdogan tvrdi da stoje Sjedinjene Države, Ankara odlučuje da kupi ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400. Između ostalih kaznenih poteza zbog kupovine, SAD proteruju Tursku iz programa F-35.

Prodaja lovaca F-16 Block 70 Turskoj pod znakom pitanja čak i kad dozvole pristupanje Švedske NATO-u

Četiri američka kongresmena “od kojih se očekuje” da Turskoj daju zeleno svetlo za lovce F-16 Blok 70 izražavaju zabrinutost zbog “drugih pitanja koja nisu povezana sa članstvom Švedske u NATO-u”.

Kako američki Difens Njuz ističe, predsedavajući i viši članovi spoljnopolitičkih odbora i u Senatu i u Predstavničkom domu mogu jednostrano da nametnu ograničenja na prodaju oružja. Za sada se najmanje dvojica još neće obavezati na potpisivanje takvog sporazuma.

Predsednik Senatskog komiteta za spoljne poslove Ben Kardin rekao je u novembru da mu je drago što vidi da se Turska kreće u pravom smeru u vezi sa kandidaturom Švedske za NATO, napominjući da je „jasno da treba da reše ovo pre nego što razmotre prodaju oružja“.

„Ali postoje i drugi aspekti koje procenjujemo sa prodajom oružja“, dodao je Kardin. „Upotreba sistema naoružanja, pitanja ljudskih prava i zabrinutosti koje imamo. Dakle, postoje i drugi aspekti koje ćemo razmotriti“, rekao je Ben Kardin.

f 16 block 70
F-16 Block 70

Američki Stejt department tek treba da zvanično obavesti Kongres o prodaji aviona F-16 Turskoj, ali savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je u julu da je Bajdenova administracija spremna da to odobri nakon što bi Erdogan pristao da ukine ograničenje za pristupanje Švedske u NATO.

Portparol kongresmena Gregorija Meksa iz Njujorka, najvišeg člana demokrata u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma, rekao je da se „raduje ratifikaciji ulaska Švedske u NATO od strane turskog parlamenta, kao i okončanju napada na američke partnere iz regiona, saradnju u borbi protiv ilegalnih finansijskih tokova Rusije i deeskalaciji tenzija u Egejskom moru“.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version