Naslovna Novosti NATO produžava Stoltenbergov mandat do oktobra 2024

NATO produžava Stoltenbergov mandat do oktobra 2024

0
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastaje se sa trupama NATO-a nakon zajedničke konferencije za novinare u vojnoj bazi Tapa, u Talinu, Estonija, 1. marta 2022. Leon Neal/Pool preko REUTERS-a
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastaje se sa trupama NATO-a nakon zajedničke konferencije za novinare u vojnoj bazi Tapa, u Talinu, Estonija, 1. marta 2022. Leon Neal/Pool preko REUTERS-a
google news

„Počastvovan sam odlukom #NATO saveznika da produže moj mandat na mestu generalnog sekretara do 1. oktobra 2024. Transatlantska veza između Evrope i Severne Amerike je obezbedila našu slobodu i bezbednost skoro 75 godina, a u opasnijem svetu, naša Alijansa je važnija nego ikad“, napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Stoltenberg je bio premijer Norveške od 2000. do 2001. i od 2005. do 2013. godine, a od 2014. je na čelu NATO-a.

On je jedan od najviših rukovodilaca NATO-a sa najdužim stažom, odmah nakon Džozefa Lunsa, rođenog u Holandiji, koji je ostao na toj poziciji 13 uzastopnih godina između 1971. i 1984. godine.

Prethodno je portparolka NATO-a Oana Lungesku rekla da će se generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg povući sa čela te organizacije u oktobru, kada mu ističe mandat.

Oana Lungesku je tada demantovala navode nemačkog lista Welt am Zontag da će Stoltenberg ostati na čelu NATO-a i posle oktobra zbog stabilnosti Severnoatlantske alijanse.

Podsetimo, Welt am Sonntag je ranije javio da će Stoltenberg ponovo produžiti svoj mandat kako bi Severnoatlantska alijansa održala stabilnost tokom rata u Ukrajini.

Pojedini mediji nazivaju Stoltenberga „neophodnim birokratom“ i to s razlogom. Politolozi navode da je Vašington želeo da Stoltenberg ostane na funkciji do predsedničkih izbora 2024. ili čak i duže jer je on za njih prikladna osoba.

Zapadni mediji i analitičari se slažu da je Stoltenberg civilni političar koji upravlja ogromnim vojnim blokom, a da nije politički toliko snažan čovek. Ruski mediji ga zovu „Multilateralni čovek“ ili čak „Čovek konsenzus“, ​​pošto on uglavnom prenosi spoljnu politiku SAD.

Međutim, stvari nisu uvek bile ovake. Stoltenberg je u mladosti bio antiratni aktivista koji je učestvovao na skupovima protiv američkih akcija u Vijetnamu i zalagao se za izlazak Norveške iz NATO-a.

jens stoltenberg i gro harlem brundtland jos kada je jens stoltenberg bio lider auf a gro harlem brundtland premijerka norveske.jpg copy
jens stoltenberg i gro harlem brundtland jos kada je jens stoltenberg bio lider auf a gro harlem brundtland premijerka norveske

Ruski mediji navode da je navodno voleo marksističke ideje, a čak je imao redovne kontakte sa sovjetskim diplomatama za koje se ispostavilo da su agenti KGB-a sa planom da regrutuju mladog norveškog političara. Sovjetska tajna služba je navodno imala kodno ime za njega – Steklov, međutim, plan na kraju nije uspeo.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version