Naslovna Novosti Portparol ukrajinskog vazduhoplovstva Ignat: Planiramo da kupimo lovce 5 generacije F-35, jednog...

Portparol ukrajinskog vazduhoplovstva Ignat: Planiramo da kupimo lovce 5 generacije F-35, jednog dana

13
f 35
f 35
google news

Ukrajina namerava da promeni flotu borbenih aviona, potpuno prešavši na zapadne modele. U prvoj fazi to će biti američki F-16, a u budućnosti Kijev planira nabavku lovca pete generacije F-35 i Gripena najnovije verzije, izjavio je predstavnik Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

Ukrajinske vazduhoplovne snage ne nameravaju da se zadovolje samo zastarelim lovcima F-16, koje kolektivni Zapad obećava da će im snabdevati, Kijev planira da nabavi najsavremenije američke i švedske lovce.

Međutim, planovi će se realizovati u dalekoj budućnosti, kada Ukrajina odnese „konačnu pobedu” nad Rusijom, tvrdi gospodin Jurij.

Takođe treba da razmišljamo o budućnosti, a ne samo o F-16. Postoje avioni F-35, a biće tu i novi model Gripena, rekao je Ignat.

Trenutno kijevski režim smatra svojim glavnim zadatkom nabavku američkih lovaca F-16 i ulažu se svi napori da se to postigne. Generalno, F-16 je trenutno na prvom mestu za komandu Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, i tu su očekivanja najveća.

Na drugom avionu su im švedski lovci četvrte generacije JAS 39 Gripen. Kijev takođe želi da dobije ove avione što je pre moguće kako bi se suprotstavio ruskim Su-35S i Su-30SM u želji da steknu nadmoć u vazduhu.

jas 39 gripen u borbi protiv ruskog suhoja u ukrajini
da li ćemo videi jas 39 gripen u borbi protiv ruskog suhoja u ukrajini?

Ako je sa američkim avionima sve manje-više jasno, te će ih Ukrajina primiti čim obuči pilote i tehničko osoblje, onda je sa švedskim avionima sve mnogo teže.

Šveđani su pristali da obuče određeni broj ukrajinskih pilota da upravljaju njihovim lovcima, ali za sada nema govora o potencijalnoj prodaji aviona, dakle u pitanju je Ignatova želja. Pa, ako je sve ovo pod znakom pitanja, o avionima F-35 tek nema šta da se raspravlja.

F-35 ukratko

Lockheed Martin F-35 višenamenski lovac (takođe poznat kao Lightning II) bio je kandidat za program Joint Strike Fighter, koji je trebalo da zameni postojeće tipove aviona konvencionalnim lovcem. Ovaj koncept je predstavljen američkom vazduhoplovstvu. 

Cilj ovog programa bio je kombinovanje konvencionalnih lovaca za Vazduhoplovstvo SAD, brodskih katapultnih aviona za američku mornaricu i lovaca za kratko uzletanje i vertikalno sletanje za Korpus američkih marinaca.

Avion F-35 je ranije bio poznat kao X-35 a pobedio je u konkurenciji sa Boingom X-32. Prvi prototip X-35A objavljen je 2000. godine. Razvoj ovog aviona uglavnom su finansirale SAD, uz dodatna sredstva vlada Velike Britanije i drugih partnerskih zemalja.

jos veci troskovi za vec najskuplji vojni sistem ikada f 35
f 35

Generički F-35 ima sličnu konfiguraciju kao F-22 sopstvenog dizajna kompanije Lockheed Martin, ali je nešto manji i ima jedan motor. Avion sa jednim motorom je jeftiniji za proizvodnju i održavanje, ali na račun manjeg borbenog opterećenja i performansi. 

F-35 koristi stelt tehnologiju koja smanjuje njegov radarski presek i tako otežava otkrivanje radarom. Trenutno je jedan od najnaprednijih lovaca na svetu. U SAD, samo se F-22 Raptor smatra moćnijim, međutim nije im ni ista svrha. 

Takođe, F-35 je drugi pravi lovac 5. generacije posle F-22. Najnoviji kineski i ruski lovci, poput Čengdu J-20 ili Su-57, po tehnologiji polako dostižu F-35.

Vrsta:Multirole fighter
Posada:1
Maksimalna brzina1930 km/h
Dolet:2200 km
Maksimalna visina leta:18.300 m
Borbeni radijus:1100 km
Projektili:AIM-9X Sidewinder
AIM-120 AMRAAM
AIM-132 ASRAAM
JSOW
Brimstone
Meteor
Karakteristike F-35

13 KOMENTARA

  1. Bez pristrasnosti, samo jedna opaska da li shvataju Ukrajinci šta se njima dešava sa obadvije strane? jedna moćna Rusija, s druge strane moćnin Zapad, = sendvić, Ukrajina će posle Černobila postat zemlja avetinje i odlaganja najopasnijeg otpada, oni hoće F_35, 5 generacije a nisu obučeni ni na F_16 da lete…?? no coment…

  2. Čime da kupe? Jedna eskadrila od 12 aviona sa opremom za održavanje, rezervnim delovima i raketama je od 5 do 8 milijardi dolara. Ko će da leti i da servisira? Odakle će da poleću? Bože budala od ukrainaca.

  3. Ловци “Ф-35” су најскупљи авиони с’највише мана , имају надимак ‘Свака им длака смета’ !Пошто су невидљиви за радар ,тешко им је и олупину пронаћи голим оком ,кад се сруше због безброј техничких грешака !

    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  4. Za koje pare. Vi jedino možete sopstvenom nezavisnošću i krvlju da plaćate satanistima.
    KO NEĆE BRATA ZA BRATA DOBIĆE TUĐINA ZA GOSPODARA.

  5. Ево и курти машта исти сан да такозвана Косово република купи исте авионе. Изгледа да вам исти дилер доставља дрогу. Што би наш народ рекао ШТО ЈЕ БАБИ МИЛО ТО ЈОЈ СЕ И СНИЛО !

  6. Odakle ćete kupiti i kome ćete kupiti kad neće postojati Ukrajina za 2-3 meseca jer će je Rusi pregaziti. Možete ti i zelenaški kupiti po avion za muzeja pošto ste napunili džepove dolarima lopovi a jadni narod pati!

  7. Pre rata su plate bile 200€ a penzije ni 100€.
    Posle rata bice africke plate a ovi planiraju da kupe najskuplji avion na svetu?!
    Kakav je to tamo skup budala na vlasti nije ni cudo sto su izgubili drzavu a narod raselili.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version