Naslovna Novosti Gripen misterija: Švedska potvrđuje da će ukrajinski piloti obučiti na lovcu, ne...

Gripen misterija: Švedska potvrđuje da će ukrajinski piloti obučiti na lovcu, ne i predaju aviona

0
f 16 vs gripen
f 16 vs gripen
google news

Nakon što je švedski ministar odbrane u maju izjavio da je moguće da ukrajinski piloti počnu obuku na avionima Gripen, ovih dana se pojavilo saopštenje Ministarstva odbrane Švedske u kojem je ta odluka i formalizovana.

Nakon sastanka “Kontakt grupe za odbranu Ukrajine”, takozvanog „Ramjštajn formata“, Ministarstvo odbrane Švedske potvrdilo je da će ukrajinski piloti učestvovati u „obuci upoznavanja“ sa švedskim borbenim avionima JAS 39 Gripen.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane Švedske, Oružane snage Švedske „biće obučene za izvođenje uvodne obuke ukrajinskih pilota i srodnog vazduhoplovnog tehničkog osoblja na avionu JAS 39“.

Mera je deo 12. paketa pomoći Švedske, čija je glavna poenta potvrda da će ukrajinski piloti početi obuku na JAS 39 Gripen. To bi moglo da znači da će ubuduće u Ukrajinu biti prebačeni i švedski borbeni avioni, što takođe Kijev zahteva.

jas 39 gripen u borbi protiv ruskog suhoja u ukrajini 2
jas 39 gripen

Avion Gripen se smatrao jednom od najrealnijih opcija za jačanje Vazduhoplovstva Ukrajine zbog svojih borbenih i operativnih karakteristika.

Dizajniran je upravo za ovu vrstu radnog okruženja. Optimizovan je za nisko letenje, elektronika mu je prilagođena za borbu protiv Rusa, a može da poleti i sleće na veoma kratkim pistama, čak i na autoputevima.

Ukrajinsko glasilo Defence-ua donosi kratku analizu opcija isporuke aviona Gripen Ukrajini. Iako još nije jasno ko bi mogao da pošalje avione Gripena, sa Defense-ua sajta kažu da se po njima „problem može rešiti“:

Trenutno je teško identifikovati odakle bi letelice mogle da budu poslate, jer su države koje njima upravljaju ili u osetljivom geopolitičkom položaju (kao što je slučaj Švedske, koja se drži pod kontrolom članstva u NATO-u; Češke – sa relativno malim brojem aviona), ili imaju neutralan stav prema ruskoj operaciji u Ukrajini (Mađarska, Južna Afrika ili Brazil).

Švedska ima ukupno 96 aviona Gripen, ali prema rečima švedskog ministra odbrane, svi su potrebni za odbranu i nisu na poklon ili prodaju.

saab jas 39 gripen
saab jas 39 gripen

Ostali operateri JAS 39 Gripena su Češka i Mađarska, sa po 14 aviona iznajmljeni na korišćenje, ali će im zakup prestati 2026. i 2027. godine.

Drugi operater Gripena je Brazil, koji je naručio 36 aviona u novoj NG verziji. S obzirom na poziciju zemlje, verovatno neće biti uključena na listu kandidata, kao i Tajland, koji upravlja sa 12 aviona.

Sa svoje strane, Južna Afrika ima 26 aviona, ali njihovo tehničko stanje izgleda nije adekvatno. Južnoafrički zvaničnici rekli su da će letelice biti povučene iz upotrebe zbog nedostatka sredstava za njihovo održavanje.

Za sada ostaje F-16

Ministar odbrane Ukrajine, Reznikov veruje da će ukrajinski piloti moći da savladaju F-16 mnogo brže od standardnih 6 meseci. On veruje da će Ukrajinci za 4 meseca moći da lete zapadnim avionima.

Ukrajinski zvaničnik ističe da će obuka zemaljskih tehničara trajati najmanje toliko. „Ovo je izuzetno složena tehnika. Evo ovog kursa obuke, duži je od četiri meseca, a ako imamo pilote koji govore engleski i brže ga uče, imamo manje inženjera i tehničara koji govore engleski“, kaže Reksnikov.

U svakom slučaju, ministar zaključuje da Ukrajina neće moći da primi avione ranije od početka 2024. godine.

Gripen možda najbolji izbor

U izveštaju koji je 7. novembra prošle godine objavio Roial United Services Institute (RUSI), stručnjaci su tvrdili da je, u pogledu operativnih potreba za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, švedski avion „daleko najpogodniji kandidat“ za borbene avione zapadne proizvodnje.

Sposobnost Gripena da poleti sa kratkih, poljoprivrednih pista bi značila Ukrajini. Gripen se može sakriti u šumi ili uzleteti sa autoputa. Kijev bi mogao brzo da ih premesti na različita mesta, zbunjujući protivnika.

jas 39 gripen
jas 39 gripen

Ono što švedski borac ima kao prednost čini ga idealnom opcijom za Ukrajinu. Ni F-16 ni Eurofighter Typhoon ni francuski Rafali trenutno ne mogu ispuniti ove ratne zahteve.

Gripen je lovac sposoban da se suprotstavi i donekle umanji rusku vazdušnu nadmoć trenutno nad Ukrajinom. Četiri Gripena neće promeniti situaciju, ali može pilote Suhoja i Mikgojana učiniti mnogo opreznijima u vazduhu.

Nije za potcenjivanje činjenica da se švedski lovac brzo i lako servisira. Što smanjuje potrebu za hangarom, dajući tako avionu prednost, čak i kod njegovih ruskih konkurenata. Ukrajina i da uspe da izgradi nove ili renovira postojeće vojne piste, to ne može promaći ruskim obaveštajnim satelitima.

SAAB je razvio Gripen posebno za suprotstavljanje sovjetskim i ruskim lovcima. Gripen je dizajniran za borbu u uslovima švedske klime, pejzaža i geografije. Gripen je među zapadnim lovcima najupravljiviji čak i najbliži je upravljivosti ruskih konkurenta. Ipak, kvalitet i sposobnost koju rusi neguju decenijama je nesporna, sa pozicijom svetskog lidera u ovoj oblasti.

https://youtube.com/watch?v=JYSePB7rkBQ%3Fversion%3D3%26rel%3D1%26showsearch%3D0%26showinfo%3D1%26iv_load_policy%3D1%26fs%3D1%26hl%3Dhr%26autohide%3D2%26wmode%3Dtransparent

Gripen kao što smo rekli, koristi mali broj zemalja u svetu. U realnosti, od navedenih zemalja, jedino Švedska može sebi da priušti da „donira“ borbene avione Ukrajini. 

Britanija kao država bi sebi priuštila donaciju Gripena, međutim britanski RAF ih koristi za obuku i vežbu, ne za borbu.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version