Naslovna Novosti Turska već najavila početak radova na avionu 6. generacije! Iznose i nove...

Turska već najavila početak radova na avionu 6. generacije! Iznose i nove informacije o Kaanu, prvom turskom lovcu 5. generacije

2
tai kaan tf x
tai kaan tf-x
google news

Turci podižu ulog i najavljuju da je turska vazduhoplovna industrija već započela rad na ambicioznom projektu na čijem kraju bi Turska trebalo da dobije avion šeste generacije.

Visoki zvaničnik odbrambene industrije u Ankari nedavno je izjavio da je Turska započela radove na izgradnji aviona šeste generacije.

Nisu navedeni nikakvi detalji. Najverovatnije se izjava odnosi na fazu istraživanja i razvoja.

Haluk Gorgun, šef Predsedništva za odbrambenu industriju, kojeg citira turska publikacija Daily Sabah , izjavio je da će budući avion šeste generacije integrisati veštačku inteligenciju. Ovo saopštenje dolazi dok se turska industrija priprema za prvi let lovca Kaan, prve letelice pete generacije proizvedene u Turskoj.

Treba napomenuti da su u svetu samo SAD do sada uspele da razviju avion 6. generacije. Reč je o bombarderu B-21 Raider, a u novembru prošle godine SAD su obeležile njima istorijski trenutak, B-21 je izvršio prvi test.

Probni let prototipa B-21 Raider, stelt bombardera 6. generacije, obavljen je u Palmdejlu u Kaliforniji, gde ga je razvio i testirao američki proizvođač Northrop Grumman.

Turska takođe daje detalje o Kaan-u, prvom turskom avionu pete generacije

Kaan, ranije poznat kao TF-X (Turski Borac – Eksperimentalni), prvi je stelt lovac koji je razvila Turska.

kaan erdogan
kaan, erdogan

Turski zvaničnik Haluk Gergun je, prema citiranom izvoru, govorio i o Kaanu, jednom od najvažnijih vojnih projekata u istoriji Turske.

Gorgun je rekao da će industrija pokrenuti masovnu proizvodnju prve serije Kanna počevši od 2028. godine i uverio da će avion imati motor koji je izgradila turska industrija.

Podsećamo da je prvi let Kaana, poznatog i kao TF-X, idalje se nije dogodio, a ovaj istorijski trenutak za Tursku je odložen navodno za nekoliko nedelja. Zašto TF-X nije poleteo pročitajte ovde.

Podsetimo, Kaan je trebalo da poleti 27. decembra, nešto što je takođe izvestio oruzjeonline.com u materijalu posvećenom prvom letu Kaana, istorijskom trenutku u odbrambenoj industriji iz Turske. Materijal smo objavili dva dana pre planiranog vremena prvog poletanja.

Kaan, ukoliko poleti, svrstava Tursku u odabrani krug retkih zemalja sa infrastrukturom i tehnologijom za proizvodnju borbenog aviona pete generacije.

„Kaan je avion pete generacije i već radimo na avionu šeste generacije (…) Avioni pete generacije su definisani stelt sposobnošću. Sledeća generacija će uključiti integraciju veštačke inteligencije“, zaključio je turski predstavnik.

Uprkos uspehu industrije da proizvede avion pete generacije, ali i uprkos ogromnim ambicijama da se napravi i avion šeste generacije, Turska se suočava sa problemima vazduhoplovstva.

Isključena iz programa F-35 od strane SAD, kao rezultat odluke o kupovini ruskih odbrambenih sistema S-400, Turska je ostala “nepokrivena” sa vazduhoplovnim snagama, posebno zato što SAD pored ovoga odlažu i tursku kupovinu F-16 Blok 70 Viper i modernizaciju F-16 koje danas imaju Turci na najsavremeniji standard.

Program Kaan treba da zameni F-16, ali to će se raditi postepeno, počevši od 2030. godine, tako da Ankara traži rešenja za nabavku bar ograničenog broja novih aviona i nadogradnju drugih.

Kaan je dugačak 21 metar i, prema proizvođaču, može da dostigne maksimalnu brzinu od 1,8 Maha zahvaljujući dvostrukim motorima. Naravno, ima stelt karakteristike i imaće integrisano oružje vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, kao i pametnu municiju.

Uprkos ovim odlaganjima vrlo je verovatno da će Turska zaista podići svoj prototip nacionalnog lovca pete generacije brže nego sve druge zemlje, osim SAD. Mora se reći da nije ništa neobično da se dogodi odlaganje pogotovo kada se uvode nove tehnologije, različite faze testiranja. Ovo se dešava u svim vodećim odbrambenim industrijama.

2 KOMENTARA

  1. Из поузданих извора Србија креће у развој генерације 7. Турци чувајте се

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version