Naslovna Novosti Istorijski trenutak u avijaciji SAD: Prvi let B-21 Raider, jedinog strateškog bombardera...

Istorijski trenutak u avijaciji SAD: Prvi let B-21 Raider, jedinog strateškog bombardera šeste generacije

2
bombarder b 21 raider
bombarder b 21 raider
google news

Northrop Grumman je započeo testiranje leta perspektivnog strateškog bombardera B-21 Raider, najnovijeg strateškog bombardera koji je izveo svoj prvi let. Na internetu su se pojavili snimci B-21 Raider koji leti na maloj visini.

Novi američki stelt bombarder B-21 Raider izveo je svoj prvi probni let u petak u Palmdejlu u Kaliforniji. Slike za koje se čini da snimaju ovaj let kružile su X mrežom (Tviter).

Avion je poleteo u 6.51 po lokalnom vremenu, rekao je svedok koji je citirao Rojters. Vazduhoplovstvo je navodno izbeglo da promoviše prvi let B-21, ali se oko 30 ljubitelja avijacije i fotografa amatera okupilo u petak oko fabrike 42, nadajući se da će videti bombarder na američkom nebu, rekao je svedok na koji se poziva Rojters.

„B-21 Raider je u fazi testiranja leta“, rekla je portparolka američkih vazduhoplovnih snaga En Štefanek, prenosi AP.

Prema njegovim rečima, novi bombarder šeste generacije ima za cilj da spreči agresiju i strateške napade na SAD, njene saveznike i partnere. Takvo testiranje je kritičan korak u nastojanju da se obezbede „sposobnosti za udare dugog dometa i preživljavanje za odvraćanje agresije i strateških napada na Sjedinjene Države, saveznike i partnere“, rekao je Štefanek.

Predsednik Northrop Grumman Aeronautics Tom Džons najavio je ulazak letelice u testiranje leta u septembru. Prema njegovim rečima, B-21 Raider će svoje prve letove obaviti krajem ove godine, iako je prvobitno trebalo da poleti u decembru 2021, a zatim sredinom 2022. godine. Sada je avion prvi put uzleteo u nebo; detalji testova još nisu dati.

Potencijalno odlaganje sa B-21 Raider-om poslalo je američke vojne zvaničnike u defanzivu, uveravajući se da avion neće pratiti iste muke zabeležene sa F-35.

B-21 Raider je bio u razvoju za američko vazduhoplovstvo od 2015. godine, kada je Northrop Grumman dobio ugovor za njegovu izgradnju. Novi bombarder kreiran je prema dizajnu „letećeg krila“.

Američko vazduhoplovstvo je naglasilo da će počev od prvog letačkog modela letelica dobiti sisteme i softver za nanošenje nuklearnih udara. Međutim, u prvih nekoliko godina službe, letelica neće biti sertifikovana za transport i upotrebu strateškog naoružanja.

b 21 raider
b 21 raider

Američko vazduhoplovstvo očekuje da će prvi bombarderi B-21 Raider ući u službu sredinom 2020-ih. Prema dostupnim informacijama, planirana je nabavka najmanje stotinu novih aviona, koji bi postepeno trebalo da zamene zastarele strateške bombardere B-52 Stratofortress i B-2 Spirit.

Bombarder budućnosti

Američko vazduhoplovstvo planira da napravi stotinak takvih ratnih aviona, koji imaju sličan oblik krila kao njegov prethodnik B-2 Spirit, ali će uključivati i neke napredne materijale, pogon i takozvanu „stelt“ tehnologiju koja će pružiti odlučujuću prednost. u borbi, a u planu je proizvodnja aviona u varijanti sa posadom i bez posade

Američka vojna i kompanija za oružje Northrop Grumman prvi put je predstavila letelicu prošlog decembra. Posle B-2, to je prvi novi američki bombarder u više od tri decenije. B-21 je sposoban da nosi i konvencionalnu i nuklearnu municiju, a proizvođač će ga obezbediti i u bespilotnoj verziji.

Pored Northrop Grumman-a, u razvoju i proizvodnji tajne letelice učestvovalo je još 400 kompanija iz 40 američkih država.

Kako navodi Rojters, svaki avion je trebalo da košta 550 miliona dolara prema prvim procenama iz 2010. Nakon što se uzme u obzir inflacija, cena aviona bi sada mogla da iznosi čak 750 miliona dolara. Zvanično, cena bombardera nije objavljena.

B-21 Raider
B-21 Raider

B-21 Raider je prvi novi američki bombarder u više od 30 godina, a skoro svaki aspekt programa je bio tajan. I Northrop Grumman i Vazduhoplovstvo su se potrudili da zaštite detalje programa kako bi “sprečili Kinu da dobije pristup tehnologiji oružja i napravi sličnu verziju, kao što je to uradila sa drugim naprednim američkim avionima kao što je F-35”.

Da li je američkom vazduhoplovstvu potreban B-21 Raider?

2 KOMENTARA

  1. Proći će kao i svi nevidljivi .Isto kao i njegov prethodnik B-2 spirit i ,njega smo roknuli ,skucao se u spačvanske šume u Hrvatskoj .Naravno Ameri neće da priznaju a Hrvati o tome ne smeju da govore govore .Što bi hvalili tadašnju SRJ vojsku , a naša vojska nema opipljiv dokaz kao nevidljivi iz Bujanovca.Zanimčjivo da su iste oznake stavili na drugi samo da bi “dokazali” da nije oboren .Kad je to video jednom prilikom ,dosta kasnije,naš oficir pobio je njihovu negaciju tako što mogu da posete muzej avijacije gde su izloženi ostaci oborenog aviona ,gde se jasno vidi isti taj broj.

  2. Da i ovaj ne prodje kao “nevidljivi,” kod Budjanvaca ili B-52 sto ga oborise oko Fruske Gore i Spacvanskih suma.Ovaj prvi nisi odneli nista od delova i svo bogastvo ulozeno u njfga propade,abonbarder B-52 mozda su nesta i nasli i odneli,ali i njega sad menjajju.Zadobili su u vojnoj industriji tezak udarac,trebace jos vremena da se oporave.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version