Naslovna Novosti Sjedinjene Države uspešno testirale svoj novi najsavremeniji podvodni dron Manta Ray

Sjedinjene Države uspešno testirale svoj novi najsavremeniji podvodni dron Manta Ray

11
podvodni dron riba manta ray
podvodni dron riba manta ray
google news

Amerikanci su uspešno testirali novi pomorski dron, sugestivno nazvan Manta Ray ili “morski đavo” (Manta, podrod velikih Raža). Dakle ime drona potiče od imena ribe na koju veoma liči.

Dron je razvila kompanija Northrop Grumman, a testirala ga je DARPA, Agencija za napredna istraživanja u oblasti odbrane, koja je deo Ministarstva odbrane SAD.

How Manta Ray UUV could be an excellent addition to the #usnavy ?

Prototip podvodnog vozila bez posade (UUV) je prvi put testiran u februaru i martu 2024. godine kod obale južne Kalifornije.

Prema Naval Njuz-u, testovi su pokazali hidromehaničke performanse drona. Izvedene su ronilačke operacije, testirajući pogon, kretanje i sisteme podvodnog vozila bez posade.

Dron je transportovan sa lokacije proizvođača u Merilendu do obale Kalifornije u delovima, a zatim sastavljen pre testiranja.

Lakoća ovog procesa pokazuje sposobnost brzog sklapanja i, piše citirani izvor, mogućnost brzog razmeštanja drona bilo gde u svetu u slučaju stvarnih borbenih zadataka. Testiranja će se nastaviti i u narednom periodu.

O dronu Manta Ray

O dronu Manta Ray se ne zna mnogo, što inače važi za većinu DARPA projekata, dakle njegove karakteristike se ne objavljuju. Američka štampa navodi da će Manta Ray biti korišćen u operacijama prikupljanja obaveštajnih podataka, jer je ovu ribu-dron teško otkriti.

Dron će takođe moći da nosi oružje.

Stručnjaci iz oblasti pomornskih dronova primećuju da dron „nije podvodna pomorska jedrilica u pravom smislu te reči jer umesto propelera, koristi pogon uzgona za kretanje napred”

Prema DARPA-inim specifikacijama za projekat, prototip Manta Ray je dizajniran za „misije u nedostižnim okeanskim okruženjima“. Na slikama sa testnog stola u punoj veličini, može se videti „prisustvo propelera pozadi, koji izgledaju kao dva, a ne četiri“.

Zajedno sa stručnjacima iz kompanije Seatrec, dizajnirana je „tehnologija prikupljanja energije koja je očigledno sposobna da napaja Manta Ray na skoro neograničene udaljenosti i trajanja“.

manta ray dron
manta ray dron

Kako se štedi energija ostaje nejasno, ali Northrop Grumman tvrdi da dron navodno može da sedi usidren na dnu okeana i „hibernira“ u stanju male potrošnje energije.

Autonomija koju reklamiraju za takvo podvodno plovilo postavlja niz pitanja vezanih za komunikaciju i komandu i kontrolu koje postaju znatno teža ispod talasa nego iznad njih.

Northrop-Seatrecov koncept “Mission Unlimited UUV Station” ima za cilj da reši ovaj problem, ali “trenutno postoji samo na papiru”, rekao je izvor.

11 KOMENTARA

  1. Toje spiunski dron koi moze da nosi rakete moze da ispali i da nestane i onda optuzuju druge drzave za napad a oni sklone svoju zadnjicu po obicaju,

  2. Nije mi i nece nikad biti jasno kako neki srpski patriota, posle svega sto su nam uradili i sto nam rade, moze da se stavi na stranu NATO odnosno zapada. Pa nece biti da smo svi Ponoši, Kandicke, Tepici i ostali izdajnici.

    21
    19
    • ona svemirska stanica koja pusta kislorod na sve strane??..onaj metalolom kojeg ipravljaju na pedale??..hahahahaa..bezi bre..

  3. Resenje POSEJDONA je polazna osnova za istrazivanje TRENDA dronova.. Moja saznanja sadasnja su zastrasujuca imajuci u vidu buducnost trenda DRON-ova… Inace, dronovima sam se poceo baviti daleke 1976.godine, kada je u Ljubljani bio miting aviona-igracaka na daljinsko upravljanje..Negde 1979.g. Novosadski “Prometej” izdao je knjigu Isaka Adidzesa “Upravljanje promenama”,…Kada sam spojio poruke Adidzesa i resenje maketa igracaka shvatio sam sve.. Ali tada se to nije zvalo DRON.

    • ,koji bre posejdon, putnove crtane filmove retardirane produkcije Z…rusi nisu u stanju toster da naprave, a ne dron i to na vec u svetu zastareli nuklearni pogon..

      2
      608
  4. Posejdon nije tako lep i nije tako mali a mozda je to zato sto ima nuklearni pogon i veliku nuklearnu bojevu glavu. Jedino sto Posejdon moze da se krece mnogo dublje i mnogo brze a jos se nezna koliko puta duze moze da krstari ili da miruje na dnu i ceka!

    92
    44
    • ,koji bre posejdon, putnove crtane filmove retardirane produkcije Z…rusi nisu u stanju toster da naprave, a ne dron i to na vec u svetu zastareli nuklearni pogon..

      11
      262
        • Sve obično lupetanje! Ako nemaš, prave informacije, a nemaš ih, onda burazeru ćuti! Zauzdaj emocije.
          Koga interesuju nečije emocije, a potom izražene kroz javno komentarisanje!?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version