Naslovna Novosti B-21 Raider prezentacija na kašičicu: SAD Vazduhoplovstvo objavilo dve nove slike aviona...

B-21 Raider prezentacija na kašičicu: SAD Vazduhoplovstvo objavilo dve nove slike aviona šeste generacije

2
bombarder b 21 raider
bombarder b 21 raider
google news

Tokom ovogodišnje konferencije Američkog udruženja vazduhoplovno-svemirskih snaga u Vašingtonu, načelnik štaba SAD General vazduhoplovstva Čarls K. Braun predstavio je dve nove slike stelt bombardera B-21 Raider nove generacije.

Iako je prvi bombarder šeste generacije „B-21 Raider” lansiran prošlog decembra, njegove karakteristike idalje ostaju tajna.

Do objavljivanja ovih novih slika, javnost je videla samo jedan ugao letelice – frontalni – i to u veoma kontrolisanom okruženju, na zvaničnoj prezentaciji koja je održana u decembru 2022.

Osim krupnog plana koji prikazuje kokpit, sve slike objavljene od tada su iz istog ugla, prikazujući prednji deo bombardera B-21 Raider.

Sada su novinari The Drive analizirali prvu punu sliku ovog aviona, koja pruža “impresivne detalje” o dizajnu bombardera B-21 Raider. Novi pogled spreda takođe daje bolju predstavu o stvarnoj veličini bombardera. Obe slike su snimljene u sedištu kompanije Northrop Grumman u Palmdejlu u Kaliforniji.

Bombarder B-21 Raider predstavljen je početkom decembra 2022. godine u sedištu kompanije Northrop Grumman u Palmdejlu u Kaliforniji. Izvršni direktor kompanije nazvao je nedavni test još jednom važnom prekretnicom na putu do prvog leta i pokretanja serijske proizvodnje.

B-21 Raider je sproveo svoj prvi test „lansiranja“ u poslednjih nekoliko meseci, čime je bio korak bliže prvom letu, koji bi još uvek trebalo da se održi pre kraja 2023. godine, saopštili su zvaničnici Northrop Grumman 27. jula.

b 21 raider prezentacija
b 21 raider prezentacija

Prvi let nuklearnog bombardera B-21 Raider, zakazan je do kraja ove godine. Nakon toga, kompanija očekuje da dobije ugovor o proizvodnji, takođe do kraja godine.

Northrop Grumman je dobio ugovor za razvoj B-21 Raider 2015. Kompanija planira da izvrši prvi let bombardera na nuklearni pogon do kraja ove godine, ali to navodno nije primarni cilj.

Northrop sada ima šest aviona u različitim fazama proizvodnje. Prvi probni bombarder će imati oznaku T1. Američko vazduhoplovstvo planira da naruči oko 100 aviona B-21 Rajder. Oni će zameniti 20 bombardera B-2 Spirit i 43 bombardera B-1B Lancer, koji ne nose nuklearno oružje.

Najiščekivaniji događaj za američku vazduhoplovnu industriju dogodio se 3. decembra 2022. Tada su U.S. Vazduhoplovstvo i Northrop Grumman zajedno su predstavili prvi bombarder 6. generacije „B-21 Raider”.

Northrop Grumman je prošlog maja rekao da je prvi B-21 završio prvu rundu zemaljskih testova. Ova faza je uključivala testove kalibracije opterećenja, dizajnirane da verifikuju strukturni integritet bombardera.

Pre prvog leta B-21, Northrop Grumman će sprovesti testove motora i testove piste pri malim i velikim brzinama. Američko vazduhoplovstvo se prvobitno nadalo još 2019. da će prvi let prvog B-21 biti održan u decembru 2021. godine, ali je taj datum pomeren.

B-21 je bombarder dugog dometa sa naprednim stelt karakteristikama koji će biti dizajniran da uništi važne ciljeve na velikom dometu. Američki bombarder B-21 Raider će moći da radi i u režimu sa posadom i kao bespilotni bombarder. Pored toga, može se koristiti kao centar za kontrolu male eskadrile pratećih dronova.

Postepeno će zameniti bombardere B-1 i B-2, postajući okosnica američke flote bombardera. Međutim, za sada neće biti naslednik bombardera B-52, koji će, iako mnogo stariji od B-1 i B-2, ostati u službi USAF-a uz B-21 još nekoliko decenija.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version