Naslovna Novosti Nuklearni bombarder B-21 Raider, prvi avion 6. generacije, korak bliže ka...

Nuklearni bombarder B-21 Raider, prvi avion 6. generacije, korak bliže ka svom prvom letu

6
b 21 raider prezentacija
b 21 raider prezentacija
google news

Američka kompanija Northrop Grumman nastavlja rad na sledećoj generaciji nuklearnih bombardera B-21 Raider. Kompanija je nedavno prvi put napunila strateški avion gorivom. Test je održan u drugom kvartalu 2023.

Ovo je nedavno objavila Keti Vorden, izvršni direktor kompanije Northrop Grumman kako bi kompenzovala činjenicu da se Northrop Grumman neće nadmetati za ulogu glavnog izvođača u okviru projekta NGAD, razvoja lovca sledeće generacije u SAD.

Bombarder B-21 Raider predstavljen je početkom decembra 2022. godine u sedištu kompanije Northrop Grumman u Palmdejlu u Kaliforniji. Izvršni direktor kompanije nazvao je nedavni test još jednom važnom prekretnicom na putu do prvog leta i pokretanja serijske proizvodnje, prema časopisu Air & Space Forces.

B-21 Raider je sproveo svoj prvi test „lansiranja“ pre nekoliko meseci, čime je bio korak bliže prvom letu, za koji idalje obećacaju da će da se održi pre kraja 2023. godine. Nakon toga, kompanija očekuje da dobije ugovor o proizvodnji, takođe do kraja godine.

Northrop Grumman je dobio ugovor za razvoj B-21 Raider 2015. Northrop sada ima šest aviona u različitim fazama proizvodnje. Prvi probni bombarder će imati oznaku T1. Američko vazduhoplovstvo [USAF] planira da naruči oko 100 aviona B-21 Rajder. Oni će zameniti 20 bombardera B-2 Spirit i 43 bombardera B-1B Lancer, koji ne nose nuklearno oružje.

Northrop Grumman je u maju izjavio da je prvi B-21 završio prvu rundu zemaljskih testova. Ova faza je uključivala testove kalibracije opterećenja, dizajnirane da verifikuju strukturni integritet bombardera.

Pre prvog leta B-21, Northrop Grumman će sprovesti testove motora i testove piste pri malim i velikim brzinama. Američko vazduhoplovstvo se prvobitno nadalo još 2019. da će prvi let prvog B-21 biti održan u decembru 2021. godine, ali je taj datum pomeren.

Potencijalno odlaganje sa B-21 Raider-om poslalo je američke vojne zvaničnike u defanzivu, uveravajući se da avion neće pratiti iste muke zabeležene sa F-35.

Zvaničnici su potvrdili da je kašnjenje unutar očekivane granice odstupanja i da ne ukazuje na ciklus povlačenja rokova i prekoračenja troškova, kao što je tipično za opsežne programe odbrane.

The B-21 Raider And The Future Of The Air Force Bomber Force

B-21 je bombarder dugog dometa sa naprednim stelt karakteristikama koji će biti dizajniran da uništi važne ciljeve na velikom dometu. Postepeno će zameniti bombardere B-1 i B-2, postajući okosnica američke flote bombardera.

Međutim, za sada neće biti naslednik bombardera B-52, koji će, iako mnogo stariji od B-1 i B-2, ostati u službi USAF-a uz B-21 još nekoliko decenija. Uprkos činjenici da su B-2, B-52 i B-1 nadograđeni da bi ostali aktuelni, potreba za potpuno novim bomarderom B-21 definitivno postoji.

Američko vazduhoplovstvo je zatražilo 5 milijardi dolara za B-21 u fiskalnoj 2023. godini, uključujući 1,7 milijardi dolara za nabavku, iako nije otkrilo koliko će bombardera biti kupljeno. Prema nekim informacijama koje su se pojavile u poslednje dve godine, USAF namerava da kupi najmanje 100 bombardera B-21.

6 KOMENTARA

  1. НЕ МОЈ САМО ДА ИДЕ БЛИЗУ БУЂАНОВЦА ЗНАТЕ ШТА ЋЕ МУ СЕ ТАМО ДЕСИТИ И САМИ😂😂😂😂😂

    • Ako je ponos srusiti jedan avion ,a ostati bez 10000 kilometara kvadratnih,tj bez Drzave Kosovo cestitam na uspjehu. Sad ce i Oluja slavite sto su Hrvati izgubili jedan tenk.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version