Naslovna Novosti USAF: B-21 Raider neće proći kao „problematični“ F-35 sa prekoračenjem troškova i...

USAF: B-21 Raider neće proći kao „problematični“ F-35 sa prekoračenjem troškova i kašnjenjima

0
b 21 raider
b 21 raider
google news

Potencijalno odlaganje sa B-21 Raider-om poslalo je američke vojne zvaničnike u defanzivu, uveravajući se da avion neće pratiti iste muke zabeležene sa F-35.

Zvaničnici su potvrdili da je kašnjenje unutar očekivane granice odstupanja i da ne ukazuje na ciklus povlačenja rokova i prekoračenja troškova, kao što je tipično za opsežne programe odbrane.

The B-21 Raider And The Future Of The Air Force Bomber Force
Raider prezentacija

Očekuje se da će uvođenje naprednog bombardera ove godine zakasniti nekoliko meseci, ali je i dalje u okviru „osnovnog rasporeda“ koji su dogovorili vlada i proizvođač aviona, Northrop Grumman.

Sekretar američkih vazduhoplovnih snaga (USAF) Frenk Kendal obećao je da neće dozvoliti da program doživi istu sudbinu kao F-35 Lighting II, koji je opisao kao „prekomernu istovremenost” i „zloupotrebu pri nabavci”.

Raider je predstavljen 2. decembra prošle godine i očekuje se da će biti jedan od ključnih oružanih sistema protiv visokonaprednih kineskih radara protivvazdušne odbrane i anti-stelt senzora.

Glavno oružje u sukobu SAD i Kine

Dizajniran da se suprotstavi kineskim raketama zemlja-vazduh i PVO štit, procenjeno je da bombarder ima značajno razvijeno elektronsko ratovanje, povezivanje podataka i obaveštajno-nadzoro-izviđačke sposobnosti za bombardovanje osetljivih kopnenih ciljeva.

Koristiće niz različite municije za direktan napad i za suprotstavljanje.

Troškovi i tvrdnje

Za razvoj, upotrebu i kupovinu 100 aviona tokom 30 godina, avion će koštati 203 milijarde dolara, prema informacijama koje su Blumbergu dostavile američke vazduhoplovne snage.

Procenjeni trošak po jedinici je ispod cilja od 550 miliona dolara. Da bi se napravila razlika, sve zavisi od toga koliko brzo Northrop proizvodi verziju za serijsku proizvodnju i sa kojim promenama.

Konkurencija znači da je avion u toku serijske proizvodnje/nabavke istovremeno dok se takođe razvija. Dakle, ako se prilikom testiranja otkriju problemi, oni moraju biti otklonjeni u već izgrađenim avionima ili na montažnoj traci.

b 21 raider prezentacija
b 21 raider prezentacija

Northrop je ranije, tokom prezentacije aviona, pričao o uvođenju „digitalnog blizanca“, koji je replika aviona sačuvanog u kompjuterskim sistemima. Pristup će doprineti boljem usklađivanju procesa razvoja i proizvodnje preciznim proučavanjem uticaja različitih tehničkih modifikacija.

Fizički dizajn i šasija aviona su takođe izgrađeni korišćenjem pristupa „otvorene arhitekture“, gde se novi sistemi i komponente mogu lako zameniti i zameniti, što omogućava brže nadogradnje u budućnosti. Ovo doprinosi većoj „raspoloživosti“ aviona, gde se troši manje vremena u projektima popravke/nadogradnje.

F-35 problemi

F-35 je do 2021. zabeležio prekoračenje troškova od 412 milijardi dolara sa 398 milijardi dolara, prema izveštaju Ministarstva odbrane SAD iz septembra te godine. Više od 875 F-35 je isporučeno širom sveta, a dvanaest vazduhoplovnih snaga proglasilo je letelicu operativnom.

Do decembra 2022. godine, cena projekta nadogradnje kompjutera u pilotskoj kabini F-35 porasla je za 680 miliona dolara, skoro udvostručivši veličinu prvobitnog ugovora vrednog 712 miliona dolara u 2018.

F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: Marine Corps
F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: Marine Corps

Mlaznjak ima visoke dugoročne troškove održavanja, stope sposobne za misiju i rezervne zalihe motora. Pentagonova agencija za nadzor ugovora takođe je iznela probleme sa proizvodnim procesima F-35.

F-35 tehnički pati od više nedostataka, uključujući probleme sa svojim stelt premazom, održivim nadzvučnim letom, ekranom na kacigi, prekomernim vibracijama iz topa, pa čak se i otpornost u slučaju udara groma dovodi u pitanje.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version