Naslovna Novosti Čekamo istorijski trenutak: B-21 Raider, prvi avion šeste generacije, poleće do kraja...

Čekamo istorijski trenutak: B-21 Raider, prvi avion šeste generacije, poleće do kraja godine

5
b 21 raider
b 21 raider
google news

Dizajniran i razvijen u Melburnu, očekuje se da će stelt bombarder B-21 Raider američkog vazduhoplovstva obaviti svoj istorijski prvi probni let do kraja ove godine u Kaliforniji, obećavaju zvaničnici kompanije Northrop Grumman.

Avion B-21 Raider dugog dometa – koji će nositi nuklearno i konvencionalno oružje – dizajnirao je Northrop Grumman.

Vojni program koji je osnova razvoja novih stelt bombardera, dugo je bio tajan, a američko vazduhoplovstvo i Northrop Grumman su pružili malo detalja o karakteristikama B-21 Raider-a tokom vremena.

Američko vazduhoplovstvo i Northrop Grumman ciljali su da bombarder B-21 Raider izvrši svoj prvi let do kraja godine, što bi bilo oko godinu dana nakon njegovog lansiranja u velikom marketinškom događaju organizovanom u decembru 2022.

Sredinom septembra, Northrop Grumman je objavio da je avion počeo sa radom motora – “važan korak u programu testiranja za ovaj avion” – u sedištu vazduhoplovnog giganta u Palmdejlu u Kaliforniji.

B-21 Raider je sproveo svoj prvi test „lansiranja“ u poslednjih nekoliko meseci, čime je bio korak bliže prvom letu, koji bi trebalo da se održi pre kraja 2023. godine, saopštili su zvaničnici Northrop Grumman 27. jula.

B-21 Raider
B-21 Raider

„Napredujemo kroz terenske testove. Na pravom smo putu da ove godine sprovedemo testove letenja, prema rasporedu programa“, rekao je u četvrtak Dejv Kefer, finansijski direktor i potpredsednik kompanije Northrop Grumman.

Potvrda o probnim taksiranjima sa prvim B-21 stigla je nakon što se na društvenim mrežama pojavila fotografija bombardera, snimljena otpozadi i koja očigledno pokazuje kako se kreće po pisti.

„Mogu da potvrdim da B-21 obavlja taksiranje. Rigorozno testiranje je kritičan korak u programu letnih testova B-21“, potvrdio je juče portparol američkog vazduhoplovstva The Drive.

„Ovi testovi nam omogućavaju da smanjimo rizike, optimizujemo dizajn i poboljšamo operativnu efikasnost“, rekao je zvaničnik.

Čini se da je sledeća velika prekretnica za B-21 njegov prvi let – trenutak koji je odlagan nekoliko puta tokom godina zbog različitih problema, uključujući pandemiju COVID-19.

Trenutni cilj američkih vazduhoplovnih snaga je da B-21 Raider poleti pre kraja ove godine.

„I dalje se nadamo da ćemo imati prvi let ove godine“, rekao je u septembru sekretar američkog vazduhoplovstva Frenk Kendal.

bombarder b 21 raider
bombarder b 21 raider

Američko vazduhoplovstvo je računalo na prve bombardere B-21 Raider koji će dostići operativnu sposobnost sredinom 2020. B-21 Raider je planiran da bude ključna komponenta američke trijade nuklearnog odvraćanja u doglednoj budućnosti.

Glavno oružje u sukobu SAD i Kine

Dizajniran da se suprotstavi kineskim raketama zemlja-vazduh i PVO štitu, procenjeno je da bombarder ima značajno razvijeno elektronsko ratovanje, povezivanje podataka i obaveštajno-nadzoro-izviđačke sposobnosti za bombardovanje osetljivih kopnenih ciljeva.

Koristiće niz različite municije za direktan napad i za suprotstavljanje. B-21 Raider će moći da radi i u režimu sa posadom i kao bespilotni bombarder. Pored toga, može se koristiti kao centar za kontrolu male eskadrile pratećih dronova.

Očekuje se da će dronovi igrati odlučujuću ulogu u vojnim sukobima u doglednoj budućnosti. Bombarder B-21 je dizajniran upravo da zadovolji virtuelnu realnost, a možda će i avioni sa posadom uskoro postati stvar prošlosti.

Troškovi i tvrdnje

Za razvoj, upotrebu i kupovinu 100 aviona tokom 30 godina, avion će koštati 203 milijarde dolara, prema informacijama koje su Blumbergu dostavile američke vazduhoplovne snage.

Procenjeni trošak po jedinici je ispod cilja od 550 miliona dolara. Konkurencija nalaže da je avion u toku serijske proizvodnje/nabavke istovremeno dok se takođe razvija. Dakle, ako se prilikom testiranja otkriju problemi, oni moraju biti otklonjeni u već izgrađenim avionima ili na montažnoj traci.

Northrop je ranije, tokom prezentacije aviona, pričao o uvođenju „digitalnog blizanca“, koji je replika aviona sačuvanog u kompjuterskim sistemima. Pristup će doprineti boljem usklađivanju procesa razvoja i proizvodnje preciznim proučavanjem uticaja različitih tehničkih modifikacija.

b 21 raider prezentacija
b 21 raider prezentacija

Fizički dizajn i šasija aviona su takođe izgrađeni korišćenjem pristupa „otvorene arhitekture“, gde se novi sistemi i komponente mogu lako zameniti, što omogućava brže nadogradnje u budućnosti. Ovo doprinosi većoj „raspoloživosti“ aviona, gde se troši manje vremena u projektima popravke/nadogradnje.

5 KOMENTARA

  1. Gdje i u kojim njivama oranicama će ovaj avion završiti.. hehe.. F117A u Srpskim njivama završio, a B2 završio u ustaškim njivama … Sada je red na ovaj B 21..

    • Kimi, šta znači “kljakave”? To je neka nova srpska reč? Toliko neobrazovana osoba komentariše vojnu moć neke zemlje!?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version