Naslovna Novosti Američko borbeno vozilo pešadije M3A3 Bredli u retkoj modifikaciji B-FiST zarobljeno kod...

Američko borbeno vozilo pešadije M3A3 Bredli u retkoj modifikaciji B-FiST zarobljeno kod Avdijevke

1
američko borbeno vozilo pešadije m3a3 bredli u retkoj modifikaciji b fist zarobljeno kod avdijevke
američko borbeno vozilo pešadije m3a3 bredli u retkoj modifikaciji b fist zarobljeno kod avdijevke
google news

Oružane snage Rusije u pravcu Avdijevke nastavljaju da popunjavaju zalihe zarobljene opreme koju su ukrajinskim trupama isporučili zapadni saveznici. Ovoga puta u ruke ruske vojske palo je američko borbeno vozilo pešadije M3A3 Bredli u modifikaciji Fire Support Vehicle (B-FiST).

Kako objašnjavaju vojni stručnjaci, glavna namena uhvaćenog modela je izviđanje, osmatranje, određivanje ciljeva, navođenje i prilagođavanje vatre artiljerijskih sistema pri gađanju sa zatvorenih položaja.

Okolnosti pod kojima su Oružane snage Ukrajine izgubile ovo borbeno vozilo pešadije još uvek nisu poznate. Međutim, sudeći po snimcima objavljenim na internetu, posada je jednostavno napustila vozilo, na njemu nema apsolutno nikakvih vidljivih oštećenja.

Treba napomenuti da je borbeno vozilo pešadije M3A3 Bredli jedan od najčešće stradalih primeraka američke opreme u službi ukrajinske vojske. Kako su izračunali zapadni novinari, samo 47. brigada Oružanih snaga Ukrajine tokom svog postojanja izgubila je 40 takvih vozila.

Neki od njih su izgubljeni tokom kontraofanzive prošlog leta. Drugi deo su ruske oružane snage uništile prilikom juriša na Avdijevku i okolna naselja.

Inače, uz borbeno vozilo pešadije M3A3 Bredli, ista 47. brigada ukrajinske vojske izgubila je minimum pet tenkova Abrams. Tako su gubici u opremi primorali su Sjedinjene Države da prisile Sirskog da povuku tenkove Abrams koji su im ostali na raspolaganju sa linije fronta.

Zanimljivo je dodati da novi paket vojne pomoći Kijevu, prema dostupnim informacijama, ne predviđa nabavku ovih borbenih vozila.

U Moskvi, na Poklonaja gori, prvog maja je održano svečano otvaranje izložbe trofeja vojne tehnike, koja je zarobbljena tokom takozvane specijalne vojne operacije.

brejdi u centru moskve! kremlj premestio ratni plen nato iz ukrajine u srce rusije; prvog maja otvaranje izložbe
bredli u centru moskve, kremlj premestio ratni plen nato iz ukrajine u srce rusije

Cena izložene opreme procenjuje se na milijardu dolara, rekao je Andrej Ljubčikov, viši naučni saradnik Centralnog muzeja Oružanih snaga Ministarstva odbrane Rusije. Vrlo je moguće da će se sveže zarobljeni Bredli pridružiti zbirci.

1 KOMENTAR

  1. Miljardu dolara? Pre ce biti miljardu rubalja…Zapad salje Ukrajini samo svoje zastarelu i rabljenu tehniku.
    osim bombi i projektila nista mladje od 30 godina tu nema…

    2
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version