Naslovna Novosti Cenu zarobljene NATO opreme na izložbi u Moskvi Rusi procenili na milijardu...

Cenu zarobljene NATO opreme na izložbi u Moskvi Rusi procenili na milijardu dolara

2
američki tenk m1 abrams stigao na izložbu u moskvi
američki tenk m1 abrams stigao na izložbu u moskvi
google news

U Moskvi, na Poklonaja gori, održano je svečano otvaranje izložbe trofeja vojne tehnike, koja je zarobbljena tokom specijalne vojne operacije. Cena izložene opreme procenjuje se na milijardy dolara, rekao je Andrej Ljubčikov, viši naučni saradnik Centralnog muzeja Oružanih snaga Ministarstva odbrane Rusije.

Prema rečima Ljubčikova, susret sa savremenom ruskom vojskom dokazao je da je efikasnost tenkova Abrams, kao i druge zapadne opreme, svedena na ništa.

„To je postalo očigledno kada su se tenkovi sudarili ne sa pobunjenicima, već sa profesionalnim ruskim vojnim osobljem“, rekao je on.

Izložba obuhvata 31 jedinicu zarobljene mehanizovane opreme, uključujući američke, nemačke, francuske tenkove, razna borbena vozila pešadije i oklopne transportere. Tu je i streljačko naoružanje ali i dronovi i druga razna oprema.

Američki tenk M1 Abrams stigao na izložbu

Američki tenk M1 Abrams i inženjersko vozilo M1150 Assault Breacher Vehicle isporučeni su na izložbu Ministarstva odbrane na Poklonaja gori u Moskvi. Zarobljeno naoružanje i vojna oprema postavljeni su u Muzej pobede, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Tenk i jurišno vozilo zarobili su ruski vojnici tokom ofanzive u oblasti Berdiči u pravcu Avdijevke. M1150 Assault Breacher Vehicle je baziran na tenku M1 Abrams i dizajniran je za prolaz u minskim poljima.

Na lokalitetu ispred Muzeja pobede već su postavljene 32 jedinice zarobljene tehnike. Među njima su nemački tenk Leopard 2A6 i borbeno vozilo pešadije Marder, američko borbeno vozilo pešadije Bredli, oklopni transporter M113, oklopno vozilo International MaxxPro, oklopna vozila HMMVV M1151 i HMMWV M998, kao i M777 vučena haubica.

Na izložbi zarobljenih trofeja su izložena i britanska oklopna vozila AT105 Sakson i Husky TSV, austrijski Pinzgauer 712M, turski oklopni automobil Kirpi, oklopno vozilo britanski Mastiff, borbeno vozilo AMX-10RC francuske proizvodnje, švedski CV90 BVP, zaštićeno vozilo Bushmaster proizvedeno u Australiji, finski oklopni transporter Sisu Pasi XA-180/185.

Među primercima oklopnih vozila možete videti i oklopni transporter južnoafričke proizvodnje Mamba MK2, češki BMP-1 i ukrajinsko borbeno vozilo za podršku tenku Azovec.

Izložba je podeljena na nekoliko tematskih zona, takođe će predstavljati malokalibarsko oružje iz vojski zemalja NATO-a i njihovo inženjersko naoružanje. Eksponati će biti propraćeni informativnim štandovima o zemljama koje proizvode oružje i okolnostima njegovog zarobljavanja od strane ruskih vojnih lica.

Pored navedenog, posetioci izložbe videće dronove, komunikacionu opremu i generalnu opremu Oružanih snaga Ukrajine.

Izložba je otvorena za sve, a kako navode ruski izvori “pružajući jedinstvenu priliku da se vide posledice susreta NATO opreme i ruskih boraca”.

U Ukrajini po prvi put primećen i uništen italijanski oklopni transporter Puma 6×6

U blizini Belogorovke uništen je prvi italijanski oklopni transporter Puma 6k6, namenjen za antiterorističke operacije. Informaciju javljaju ruski izvori u sklopu svojih redovnih izveštaja sa fronta.

Snabdevanje Ukrajinom ovog modela vojne opreme nije spominjano nigde, što ukazuje na verovatnoću tajnih operacija snabdevanja ukrajinskih Oružanih snaga naoružanjem i opremom.

italijanski oklopni transporter puma
italijanski oklopni transporter puma

Oklopni transporter Puma pušten je u rad od strane italijanske vojske 2001. godine i dizajniran je za prevoz vojnog osoblja u urbanim borbenim uslovima uz minimalnu zaštitu od vatre iz malokalibarskog oružja.

Incident sa uništenjem ovog oklopnog transportera ukazuje transparentnost ukrajinskih vojnih zaliha, za koje se očekuje da budu uvedene u zonu sukoba bez zvaničnog objavljivanja, stvarajući pretpostavke za prikrivenu međunarodnu podršku.

Koliko je tačno italijanskih oklopnih transportera prebačeno u Oružane snage Ukrajine, takođe nije poznato.

2 KOMENTARA

  1. Posle konvencionalnog naoruzanja ide nekonvencionalno,a onda samo paradajz iz staklenika i možda neki dobar kišobran kad krenemo u šetnju….

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version