Naslovna Avijacija Turci dron Barjaktar ​​naoružavaju raketama vazduh-vazduh protiv dronova kamikaza

Turci dron Barjaktar ​​naoružavaju raketama vazduh-vazduh protiv dronova kamikaza

2
turski dron barjaktar naoruzavaju raketama vazduh vazduh protiv dronova kamikaza
turski dron barjaktar naoruzavaju raketama vazduh vazduh protiv dronova kamikaza
google news

Turski proizvođač borbenih dronova Baikar integriše rakete vazduh-vazduh u svoje bespilotne letelice Barjaktar, izjavio je za Deutsche Presse-Agentur generalni direktor kompanije Haluk Bairaktar. Bajkar se nada da će uskoro moći da se suprotstavi bespilotnim letelicama kamikaza u Ukrajini, poput iranskih bespilotnih letelica Shahed (ruska verzija Geran-2).

„Uskoro će naši Barjaktar ​​TB2 i Akıncıs imati rakete vazduh-vazduh; ne samo da kako bi se suprotstavio bespilotnim letelicama već i drugim neprijateljskim avionima. U toku su testovi“, rekao je Haluk Barjaktar ​​tokom sajma odbrane u Istanbulu.

Turski dron Barjaktar ​​naoružavaju raketama vazduh-vazduh protiv dronova kamikaza
Akıncıs

Tokom sajma, SAHA Ekspo, Baikar i turski raketni gigant Roketsan potpisali su ugovor o integraciji rakete iz sistema protivvazdušne odbrane Sungur u cilju borbe protiv bespilotnih letelica.

Sungur je „dokazana municija, posebno protiv pokretnih ciljeva kao što su helikopteri i dronovi. Korišćenje Sungura iz naših bespilotnih letelica kao projektila vazduh-vazduh će promeniti igru“, rekao je Murat Ikinci, generalni direktor Roketsana na sajmu.

Prema Baikaru, integracija takvih projektila u borbene bespilotne letelice Akinci i Bairaktar ​​TB2 može dovesti do stvaranja jeftinog koncepta vazdušne patrole u cilju ​​eliminisanja pretnji poput jurišnih helikoptera i neprijateljskih dronova, uključujući dronove kamikaze, umesto korišćenja skupih raketa vazduh-vazduh.

Barjaktar TB2

Turske bespilotne letelice Barjaktar TB2 ​​postale su nadaleko poznate nakon što ih je Azerbejdžan koristio u ratu u Nagornom Karabahu. Tada je izviđački i jurišni dron „zaradio“ reputaciju oružja sposobnog za uništavanje oklopnih vozila i ljudske snage. Sa nosivošću od 150 kilograma (330 funti), dron srednje visine opremljen je trostruko redundantnim sistemom avionike i motorom sa unutrašnjim sagorevanjem od 100 KS, što mu omogućava da putuje do 150 kilometara (93 milje)

Kasnije je Ukrajina počela aktivno da kupuje Barjaktar od Turske i koristi ih protiv ruske vojske. Ankara i Kijev su se čak dogovorili da u Ukrajini izgrade fabriku za proizvodnju bespilotnih letelica.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version