Naslovna Avijacija Kakve iranske dronove ‘kamikaze’ koristi Rusija u napadima na Ukrajinu?

Kakve iranske dronove ‘kamikaze’ koristi Rusija u napadima na Ukrajinu?

0
Shahed-136
Shahed-136
google news

Mnogi analitičari kažu da dronovi kamikaze primoravaju SAD da promeni svoje operativne instrukcije i planove u Kijevu.

Rusija je u ponedeljak (10. oktobra) započela svoje najmasovnije vazdušne napade na ukrajinske gradove od početka rata u februaru. Meta su glavne infrastrukturne tačke, kao i centri odlučivanja.

Kakve iranske dronove 'kamikaze' koristi Rusija u napadima na Ukrajinu?
Shahed-136

Međutim, razorna moć koju ima Rusija ne leži samo u projektilima – iransku bespilotnu letelicu Shahed-136, posebno je označila ukrajinska vojska u svom dnevnom zbiru vazdušnih pretnji koje su detektovali ukrajinski odbrambeni sistemi.

DRON SHAHED-136

Bespilotna letelica Shahed-136 pripada kategoriji vazdušnog oružja poznatog i kao “lutajuća municija”, koja se takođe naziva ” dron kamikaza” ili “samoubilačka” bespilotna letelica. Ovi dronovi imaju sposobnost da “sačekaju” u blizini ciljanog područja dok ne dobiju instrukcije da napadnu, a zatim lete u metu, detonirajući eksplozivno opterećenje pri udaru.

Šahed-136 sa svojih 200 kg, i rasponom krila od 2,5 m, proizvodi državna kompanija Iran Aircraft Manufacturing Company, a koristi se od 2021. godine. Ministarstvo odbrane Velike Britanije u svojim izveštajima tvrdi da ovi dronovi imaju domet od 2.500 km.

Drugi veb-sajt opisuje dron kao „konceptualni hibrid između bespilotne letelice i krstareće rakete“, pri čemu naglašavaju da je Shahed-136 „cenjen zbog vatrene moći koju njihova flota može da primeni sa velikom preciznošću, a i pri niskom trošku proizvodnje“.

Shahed-136
Shahed-136

„Prisustvo Shahed-136 u ukrajinskom sukobu nesumnjivo menja operativne planove Kijeva i njihovih saveznika“, rekao je osnivač i izvršni direktor strateške konsultantske firme Red Six Solutions Skot Krino za The Wall Street Journal u septembru. Prema gospodinu Krinu, „sama veličina“ ukrajinskog ratišta značajno otežava moguću odbranu od Shahed-136. „Kada Šahed krene na metu, teško je zaustaviti ga“, rekao je on.

Portparol ukrajinske vojske Natalija Humeniuk izjavila je za AFP u septembru da je dronove Shahed-136 “veoma teško otkriti jer lete veoma nisko. Ali prave veliku buku, poput motorne testere ili skutera”, što znači da se mogu čuti izdaleka.

Ona je dodala da iako je njihova efikasnost “veoma mala”, ali da vrše “psihološki pritisak”.

KADA JE RUSIJA POČELA DA IH KORISTI?

U julu je Si-En-En izvestio da je ruska delegacija posetila aerodrom u centralnom Iranu najmanje dva puta kako bi ispitala bespilotne letelice koje mogu da koriste oružje. U avgustu su ruski zvaničnici počeli obuku sa dronovima, rekao je CNN, pozivajući se na američkog zvaničnika.

Prema Fejsbuk stranici Oružanih snaga Ukrajine, ruska vojska je dron preimenovala u Geran-2 (Geranium-2 na engleskom). Na slikama koje je podelio ukrajinski oficir vide se ostaci drona, sa repnim perajem označenim ćirilicom „Geran-2“.

Od tada, Šahed-136 je korišćen u raznim napadima u Ukrajini – poslednji put rano jutros 13. oktobra.

ZAŠTO SU DRONOVI SHAHED-136 ZNAČAJNI?

I Rusija i Ukrajina su koristile bespilotne letelice – uključujući i dronove kamikaze u borbi. Ukrajina je koristila bespilotne letelice Barjaktar ​​turske proizvodnje za uništavanje ruskih komandnih mesta, tenkova i raketnih sistema zemlja-vazduh, dok je ruska vojska koristila bespilotne letelice Orlan-10 ruske proizvodnje za izviđanje i elektronsko ratovanje.

Wall Street Journal izveštava da je ruska grupacija „Kalašnjikov” razvila bespilotni letelicu domaće izrade poznatu kao Kub-Bla, dok Ukrajina koristi bespilotne letelice poljskog tipa Varmate i Switchblade koje je isporučio SAD, kao i neke bespilotne letelice domaće proizvodnje.

Shahed-136

France24 News je citirao generala Dominika Trinkanda, bivšeg šefa francuske vojne misije pri Ujedinjenim nacijama, koji je spekulisao da je rusko snabdevanje visokotehnološkom opremom na „veoma niskom nivou” i da je njihova nabavka teška jer mnoge komponente dolaze sa Zapada. Ovo se ispostavilo kao netačno.

Okretanje jeftinom“ Shahed-136 omogućilo je Rusiji da napravi „ozbiljnu štetu“, kaže ukrajinski Forbs, jer se mogu nabaviti i koristiti u većem broju, dok koštaju samo 20.000 američkih dolara po komadu. Ovo je “džabe” u poređenju sa 84 rakete koje je Rusija ispalila 10. oktobra, a koštale su od 300.000 do 13 miliona dolara svaka.

„Rusija gotovo sigurno sve više nabavlja oružje iz drugih država pod velikim sankcijama, poput Irana“, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane 14. septembra.

Imate mišljenje?

Ovaj članak izražava mišljenje autora koji nije povezan sa uređivačkim odborom publikacije, izražena su mišljenja autora. Ako želite da komentarišete učinite to u formularu ispod ovog teksta. Ukoliko imate svoj članak ili vest koju želite da objavimo, kliknite ovde. Želite više ovakvih članaka direktno na email? Prijavite se da biste dobijali naš bilten.

https://www.youtube.com/watch?v=nLGCrETumPc
Shahed-136

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version