NaslovnaNovostiBugarska počela prebacivanje 100 oklopnih transportera BTR-60 ukrajinskim oružanim snagama

Bugarska počela prebacivanje 100 oklopnih transportera BTR-60 ukrajinskim oružanim snagama

Bugarski ministar odbrane Todor Tagarev potvrdio je da će Bugarska poslati 100 oklopnih transportera u Ukrajinu, sporazum o kome je Narodna skupština zemlje ratifikovala još u novembru 2023. Ova vojna vozila, koja datiraju iz osamdesetih godina prošlog veka, dugo su se nalazila u magacinima bugarskog MUP-a i dugo su bila van upotrebe.

Pitanje prebacivanja vojne opreme u Ukrajinu izazvalo je velike diskusije u bugarskom duboko podeljenom društvu, gde postoje i pristalice i protivnici ovog koraka.

Međutim, još u januaru 2024. Tagarev je izjavio da oklopni transporteri nisu prebačeni jer nije utvrđen izvor finansiranja njihovog transporta. Na kraju su kao što vidimo pronađena sredstva i oklopna vozila će sada biti prebačena ukrajinskim oružanim snagama.

Transfer starih oklopnih vozila u Ukrajinu izaziva sumnju u njihovu borbenu vrednost, s obzirom na njihovo zastarelo stanje i tehničke karakteristike. Prethodno je Bugarska u Ukrajinu već poslala neispravne rakete za sistem PVO S-300, kao i rashodovanu municiju za malokalibarsko oružje, koju je usvojila ukrajinska vojska.

Takođe, Bugarsko Ministarstvo odbrane preduzima korake te se pridružila koaliciji zemalja za kreiranja sposobnosti ukrajinskog vazduhoplovstva za upravljanje avionima F-16, uključujući zajedničku obuku i korišćenje vazdušnog prostora zemlje. 

Odluka takođe dozvoljava da do četiri pešadijske/mehanizovane čete sa do 160 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga ostanu na bugarskoj teritoriji u svrhu obrazovanja i obuke.

Zamenik ministra je naglasio da je svo oružje neispravno i da se ne može popraviti u Bugarskoj.

bugarski btr 60
bugarski btr 60

Podsetimo, ranije je bugarski predsednik Rumen Radev stavio veto na sporazum sa Ukrajinom o transferu oklopnih vozila koja su bila na stanju bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Radev je tvrdio da poslanici prilikom odlučivanja o prenosu vojne opreme nisu bili dovoljno upoznati sa parametrima predložene transakcije i nisu mogli da joj daju adekvatnu ocenu.

Prema rečima predsednika, oklopni transporteri su bili potrebni samoj Bugarskoj za rešavanje pitanja u oblasti nacionalne bezbednosti. On je napomenuo da bi oklopni transporteri mogli biti korisni u zaštiti državne granice Bugarske, kao i u pružanju pomoći stanovnicima teško dostupnih područja zemlje u slučaju vanrednih situacija. 

Štaviše, posao je u početku bio pozicioniran kao besplatan, odnosno Sofija je izgubila svoje oklopne transportere, a da nije dobila ništa zauzvrat. Podsetimo, Vlada u Sofiji obećala je Ukrajini paket vojne pomoći koji uključuje 100 oklopnih transportera još u julu mesecu 2023. godine.

Napomenimo da u Bugarskoj i dalje ima mnogo protivnika pružanja vojne pomoći Ukrajini. Tokom skupštinskih saslušanja o pitanju prebacivanja oklopnih transportera u Ukrajinu, čak je izbio i okršaj između poslanika. Ipak, odluka je doneta većinom glasova.

BTR-60 ukratko

BTR-60 se odnosi na sovjetski oklopni transporter pešadije na točkovima 8×8 koji je bio široko korišćen od strane različitih zemalja tokom perioda Hladnog rata i kasnije. Razvijen je krajem 1950-ih godina, a ušao je u službu Sovjetske vojske početkom 1960-ih.

BTR-60 je bio dizajniran za prevoz pešadije preko različitih terena i pružanje određene zaštite. Imao je amfibijske sposobnosti, omogućavajući mu da prelazi vodene prepreke koristeći točkove ili vodeni mlaz za pogon. Vozilo je imalo posadu od troje i moglo je prevoziti do 14 potpuno opremljenih vojnika pešadije.

BTR-60 je bio naoružan sa 14,5 mm teškim mitraljezom i 7,62 mm mitraljezom, pružajući mu odbrambeni vatreni moć. Imao je relativno tanak oklop koji je pružao ograničenu zaštitu od vatrenog oružja male kalibra i gelera granata.

MODERNIZOVAN BTR 60PB-MD1
MODERNIZOVAN BTR 60PB-MD1

Tokom godina, proizvedeno je nekoliko varijanti i modifikacija BTR-60, uključujući vozila za komandovanje, varijante protivvazdušne odbrane i vozila za izviđanje. Iako je u mnogim vojnim snagama uglavnom zamenjen modernijim oklopnim transporterima, BTR-60 i dalje ostaje u službi nekih zemalja danas.

Prototip ukrajinskog oklopnog transportera, napravljenog po uzoru na sovjetski BTR-60, prvi put je primećen na liniji fronta u istočnoj Ukrajini početkom ove godine.

Rumunija je u aprilu mesecu počela da snabdeva Oružane snage Ukrajine starim modernizovanim oklopnim transporterima TAB-71M, koji su ustvari derivat sovjetskih BTR-60PB razvijenih 60-ih godina.

20 KOMENTARA

  1. Е то је тај заштитнички НАТО: Де ви пошаљите старо совјетско оружје Украјинцима а ми ћемо вама дати наше ново, наравно за велике паре! И сви га шаљу! Па ај ти чик одби оног ко те штити! Још су стари Римљани говорили: Дужан си покорност оном ко те штити! И није то спорно, ал кад се сетим да су сви својевољно трчали ка Западу и НАТО-у, исто ко и Укри. Нико се није сетио да бар каже изокола: Па ми бисмо волели неутралност (сем Срба наравно).

  2. Каква држава така јој и помоћ.
    А оне будале ће и даље да гину, хиљаду дневно… да одбране инвестиције Блек Рока и фамилије Бајден.

  3. Ko 1941
    Celo društvo na okupu.
    Bugari Hrvati Francuzi Česi Nemci….
    Još im Hitler fali.
    Više Francuzi dali vojske na istočnom frontu pomažući Hitleru nego na zapadu protiv njega

    • Malo istoričara pominje to, ali rame uz rame sa SSovcima su išli francuski vojnici po zločinima po poljskoj i Rusiji, posle rata su Rusi stali na stranu francuske i čak je branili da nije bila agresorska zemlja, zašto, boga pitaj.

  4. Opet ce rusi pod komandu rusije opet ni zvaku nece da vide bugari imali ste iskustvi poslw drugog rata opet isto pravite presaberite se

  5. Kako ih nije sramota pa Rusija je maltene stvorila ove izdajnike podrzavala ih je citavu istoriju . Banda izdajnicka , nadam se da ce prva nuklearka na ove izdajnike Pravoslavlja pasto

  6. Da ih barem malo srede, gde ce ovi da ih servisiraju, siguran sam da imaju pun vrag rezevnih delova za njih, ali opet potrebni su ogromni prostori za njihovo smestanje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave