NaslovnaNovostiBugarska će Ukrajini preneti svoje neispravne i stare PVO sisteme zajedno sa...

Bugarska će Ukrajini preneti svoje neispravne i stare PVO sisteme zajedno sa 100 oklopnih transportera

Bugarska parlamentarna komisija za odbranu odlučila je da Ukrajini obezbedi neispravne, zastarele ili viškove prenosivih PVO sistema i razne tipove protivvazdušnih raketa.

Ovaj predlog je deo nacrta odluke o pružanju dodatne vojne pomoći Ukrajini, koju su parlamentu podneli predstavnici partija GERB-SDS, „Nastavak promena – Demokratska Bugarska“ i DPS.

U predlogu se navodi da je neophodno utvrditi višak naoružanja i opreme neophodne za opremanje vojnih formacija u ratnom periodu i pripremiti predlog za obezbeđivanje tog naoružanja i opreme Ukrajini.

Predlaže se i pregovaranje sa savezničkim vladama NATO-a o raspoređivanju savezničkih protivvazdušnih i obalnih protivbrodskih raketnih sistema radi jačanja odbrambenih sposobnosti Bugarske.

Bugarsko Ministarstvo odbrane namerava da preduzme korake da se pridruži koaliciji zemalja za kreiranja sposobnosti ukrajinskog vazduhoplovstva za upravljanje avionima F-16, uključujući zajedničku obuku i korišćenje vazdušnog prostora zemlje.

S 200 ANGARA - VEGA
S 200 ANGARA – VEGA

Odluka takođe dozvoljava da do četiri pešadijske/mehanizovane čete sa do 160 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga ostanu na bugarskoj teritoriji u svrhu obrazovanja i obuke.

Zamenik ministra je naglasio da je svo oružje neispravno i da se ne može popraviti u Bugarskoj.

Bugarski parlament prevazišao veto predsednika na isporuku 100 oklopnih transportera Ukrajini

Ukrajina će najverovatnije dobiti i oklopne transportere iz Bugarske. O tome izveštavaju brojni ukrajinski mediji, pozivajući se na rezultate glasanja u bugarskom parlamentu.

Bugarski parlament glasao je protiv veta predsednika zemlje Rumena Radeva na transfer 100 oklopnih transportera Ukrajini. Tako da više nema zakonskih prepreka da se počne sa isporukom vojne opreme.

Podsetimo, ranije je bugarski predsednik Rumen Radev stavio veto na sporazum sa Ukrajinom o transferu oklopnih vozila koja su bila na stanju bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Radev je tvrdio da poslanici prilikom odlučivanja o prenosu vojne opreme nisu bili dovoljno upoznati sa parametrima predložene transakcije i nisu mogli da joj daju adekvatnu ocenu.

Prema rečima predsednika, oklopni transporteri su bili potrebni samoj Bugarskoj za rešavanje pitanja u oblasti nacionalne bezbednosti. On je napomenuo da bi oklopni transporteri mogli biti korisni u zaštiti državne granice Bugarske, kao i u pružanju pomoći stanovnicima teško dostupnih područja zemlje u slučaju vanrednih situacija.

bugarski btr 60
bugarski btr 60

Štaviše, posao je u početku bio pozicioniran kao besplatan, odnosno Sofija je izgubila svoje oklopne transportere, a da nije dobila ništa zauzvrat. Podsetimo, Vlada u Sofiji obećala je Ukrajini paket vojne pomoći koji uključuje 100 oklopnih transportera još u julu mesecu 2023. godine.

Napomenimo da u Bugarskoj i dalje ima mnogo protivnika pružanja vojne pomoći Ukrajini. Tokom skupštinskih saslušanja o pitanju prebacivanja oklopnih transportera u Ukrajinu, čak je izbio i okršaj između poslanika. Ipak, odluka je doneta većinom glasova.

BTR-60 ukratko

BTR-60 se odnosi na sovjetski oklopni transporter pešadije na točkovima 8×8 koji je bio široko korišćen od strane različitih zemalja tokom perioda Hladnog rata i kasnije. Razvijen je krajem 1950-ih godina, a ušao je u službu Sovjetske vojske početkom 1960-ih.

BTR-60 je bio dizajniran za prevoz pešadije preko različitih terena i pružanje određene zaštite. Imao je amfibijske sposobnosti, omogućavajući mu da prelazi vodene prepreke koristeći točkove ili vodeni mlaz za pogon. Vozilo je imalo posadu od troje i moglo je prevoziti do 14 potpuno opremljenih vojnika pešadije.

BTR-60 je bio naoružan sa 14,5 mm teškim mitraljezom i 7,62 mm mitraljezom, pružajući mu odbrambeni vatreni moć. Imao je relativno tanak oklop koji je pružao ograničenu zaštitu od vatrenog oružja male kalibra i gelera granata.

Tokom godina, proizvedeno je nekoliko varijanti i modifikacija BTR-60, uključujući vozila za komandovanje, varijante protivvazdušne odbrane i vozila za izviđanje. Iako je u mnogim vojnim snagama uglavnom zamenjen modernijim oklopnim transporterima, BTR-60 i dalje ostaje u službi nekih zemalja danas.

Prototip ukrajinskog oklopnog transportera, napravljenog po uzoru na sovjetski BTR-60, prvi put je primećen na liniji fronta u istočnoj Ukrajini početkom ove godine.

MODERNIZOVAN BTR 60PB-MD1
MODERNIZOVAN BTR 60PB-MD1

Rumunija je u aprilu mesecu počela da snabdeva Oružane snage Ukrajine starim modernizovanim oklopnim transporterima TAB-71M, koji su ustvari derivat sovjetskih BTR-60PB razvijenih 60-ih godina.

20 KOMENTARA

  1. Kada bi nekim slucajem i ova nasa opozicija dosla na vlast isto bi sve od naoruzanja sto imamo predala Ukraincima.Zato se ovi izbori i odrzavaju ako nekom nije jasno.

  2. Pa Bugari su uvek bili fasisti ja sam ih sretao po nemackoj i kada cuju da sam iz Srbije kazu brato mi braca pravoslavci nazalost voleo bi da nisu pravoslavci uvek na pogresnoj strani.

  3. Бугари су православне усташе.Једини православни народ који је палио православне манастире…..

  4. Koliko će Ukrajincima ovi BTR-60 i TAB-71(i SFRJ je nabavila 40 kom.1980-81,pa se nismo nešto usrećili sa njima),u ovim uslovima uopšte biti od neke koristi?Nešto sam skeptičan.

  5. Poštovani gospodine Iviću, Rusi koji drže do tradicije votku uvek piju iz velikih čaša. Živeći u Moskvi, shvatio sam to sa svim posledicama. A Bugare i njihov karakter uopšte ne vredi komentarisati. Bar ih mi dobro znamo…

    • Naravno. Nisam hteo da cepidlačim. Čašu zovu, kao što znate, рюмка, рюмочка, стакан, бокал, итд, sa svim mogućim deminutivima i hipokoristikama…inače, to šta ja mislim o Bugarima, to nije za pristojan rečnik…

  6. Za Bugare znamo kakvi su. Lepo je rekao Čkalja…kad počne rat, ako ne znaš u kog da pucaš, pucaj u Bugarina. Naravno, ima tu i šale, i zbilje.
    Međutim, ovde je jedna stvar mnogo važnija, o tome sam pisao u tekstu koji tek treba da izađe: Ukrajinci , izgleda da grebu po dnu bačve jer su smesta pristali da prime neispravne rakete i sisteme! Kao, oni će ih srediti…AKo je dotle došlo da im Bugari pomažu neispravnim raketama, onda je situacija prilično jasnija.
    PS
    Jedne godine sam sedeo u Moskvi s delegacijom Nesebra, grada na obali Crnog mora. Njihov gradonačelnik mi je posle pete čaše votke (ali one, velike čaše) rekao: ”Mi smo ti, bratac, septička jama Evrope i gori smo od vas. Primili su nas da nam šalju opasni otpad i da budemo tampon između vas i Rusa”. Onda se naglo otreznio i zaćutao.

  7. Šta više znači Tursko-Ruski rat 1877-77,bitka kod Plevne,preko 100000mrtvih Ruskih vojnika,San Stefanski mir kojim je Bugarska dobila status nezavisne kneževine,itd?Na prošlost se više niko ne osvrće,a o zahvalnosti da i ne govorim.

    • Mađarska sledi zdravu logiku a Bugarska bolesnu. Samo tvoja logika Bobane se nažalost svodi na slepu poslušnost. Nekada su se tako ponašali Bečki konjišari, a danas Briselski.

  8. Bugari su po hiljaditi put pokazali svoje pravo lice. Ponovo su izdali svoje prijateljje Ruse. Pored NATO baza, sada poklanjaju oruźije Ukrajini. Dvoličan, iskvareni narod.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave