NaslovnaNovostiRumunski oklopni transporteri TAB-71M primećeni u Ukrajini

Rumunski oklopni transporteri TAB-71M primećeni u Ukrajini

Rumunija je počela da snabdeva Oružane snage Ukrajine starim modernizovanim oklopnim transporterima TAB-71M, koji su ustvari derivat sovjetskih BTR-60PB razvijenih 60-ih godina.

Ova borbena vozila generalno izgledaju isto kao i osnovni model, međutim ipak postoje razlike. Na primer, imaju drugačiju krmu. Činjenica je da su u motornom prostoru, umesto starih benzinskih motora, ugrađena dva Saviem 797-05 proizvedena po francuskoj licenci ukupne snage 270 konja.

Brzina ovog borbenog vozila pešadije na autoputu može dostići do 95 km/h, na površini – 10 km/h. Pogon je 8×8. Prednji oklop je debljine 9 mm, bočni oklop je 7 mm, a donji 5 mm. Posadu čine tri osobe dok je u stanju da transportuje osmoro. Težina ovih već zastarelih oklopnih transportera je 11.000 kg.

Dok nema tačnih podataka koliko je vozila prebačeno na žarište sukoba, poznato je da su kopnene snage Rumunije raspolagale sa oko tri stotine ovakvih oklopnih transportera, plus skoro stotinu samohodnih topova stvorenih na njihovoj osnovi, naoružanih minobacačem od 82 mm M-37M.

Postoji i mali broj oklopnih vozila za spasavanje opremljenih raonicima i kranskom opremom. Izgleda da se svi oni postepeno rashoduju, pa je verovatnoća da budu poslati u Oružane snage Ukrajine veoma velika.

rumunski tav 71m
U Rumuniji je između 1970. i 1990. godine proizvedeno oko 2073 primerka tipa TAB-71. Vozilo na fotografiji služilo je u rumunskoj vojsci, izloženo je u Nacionalnom vojnom muzeju u Bukureštu, Rumunija.

Ranije su se pojavile spekulacije da će Rumunija takođe isporučiti Ukrajini stare sovjetske glavne borbene tenkove T-72 i borbena vozila pešadije MLI-84, oprema koju je Rumunija kupila još krajem 70-ih.

Rumunska 71M borbena vozila pešadije, iako su napravljena pod uticajem tehnologije stvorene u SSSR-u, po mnogo čemu se razlikuju od njih konstruktivno, što može uticati na dugoročnu operabilnost.

Podsetimo, nedavno je prototip ukrajinskog oklopnog transportera, napravljenog takođe po uzoru na legendarni sovjetski BTR-60, prvi put je primećen na liniji fronta u istočnoj Ukrajini.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave