NaslovnaNovostiPotpuno novi ukrajinski oklopni transporter BTR-60M prvi put primećen na bojnom polju

Potpuno novi ukrajinski oklopni transporter BTR-60M prvi put primećen na bojnom polju

Prototip ukrajinskog oklopnog transportera, napravljenog po uzoru na sovjetski BTR-60, prvi put je primećen na liniji fronta u istočnoj Ukrajini.

Na video snimku objavljenom na društvenim mrežama, oklopno vozilo, poznato kao BTR-60M Хорунжий (Kornet), navodno je primećeno duž linije fronta u blizini Bahmuta.

Prošle godine, BTR-60M je navodno bio podvrgnut proizvodnim testovima, a ukrajinska vojska nije usvojila niti odobrila njegovu upotrebu.

Treba napomenuti da se oklopni transporter u videu malo razlikuje od onog koji je prvi put predstavljen u Kijevu 2021. godine. Prema izveštajima, vozilu nedostaju kamere uključene u probnu verziju a nema ni kamere na gornjem prednjem delu trupa.

Zadnja svetla su pomerena sa dna na vrh vozila, a vozačev prozorčić je dobio novu blindiranu zaštitu. Kao i raniji modeli, struktura trupa ima nekoliko manjih modifikacija.

Istraživačko-proizvodno udruženje Praktika proizvodi vozilo. Otvorena kupola mitraljeza za nišandžije takođe je dodata, kao i na prethodnim vozilima nalik na Kozak-2M1 istog proizvođača. Vrlo je verovatno da su modifikacije dizajna oklopnog transportera proizvod lekcija stečenih tokom jednogodišnjeg sukoba u Ukrajini.

Takođe je verovatno da je oklopno vozilo prikazano na snimku kasnije proizvedeno kao drugačiji eksperimentalni tip, ali nije prikazano javnosti.

BTR-60 je „duboko modernizovana“ verzija sovjetskog BTR-60PB. Tokom modernizacije, sve jedinice su zamenjene i preuređene, uključujući i novi oklop, pri čemu je nepromenjeno samo podvozje oklopnog transportera.

Deutz dizel motor značajno je poboljšao vuču i efikasnost goriva. Vozilo ima novi automatski menjač, sistem za gašenje požara, pomoćno napajanje, savremeni sistem klime i ventilacije..

Ažurirani BTR-60 Horunžij sa turskim daljinskim borbenim modulom SARP KPVT opremljen teškim mitraljezom KPVT 14,5 mm i termičkim nišanom.

horunzhyj2 1
BTR-60 Horunžij

Ovo nije prvi put da ukrajinske snage raspoređuju eksperimentalnu vojnu opremu na bojnom polju. U oktobru 2022. godine videli smo da je savremeni ukrajinski oklopni transporter BTR-4MV1, jedinstveni demonstracioni primerak, učestvovao u borbama u oblasti Harkov.

Nekoliko dana nakon početka sukoba, ukrajinska vojska je rasporedila prototip „Kevlar-E“, guseničarskog oklopnog borbenog vozila pešadije u Harkovu.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave