NaslovnaNovostiBugarska zvanično saopštila da Ukrajini šalje 100 oklopnih transportera

Bugarska zvanično saopštila da Ukrajini šalje 100 oklopnih transportera

Vlada u Sofiji obećala je Ukrajini paket vojne pomoći koji uključuje 100 oklopnih transportera. Paket predstavlja prvu zvaničnu meru za pomoć Kijevu sa teškom opremom, prenose mediji.

Oklopna vozila se nalaze u magacinima Ministarstva unutrašnjih poslova i uglavnom obuhvataju transportna vozila pešadije.

Bugarski poslanik Ivajlo Mirčev je napomenuo da su oklopni transporteri kupljeni pre 40 godina radi sprovođenja takozvanog „renesansnog“ procesa – pokušaja totalitarnog režima da asimiluje bugarske Turke promenom imena.

Pretpostavlja se da se najava odnosi na transfer zastarelih sovjetskih oklopnih vozila BTR-60, koja su počela da se proizvode šezdesetih godina prošlog veka.

„Ovo je oklopno vojno vozilo nabavljeno u doba renesanse i nikada nije korišćeno. Istovremeno stvara troškove skladištenja i održavanja“, rekao je bugarski parlamentarac.

Ukrajinci će se pobrinuti da im ova tehnika bude korisna“, dodao je Mirčev.

Mora se reći da je ranije vojna pomoć Sofije bila tajna, ali je nezvanično saopšteno da Bugarska prenosi značajne količine municije u Ukrajinu.

Bugarska se nada da će zameniti predata vozila zapadnom vojnom opremom. Kao zamenu, Bugarska bi mogla da dobije oklopna bezbednosna vozila M1117 iz Sjedinjenih Država.

Kosovski i americki vojnik na vozilu M1117

Bugarska vojska objavila je narudžbu od skoro milijardu dolara za kupovinu oklopnih vozila za pešadiju, ali procedura još nije završena.

Češka vlada takođe uz Ukrajinu

Češka je takođe obećala Ukrajini dodatnu pomoć. Na sastanku sa svojom nemačkom koleginicom Analenom Berbok (Zeleni) u pograničnom gradu Berenštajn/Vejprti, češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski govorio je o „agresiji ruske imperije bez presedana“. To je najveća bezbednosna pretnja u Evropi. „Češka će stajati uz Ukrajinu dok ne nestane i poslednji ruski tenk.”

Berbok je rekla da je već dogovoreno na samitu NATO-a u Viljnusu da se poveća vojna podrška pravu na samoodbranu. Kancelar Olaf Šolc (SPD) je tada najavio paket od još 700 miliona evra.

BTR-60 ukratko

BTR-60 se odnosi na sovjetski oklopni transporter pešadije na točkovima 8×8 koji je bio široko korišćen od strane različitih zemalja tokom perioda Hladnog rata i kasnije. Razvijen je krajem 1950-ih godina, a ušao je u službu Sovjetske vojske početkom 1960-ih.

BTR-60 je bio dizajniran za prevoz pešadije preko različitih terena i pružanje određene zaštite. Imao je amfibijske sposobnosti, omogućavajući mu da prelazi vodene prepreke koristeći točkove ili vodeni mlaz za pogon. Vozilo je imalo posadu od troje i moglo je prevoziti do 14 potpuno opremljenih vojnika pešadije.

BTR-60 je bio naoružan sa 14,5 mm teškim mitraljezom i 7,62 mm mitraljezom, pružajući mu odbrambeni vatreni moć. Imao je relativno tanak oklop koji je pružao ograničenu zaštitu od vatrenog oružja male kalibra i gelera granata.

Tokom godina, proizvedeno je nekoliko varijanti i modifikacija BTR-60, uključujući vozila za komandovanje, varijante protivvazdušne odbrane i vozila za izviđanje. Iako je u mnogim vojnim snagama uglavnom zamenjen modernijim oklopnim transporterima, BTR-60 i dalje ostaje u službi nekih zemalja danas.

MODERNIZOVAN BTR 60PB-MD1
MODERNIZOVAN BTR 60PB-MD1

Prototip ukrajinskog oklopnog transportera, napravljenog po uzoru na sovjetski BTR-60, prvi put je primećen na liniji fronta u istočnoj Ukrajini početkom ove godine.

Rumunija je u aprilu mesecu počela da snabdeva Oružane snage Ukrajine starim modernizovanim oklopnim transporterima TAB-71M, koji su ustvari derivat sovjetskih BTR-60PB razvijenih 60-ih godina.

9 KOMENTARA

  1. Већ сам одавно послао коментар,само треба прочитати и ‘запамтити’!Није то тако компликовано,како изгледа!

  2. Тетовираним неонацистима и антихристима у ‘Украјини’ ни Бог не може помоћи,а камо ли застарело ново(старо) наоружање из доба “Варшавског уговора”!?

  3. Imaju ukri dobar remontni zavod. I smakedonci poslali oba aviona koji nisu leteli od 2002. Sad kad ukri krenu sa jos jacom ofanzivom, pa zauzmu jos jedno selo od 10 kuca

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave