NaslovnaNovostiBugarska će preko posrednika prodati Ukrajini ogromnu količinu municije - Euroactiv

Bugarska će preko posrednika prodati Ukrajini ogromnu količinu municije – Euroactiv

Bugarska će najverovatnije prodati Ukrajini, preko posrednika, ogromnu količinu municije, što bi moglo “značajno da utiče na rat”, rekao je bivši bugarski ministar odbrane Bojko Noev u intervjuu za BTV.

Privremeno Ministarstvo odbrane preneće staru municiju u vrednosti od skoro 175 miliona evra bugarskom državnom vojnom kombinatu VMZ, a zauzvrat će dobiti novu municiju, najavio je Bojko Noev, prenosi Euractiv.com.

Arsenal SAM7SF-84G

Cilj je da velike količine stare municije iz magacina bugarske vojske stignu u Ukrajinu, dodao je bivši ministar odbrane, koji je dobro upoznat sa bugarskom trgovinom oružjem.

“Ovo je najveće prenaoružavanje bugarskih kopnenih snaga u novijoj istoriji. Ovo je ogromna količina municije – stotine hiljada. Postoji ogroman rast cena municije i VMZ će ovu municiju prodavati preko posrednika Ukrajini”, dodao je bivši ministar.

„Ovo je količina municije koja može da promeni tok rata u određenim pravcima na ukrajinskom frontu“, dodao je Bojko Noev.

Treba napomenuti da je bivši bugarski ministar odbrane Bojko Noev dao ove izjave ubrzo nakon što je bivši bugarski premijer Kiril Petkov u intervjuu, takođe za televiziju BTV, izjavio da je Bugarska isporučila Ukrajini oružje u vrednosti od pet milijardi leva (oko 2,7 dolara).

Prema rečima Kirila Petkova, grad Sopot i grad Kazanlak, koji se bave proizvodnjom naoružanja, intenzivno su radili u interesu vojne industrije. Za 164 dana njihov prihod dostigao je približno 5 milijardi leva. Takođe je poznato da Bugarska nema direktne ugovore za isporuku oružja Ukrajini, ali su američka i britanska vlada doprinele izvozu.

Bugarska vojska ima zalihe municije po sovjetskom standardu, koja je potrebna ukrajinskoj vojsci da napaja svoje ogromne zalihe sovjetskog oružja, uključujući tenkove, haubice, protivtenkovske bacače granata, sovjetske višecevne raketne bacače, puške kalašnjikov i još mnogo toga.

Prethodne istrage” EURACTIV-a pokazale su da Bugarska nije prestala sa isporukom oružja Ukrajini vredne milijarde evra, uprkos zvaničnim tvrdnjama vlasti u Sofiji.

Bugarski ministar odbrane Dimitar Stojanov je u ponedeljak prokomentarisao da je transfer municije sa VMZ dogovoren samo „u cilju obnavljanja ratnih zaliha“ za vojsku. To je deo odluke parlamenta u Sofiji da „pruži podršku Ukrajini“, dodao je Stojanov.

Predsednik Rumen Radev, koji upravlja zemljom kao predsedničkom republikom u odsustvu redovno izabrane vlade i parlamenta, javno se protivio isporuci oružja Ukrajini. Prema rečima Noeva, Radev treba da objasni zašto se Bugarska neće javno pridružiti zajedničkim evropskim naporima i kako će se to odraziti na bugarsku industriju.

PrekobTV

1 KOMENTAR

  1. Prodace im ? Pa to nije u evropskom duhu zar netreba da im poklone ? A sta ce ako rusija pobedi i napadne Bugarski , jadni bugari nece imati municiju da se brane posto je poljska rekla da ce rusi napasti citavu evropu,e ajd sad nato botovi napadajte moj komentar 😂😂😂,a boli me ……. za pro evropske kpmetare samo da kazem.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave