NaslovnaNovostiBugarska će Ukrajini donirati vođene rakete PVO sistema S-300, ali neispravne

Bugarska će Ukrajini donirati vođene rakete PVO sistema S-300, ali neispravne

Grupa bugarskih poslanika preuzela je inicijativu da pruži vojnu pomoć Ukrajini tako što će u zemlju prebaciti neispravne protivvazdušne raketne sisteme S-300 za njihovu kasniju upotrebu za rezervne delove.

Ova inicijativa navodno ima za cilj podršku ukrajinskim snagama PVO, kojima su komponente potrebne za održavanje borbene gotovosti sopstvenih sistema PVO S-300.

Osim toga, bugarski poslanici su istakli prisustvo u zemlji značajnog viška municije kalibra 5,56 mm. Prema rečima poslanika, ova municija se takođe može preneti u Ukrajinu, čime se podržavaju ukrajinske formacije.

Prethodno je Bugarska pokušavala da izbegne pitanje isporuke naoružanja Ukrajini, međutim, očigledno je, pored ranije najavljenih isporuka oklopnih transportera BTR-60, odlučeno da se obezbedi dodatno naoružanje.

Podsetimo, krajem 2022. SAD su predložile potpisivanje sporazuma od 200 miliona dolara sa Bugarskom. Sjedinjene Države su ponudile da pokriju bugarsku kupovinu novog oružja ako ponudi Ukrajini stare sovjetske raketne sisteme, uključujući S-300. 

Kancelarija privremenog bugarskog premijera Doneva, koji je u to vreme bio na vlasti, ćutala je – nije prihvatila ni odbila ponudu.

Bugarski S-300

S-300 je sovjetski protivvazdušni raketni sistem razvijen kasnih 1970-ih. Jedan je od trenutno najrasprostranjenijih sovjetskih sistema PVO sa najmanje 17 korisnika.

Bugarski protivvazdušni raketni sistem S-300 se ne razlikuje od osnovne verzije te može da gađa više ciljeva istovremeno i ima domet do 200 kilometara. Sistem S-300 je poznat po svojim naprednim radarskim sposobnostima, koje mu omogućavaju da prati i pogađa ciljeve sa visokom preciznošću i efikasnošću.

zastrasujuci snimak prikazuje ruskog vojnika kako puca na lansere raketa s 300

S-300 se sastoji od šasije koja nosi četiri lansera sa po jednom raketom. Postoji druga šasija sa PESA (pasivno elektronsko skenirano polje) radarom priključenim na bateriju. S-300 ima integrisani sistem za upravljanje vatrom. Osim jedne, sve ostale kopnene verzije S-300 su integrisane u šasiju sa točkovima. S-300V je integrisan na šasiju sa gusenicama. U zavisnosti od rakete koja se koristi, uz nekoliko izuzetaka, standardni raketni sistem S-300 ima domet od 100 do 300 km.

Bugarska ima oko 12 raketnih sistema S-300. Ovi sistemi su raspoređeni na različitim lokacijama širom zemlje kako bi se obezbedila pokrivenost protivvazdušnom odbranom. Tačne lokacije sistema se ne otkrivaju javno iz bezbednosnih razloga.

5B55P(K) rakete

Sovjetska vođena protivvazdušna raketa tipa 5V55R K je raketni sistem zemlja-vazduh dizajniran da gađa i uništava vazdušne ciljeve, kao što su neprijateljski avioni ili bespilotne letelice. Raketa je deo porodice protivvazdušnih sistema S-300, koje su Sovjetski Savez i njihovi saveznici široko koristili.

Raketa 5V55R[K] deluje pomoću poluaktivnog radarskog sistema za navođenje. To znači da se projektil oslanja na radarske signale koje emituje lanser rakete ili zasebna radarska jedinica da bi je pratio i vodio ka cilju. Ugrađeni sistem za navođenje rakete prima ove radarske signale i u skladu s tim prilagođava svoju putanju leta kako bi presreo cilj.

5b55p
5b55p

Po tehničkim karakteristikama, raketa 5V55R[K] ima dužinu od oko 7,5 metara i prečnik oko 0,51 metar. Teška je oko 1.500 kilograma i pokreće je raketni motor na čvrsto gorivo. Raketa je opremljena visokoeksplozivnom fragmentacionom bojevom glavom, koja je dizajnirana da detonira u blizini cilja, maksimizirajući šanse da ga uništi.

Operativni domet rakete 5V55R[K] varira u zavisnosti od konkretne varijante i modifikacija. Generalno, ima domet od oko 75 kilometara, što mu omogućava da gađa ciljeve na srednjim do velikim udaljenostima. Brzina rakete može da dostigne 4 maha, što je čini sposobnom da presreće solidan broj vazdušnih pretnji.

Pogodak na 217 km

Jedna verzija, S-300V4, dospela je na mnoge naslovne strane medija. Raketa iz ovog sistema oborila je dva ukrajinska aviona, Su-24 i S-27, odgovornih za nekoliko bombardovanja ruskih ciljeva u Belgorodskoj oblasti.

Video: Dron kamikaza pogodio ukrajinski PVO S-300
S-300V4

217 km je domet na kome su dve rakete pogodile dva borbena aviona. Ovo je „rekord za Rusku Federaciju“, pisali su mediji, podsećajući da je poslednji put S-300 pogodio metu na udaljenosti od 150 kilometara.

2 KOMENTARA

  1. Bugare ne treba žaliti,to su pravoslavne ustaše….jedini pravoslavni narod koji je palio i rušio crkve drugog pravoslavnog naroda

  2. E sad ga preterase, evo doniramo vam prasice al imaju salmonelu, pa ta sve vise zalim taj narod, postalo je najvece smetliste u Evropi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave