NaslovnaNovostiSlovenija prvi put dobija PVO srednjeg dometa; Ljubljani stiže sistem IRIS-T SLM,...

Slovenija prvi put dobija PVO srednjeg dometa; Ljubljani stiže sistem IRIS-T SLM, u okviru Sky Shield inicijative

U okviru Evropske inicijative Sky Shield (ESSI), kompanija Diehl Defense potpisala je 25. januara ugovor o nabavci sistema PVO srednjeg dometa IRIS-T SLM sa Saveznom kancelarijom za fondove, informacione tehnologije i Pomoć u Bundesveru – BAAINBv.

Annette Lehnigk-Emden, predsednica BAAINBv, dogovorila je sa Helmutom Rauhom, izvršnim direktorom Diehl Defence-a, u ime i uz punomoćje Republike Slovenije, nabavku sistema PVO.

Naređenje uključuje IRIS-T sistem, koju čine radarske komponente, centar za taktičke operacije i četiri raketna bacača, kao i vođene rakete IRIS-T SL i logističku podršku.

Evropska inicijativa za Sky Shield (Nebeski Štit) (ESSI) je zajednički napor evropskih nacija da se uspostavi integrisani zemaljski sistem protivvazdušne odbrane, uključujući antibalističke sposobnosti. Predvođen Nemačkom, ESSI ima za cilj da stvori snažan evropski sistem vazdušne i raketne odbrane kroz zajedničke nabavke i saradnju između zemalja učesnica.

ESSI je projekat koji ima za cilj uspostavljanje i jačanje integrisane protivvazdušne odbrane na evropskom nivou, koji je pokrenula Nemačka u avgustu 2022. Ciljevi ESSI-ja su unapređenje interoperabilnosti nacija sa NATO-om i stvaranje sinergije kroz zajedničke nabavke.

Do sada je 19 evropskih država izrazilo nameru da se pridruži projektu, uključujući Austriju i Švajcarsku, pored 17 zemalja NATO-a.

Posle Nemačke, Estonije i Letonije, Slovenija je četvrta ESSI nacija koja je potpisala ugovor sa Diehl Defense za IRIS-T SLM sisteme.

Ovom kupovinom Slovenija jača protivvazdušnu odbranu i prvi put ima sisteme srednjeg dometa. U toku je razmatranje kupovine dodatnih sistema. U okviru asortimana proizvoda Diehl Defence-a, IRIS-T SLM je dizajniran da se bori protiv pretnji koje predstavljaju neprijateljski avioni, helikopteri, krstareće rakete i bespilotne letelice u dometu do 40 km i na visini do 20 km.

iris t dometi
iris t dometi

Sistem IRIS-T SLM sastoji se od komponenti lansera projektila, radara i taktičkog komandnog i kontrolnog centra.

Sistem karakteriše visoka taktička pokretljivost, upotreba raketnih bacača i gađanje više ciljeva. Sistem PVO IRIS-T SLM medijski je propagiran sa navodno svojim odličnim performansama postignutim u praktičnoj upotrebi na teritoriji Ukrajine.

Prema Kijevu, sistem je postigao veoma visoku stopu pogodaka čak i tokom talasnih napada, imajući više od 12 presretnutih ciljeva. Pored toga, IRIS-T SLM je jezgro novog „Short and Very Short Range Sistems PVO“ (NNbS) i dopunjen je mogućnostima kratkog dometa unutar NNbS.

Nekoliko komponenata sistema IRIS-T su uništeni u ukrajinskom sukobu, sa poslednjim o kome smo izričito pisali u novembru mesecu, dok pre toga u avgustu i junu 2023. godine.

Međutim, kamikaza dronovi su znatno jeftiniji od zapadnih raketa i sistema koji im se suprotstavljaju. Na primer, prosečan ruski dron košta između 5.000 i 20.000 dolara, dok projektil IRIS-T košta oko 430.000 dolara, što je 20 puta više od cene najskupljeg drona kamikaze.

radar trml 4d, ključna komponenta sistema iris t, na udaru ruskog drona kamikaze
Lancet udara po radaru TRML-4D

Primera radi, navodi se da je Ukrajina “potrošila” oko 28,14 miliona dolara, samo u periodu od 13. septembra do 17. oktobra 2022. godine, na odbranu od ovih kamikaza dronova, prema proceni vojnih analitičara iz nevladine organizacije Molfar, zasnovanoj na podacima iz “otvorenih izvora“.

Ukrajinski IRIS-T

Nemačka je dobavljač protivvazdušnog raketnog sistema za ukrajince, prema ukrajinskim izvorima, sistem je takođe SLM model. Još početkom godine, na mreži se pojavila prva fotografija PVO sistema IRIS-T isporučenog Ukrajini. 

Prema proukrajinskom NMFTE Telegram nalogu, taj sistem je bio namenjen izvozu. Sudeći po kamuflaži, navodi NMFTE, „kompleksi su prvobitno bili namenjeni egipatskim potrebama“.

IRIS-T SLM (Surface Launched Medium-Range) je zemaljski lansirani srednjedometni raketni sistem koji koristi rakete vazduh-vazduh IRIS-T. IRIS-T je visoko manevrišuća raketa vazduh-vazduh koja se koristi za napade na vazdušne ciljeve.

IRIS-T SLM predstavlja mobilni raketni sistem koji omogućava lansiranje raketa IRIS-T sa zemlje. Sistem se sastoji od lansirnih rampi, vođenog upravljačkog sistema i transportno-lansirnih vozila. Sposobnost zemaljskog lansiranja omogućava fleksibilnost u raspoređivanju sistema i pruža mogućnost za zaštitu ključnih tačaka, kao što su vojne baze ili infrastruktura, od vazdušnih pretnji.

ukraine has deployed an egyptian air defense system iris t
Ukrajinac pored sistema PVO IRIS-T

Rakete IRIS-T su visoko agilne i imaju mogućnost napada na ciljeve u vazduhu velikog manevarskog kapaciteta. Ove rakete su opremljene termalno-vođenim sistemom za praćenje i vođenje ciljeva. To im omogućava da detektuju i prate ciljeve na osnovu njihove toplinske signaturne i samostalno ih ciljaju.

Prošle godine su se pojavili prvi izveštaji da je IRIS-T oborio rusku krstareću raketu H-101. To se dogodilo, kažu izvori, 19. oktobra u Černigovskoj oblasti, koja se nalazi 30 km od glavnog grada Kijeva.

4 KOMENTARA

  1. Čisto bacanje para! Ko će Sloveniju napasti? Hrvatska? Italija? Austrija? Srbija? Motivi ovakve nabavke su sigurno drugi.

  2. Заиста ми нису јасни поради чега купују та оружја? Ако су сви у НАТО онда неће нападати једне друге, јел тако? Русија је далеко, и никад није нападала Запад. Ко ће то нападати Словенију која је у средини НАТО земаља? Јасно је да је главна сврха НАТОа продаја оружја великих оним мањима, па тек онда одбрана – од мене рецимо, али ако их ја нападнем ту одбране нема, неће им помоћи никаква оружја, па их купују без потребе!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave