NaslovnaNovostiOružane snage Ukrajine počele sa masovnim korišćenjem sistema za ometanje FPV dronova...

Oružane snage Ukrajine počele sa masovnim korišćenjem sistema za ometanje FPV dronova Sania

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima se vidi borbeno vozilo pešadije „Marder 1A3“ nemačke proizvodnje, koje pripada 10. armijskom korpusu Oružanih snaga Ukrajine, opremljeno sistemom „Sania“ za suzbijanje dronova sa pogledom iz prvog lica (FPV). Sania sistem je alat za otkrivanje i suzbijanje dronova.

Kao što se zna FPV dronove kontroliše direktno operater, bez komunikacije sa satelitskom navigacijom, što ih čini manje ranjivim na elektronsko ratovanje. Međutim, oni mogu biti onesposobljeni ometačima.

Jedna od glavnih prednosti ovakvih dronova je njihova relativno niska cena, koja se kreće od 500 do 1.000 dolara. Uprkos niskoj ceni, oni su u stanju da nanesu štetu vojnoj opremi, čija je cena višestruko veća od cene bespilotne letelice.

Ograničeno vreme leta i mala nosivost, što omogućava da bespilotne letelice budu opremljene sa borbenim opterećenjem do 1 kg, predstavljaju neke od ograničenja kada se koriste FPV dronovi.

Sistem Sania radi na dvostrukom principu: detektuje prisustvo FPV dronova u radijusu od 1,5 km, a kada se otkrije, aktivira „ometač“ protiv drona koji može da potisne signale upravljanja UAV na udaljenosti do 1 km.

Ovaj sistem se aktivira tek kada se detektuje pretnja od dronova, što dovodi do privremenog povećanja elektronskog potpisa oklopnih vozila. Poznato je da su slični sistemi ugrađeni na većinu nemačkih vozila, a ugrađuju se i na tenkove.

Integracija „Sanije“ obavljena na borbenom vozilu pešadije Marder 1A3, poboljšava mobilnost ovog rešenja protiv bespilotnih letelica. Marder 1A3, poznat po svojoj oklopnoj zaštiti i svestranosti na bojnom polju, sada može da se kreće po raznim terenima, dok kontinuirano pruža ‘zaštitni kišobran’ protiv dronova za jedinicu koju prati.

Ova mobilnost je neophodna u suprotstavljanju FPV bespilotnim letelicama, koje se često koriste za izviđanje i ciljanje u fluidnim borbenim okruženjima. Podsetimo, o prvom videu uništenog BVP Marder 1A3, pisali smo u septembru 2023. godine. Na njemu, sudeći po fotografijama tada nije bila instalirana Sania.

prvi unisteni marder u ukrajini
prvi unisteni marder u ukrajini
marder unisten na frontu
marder unisten na ukrajinskom frontu

Kombinacija „Sanijinih“ naprednih mogućnosti elektronskog ratovanja sa borbenim performansama Mardera 1A3 označava napredak u sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga da se suprotstave rastućoj pretnji FPV dronova u savremenom ratu, navodi Army Recognition.

Ovaj integrisani pristup, Marder plus Sania, naglašava inovativne strategije koje se koriste u stalnom razvoju borbenih sistema 21. veka.

Ukrajinski Marder

Prema informacijama koje je objavilo nemačko Ministarstvo odbrane, ukrajinska vojska je od Nemačke već dobila ukupno 90 guseničarskih borbenih vozila pešadije Marder 1A3.

Nakon što je početkom prošle godine započela nabavku IFV Marder 1A3, Ukrajina je dobila isporuku prvih 20 jedinica tek u martu 2023. godine, u organizaciji Rheinmetall-a, nemačkog giganta.

marder borbeno vozilo pesadije
marder borbeno vozilo pesadije

Naredba za dodatne, naručena je u junu 2023. Nakon toga je objavljen poziv za treći talas isporuke, planirajući da 40 remontovanih borbenih vozila bude poslato u Ukrajinu do kraja prošle godine. Moguće je da je upravo taj kontigent opremljen sistemom Sania.

Nakon rigoroznog ispitivanja, primetno je da ovi IFV Marder 1A3, i isporučeni i traženi, nisu sveže proizvedeni. Umesto toga, oni su prolazili kroz proces remontovanja u nemačkoj fabrici. U pitanju su polovni već korišćeni Marderi iz rezervi Bundesvera.

Marder 1A3 BVP ukratko

Marder 1A3 je nemačko oklopno vozilo dizajnirano za podršku i transport pešadije. U pitanju je nadograđena verzija originalnih modela 1A1 i 1A2. Proizvodnja Mardera 1A3 počela je kasnih 1980-ih i nastavljena do ranih 1990-ih. 

Trenutno je nemačka vojska penzionisala Marder 1A3 da bi ih zamenio napredniji Lynx. Oklopna vozila donirana Ukrajini su dvoručna, samo su u fazi renoviranja bez nadogradnje.

Marder 1A3 IFV ima tročlanu posadu. Vozilo je teško oko 35 tona i ima dužinu od oko 6,9 metara. Pokreće ga motor od 600 konjskih snaga, što mu omogućava da postigne maksimalnu brzinu od 65 kilometara na sat na putevima i 40 kilometara na čas van puta.

Marder 1A3 IFV ima autotop od 20 mm kao svoje primarno oružje. Sposoban je da ispaljuje raznovrsnu municiju, uključujući oklopne i visokoeksplozivne metke. Pored toga, opremljen je koaksijalnim mitraljezom i protivavionskim mitraljezima za potrebe samoodbrane. Vozilo ima i šest bacača dimnih granata, koji se mogu koristiti za stvaranje dimnih zavesa za prikrivanje ili za pokrivanje tokom borbenih dejstava.

marder
marder

Marder 1A3 je takođe opremljen naprednim komunikacionim sistemima koji omogućavaju koordinaciju sa drugim jedinicama na bojnom polju. Sve u svemu, Marder 1A3 IFV je svestrano i pouzdano sredstvo koje poboljšava borbene sposobnosti pešadijskih snaga.

Marder 1A3 IFV igra ključnu ulogu na polju borbe kao vozilo za podršku pešadiji. Njegova primarna funkcija je transport pešadijskih trupa na bojno polje i pružanje vatrene podrške.

6 KOMENTARA

  1. (Нео)нацисти су интелектуално ометени на челу с’оним ретардираним кукумавчем! А, што се тиче масовног коришћења система за ометање дронова – неће им много помоћи, као што није много помогло ни остало послато наоружање од почетка рата. Да бандоглави имају крила многи од њих би већ одавно летели.
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  2. Rusi moraju hitno udariti po nacisticku ukrajinu svom snagom Taktickim nuklearnim oruzjem.Sto prije to uradi prijece se monstrumi
    zapada ,mrzitelji nase majke RUSIJE I SVEG PRAVOSLAVLJA vabiti za
    mir i diobu fasisoidne UK.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave