NaslovnaNovostiRusi menjaju motore za buduće lovce Su-57, ali tvrde Su-57 superiorniji od...

Rusi menjaju motore za buduće lovce Su-57, ali tvrde Su-57 superiorniji od američkih F-35 i sa starim motorom

Ruska novinska agencija Tass javila je 28.12.2023., pozivajući se na dva visoka izvora bliska Vazdušno-kosmičkim snagama Ruske Federacije, da će svi lovački aparati Su-57 koji će biti prebačeni Ministarstvu odbrane RF 2024. godine biti opremljeni novim motora druge faze razvoja (Proizvod 30).

„Motor za drugu fazu je završio testove i spreman je za rad“, rekao je jedan od izvora.

Drugi izvor je potvrdio ovu informaciju i naveo da će „svi borbeni avioni Su-57 koji će se masovno proizvoditi i isporučiti Vazdušno-kosmičkim snagama 2024. godine biti opremljeni novim motorima pete generacije“.

Prema rečima sagovornika agencije, 2023. godine u Vazdušno-kosmičke snage je već prebačeno više od 10 aviona Su-57 sa motorima prvog stepena. Oni uspešno obavljaju misije u oblasti specijalnih vojnih operacija.

Rusi kažu da je i sa starim motorima Su-57 iznad F-35!

„Ne planira se da se prvostepeni motori aviona Su-57 koji su već isporučeni Vazdušno-kosmičkim snagama zamene novim motorima“, rekao je jedan od izvora, objašnjavajući da čak i sa motorom prvog stepena, Su -57 po svojim karakteristikama prevazilazi američki avion F-35.

Ranije su stručnjaci iz Kancelarije za projektovanje A.M. Ljulka objasnili da motor iz prve etape daje i karakteristike aviona Su-57 kao što su super-upravljivost, mala ekspozicija ili adekvatan odnos potiska i težine. Još jedna prednost je sistem za paljenje plazme bez kiseonika glavne komore za sagorevanje.

Aparati Su-57 sa motorom za drugu fazu razvoja, poznat i kao Proizvod 30, izveo je prvi let u decembru 2017. Novi motor je dobio automatizovan, potpuno elektronski sistem upravljanja koji će ojačati sposobnosti aviona u u pogledu manevarske sposobnosti, niske buke i sposobnosti krstarenja nadzvučnom brzinom.

Ruski lovac pete generacije Su-57 počeo je praktično testiranje sa motorom drugog stepena u novembru mesecu 2023. godine. Avion je pre toga već dobio i novo naoružanje.

Platforma Su-57 se razvija. Njegove borbene sposobnosti se povećavaju. Što se tiče pogona, avion Su-57 je prilagođen da koristi i motore prvog i drugog stepena.

Program novih motora za avion Su-57 izmenjen

Treba napomenuti da program ispitivanja i puštanja u rad novih motora za borbene avione Su-57 malo kasni. U početku, planovi ruskih proizvođača aviona predviđali su početak proizvodnje aviona Su-57 sa motorima za drugu fazu već 2023. godine.

Iz tog razloga, raspored isporuke 76 borbenih aviona Su-57 naručenih 2019. godine bio je strukturisan u dva nejednaka dela. Tako je do 2023. godine planirano da se isporuči manji broj aviona sa motorima za prvu fazu, nakon čega će u drugom delu realizacije ugovora, koji traje do 2027. godine, više aviona sa motorima biti isporučeno sa motorom drugog stepena “Proizvod 30”.

Međutim, ovi planovi su promenjeni zbog sukoba u Ukrajini, što je dovelo do restrukturiranja i ubrzanja proizvodnje lovaca pete generacije. Dakle, iako je ruska vojska trebalo da dobije 22 aviona Su-57 do kraja 2024. godine, već ima najmanje 18 takvih aviona, a sledeće godine proizvodnja će biti više od 10 ili čak 15 aviona.

Rusija je do sada ograničeno koristila svoj lovac Su-57, uglavnom za nadzor i podršku komunikacije. Zabeleženo je samo nekoliko akcija gde je Su-57 ušao u vazdušni prostor Ukrajine, kao i napada na ukrajinske PVO sisteme.

su 57 i su 35
su 57 i su 35

Ako Ukrajina rasporedi lovce F-16, verovatno će Su-57 dobiti aktivniju ulogu u ovom sukobu. U režimu direktnog presretanja, Su-57 će imati značajnu prednost pri prvom lansiranju u odnosu na F-16, ali i ostale zapadne avione za koje postoji mogućnost da dođu u ukrajinske ruke.

Ruski kopneni radar će moći da koriguje projektile Su-57 u maksimalnom dometu (200 km) ne samo raketama dugog dometa, već i 110 km srednjeg dometa, a da pilot u F-16 ni ne zna za postojanje pretnje od Su-57 ruskih vazdušno-kosmičkih snaga.

Suhoi Su-57

Su-57 je ruski višenamenski borbeni avion pete generacije, napravljen korišćenjem stelt tehnologija u Konstruktorskom birou Suhoj. Lovac je dizajniran za uništavanje vazdušnih, kopnenih i površinskih ciljeva pomoću sistema protivvazdušne odbrane, izviđanja dugog dometa, kao i za uništavanje sistema kontrole avijacije neprijatelja. 

Su-57, takođe poznat kao PAK FA (Prospektivni avijacijski kompleks frontalne avijacije) je ključna komponenta tekućih napora Rusije da modernizuje i unapredi svoje vazduhoplovne sposobnosti.

Avion je dizajniran da zameni teški lovac Su-27 u Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije. Može se boriti sam i u okviru koncepta „jedinstvenog polja“. Ugrađeni kontrolni sistem prati do 60 ciljeva, istovremeno pucajući na njih 16.

Po rasponu krila i dužini, Su-57 je veći od F-22, ali manji od Su-27. Po masi spada, kao i Su-27, u klasu teških lovaca. Avion u potpunosti ispunjava sve zahteve za lovce pete generacije zahvaljujući kombinaciji stelt tehnologija i elektronskog ratovanja. Ima supersoničnu brzinu krstarenja, sposoban je za manevrisanje pri velikim G silama, opremljen je naprednom elektronikom, i multifunkcionalan je.

Su-57 ima mogućnost da kontroliše veštačku inteligenciju (ili operater) u bespilotnom režimu na velikim udaljenostima od baze. Ovo uklanja fiziološka ograničenja brzine i manevara (G-sila više neće igrati ulogu u taktici borbe). 

su 57
su 57

Lovac je sposoban da izvršava zadatke u integraciji sa najnovijom bespilotnom letelicom Ohotnik. U interakciji sa lovcem 5. generacije, stelt udarni dron može postati ključna prednost u oblasti borbene upotrebe. 

Lovac je opremljen topom od 30 mm. Top su razvili stručnjaci iz Tulskog dizajnerskog biroa. Novi top je modernizovana verzija avionskog topa GSH-30 kalibra 30 mm, koji se proizvodi od 1980-ih za lovce MiG-29, Su-27 i njihove modifikacije.

Pored sredstava za uništavanje, na avion se mogu pričvrstiti rezervoari za gorivo PTB-2000, PTB-3400, pomoćni rezervoari za gorivo VTB-M i VTB-B, kao i nišanski nosač 101KS-N.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Brzina: Maha 2 (2,135 km/h; 1,327 mph) na nadmorskoj visini
Maha 1.3 (1,400 km/h; 870 mph) pri niskom letu
Dolet:3,500 km subsonično, 
4.500 km sa 2 dodata rezervoara
1,500 km supersonično
Visina leta:20,000 m
Borbeni radijus2700-2750 km
Karakteristike

20 KOMENTARA

  1. F22 Raptor i F35 su sasvim razlicite namene, a F22 Raptor je najbolji aparat koji je ikada poleteo. Zivela demokratska Amerika i slobodarski svet. Dole autokrate i njihovi režimi. Zivela Srbija u Evropi.

  2. Dovoljno je vidjeti istorijski da su Rusi gazili idiote iz današnjeg nato pakla,i oružjem i srcem,koja glupa priča ovih nesrećnika iz nato pakla !!!

  3. Баш ме брига за Русе и Амере. Ф-35 је снимио Москву. Заштићени линк,сателит и Химарс и Москва на дну мора. То Руси немају. То је требало да има Су-57. Али нема. Има само 6 примерака,а Ф- 35 преко 450. На 6 примерака не можеш да уочиш све грешке. Развој осталих верзија је стао. Зато је обустављен програм МиГ-35 који је требао бити замена за 29,све на уштрб Сухоја. Информиши се мало. Беспилотни хеликоптер и слично је дрон. Апарат генерације 6 бит ће без керозина као погонско гориво. То је факат. Тко То направи имат ће тоталну доминацију на небу.

    • Ma ti znaes sto imaat rusite i za SU 57 i za ostanato. Hipersonicnite Kinzal, Zirkon se vrv na voenata tehnologija se ostanato e igracka. A vo operatiivna sostojba hipersonicno oruzje ima samo Rusija.

  4. Није бољи од Ф-22. Пројектиле испаљене са Ф-22 може да преузима и сателит.
    Основна верзија Ф- 35 има све ово,а најновија би требала имати тотални стелт. За неупућене све то су машине,а оне могу и да се покваре.

      • Ajd ti ne lupetaj, 2019 2 f-22 naterali su iznad Barencovog mora 2 su-57 na bezanje, izmanevrisali su ih pa su se ruski piloti povukli , to se krije , ali je zato smenjen komdant vvi brigade u Vladivodtoku i to je razlog za pravljenje novih motora.

  5. Ono Imena luda nalaze se svuda,tako je i sa ovom budaletinom Azov.Pavijan nema pojma sta moze jedan takav avion da uradi a tek nekoliko desetina takvih.

    • Ama zatoa imaat hipersonicni Kinzali, Zirkoni koi NATO ke gi ima za edno 20 godini. Napad na AVAKS na NATO e otvorena objava na vojna na NATO.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave